29ο Παγκόσμιο Συνέδριο Δικαίου: Το μαροκινό νομικό μοντέλο και η πρόταση για τον αυτονομία της Δυτικής Σαχάρας

Κοινοποίηση

Περισσότεροι από 300 ομιλητές από 70 χώρες συγκεντρώθηκαν στο Σάντο Ντομίνγκο, πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας, από 4 έως 6 Μαΐου, προκειμένου να συμμετάσχουν στο 29ο Παγκόσμιο Συνέδριο Δικαίου (WLC – World Law Congress), το οποίο είχε θέμα: «Νέες γενιές και Κράτος Δικαίου: Διαμορφώνοντας το Μέλλον».

Στο συνέριο, που συνδιοργάνωσαν η Παγκόσμια Ένωση Νομικών (WJA – World Jurist Association) και το Παγκόσμιο Ίδρυμα Δικαίου (WLF – World Law Foundation), συμμετείχαν και επαγγελματίες από το Μαρόκο.

Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών, η αντιπρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας, Ρακέλ Πένια, ανέδειξε τον ρόλο των νέων και της τεχνολογίας στην επέκταση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη, ο πρόεδρος της WJA, Χαβιέρ Κρεμάδες, προειδοποίησε για τους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια δημοκρατία, ενώ ο Ιβάν Ντούκε, πρώην πρόεδρος της Κολομβίας, κατήγγειλε την αυξανόμενη πολιτικοποίηση της δικαιοσύνης.

Μεταξύ των συνέδρων, πανεπιστημιακοί καθηγητές διαφορετικών τομέων Δικαίου διακεκριμένοι νομικοί του Μαρόκου, όπως η Ζάινα Σαχίμ, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας, η οποία, σε πάνελ αφιερωμένο στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, επικεντρώθηκε στη σύνδεση μεταξύ της χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης και της εδαφικής ακεραιότητας, τεκμηριώνοντας την επιχειρηματολογία της με το Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης για τις νότιες επαρχίες που ξεκίνησε το 2015. Τόνισε τη συμμετοχή των γυναικών της περιοχής της Δυτικής Σαχάρας σε εθνικούς και τοπικούς θεσμούς, καθώς και τον ρόλο τους στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω των περιφερειακών επιτροπών του μαροκινού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις πόλεις Λααγιούν και Ντάκλα.

Η συγκεκριμένη αντιπροσωπεία με παρεμβάσεις της αναφέρθηκε στις συνταγματικές μεταβάσεις στις αραβικές χώρες, υπενθυμίζοντας ότι το μαροκινό σχέδιο αυτονομίας για την περιοχή της Δυτικής Σαχάρας, που υποβλήθηκε το 2007 στα Ηνωμένα Έθνη, είναι μια σύμφωνη προς το διεθνές δίκαιο λύση για τη διευθέτηση αυτής της περιφερειακής διαμάχης, βασισμένη στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαστηρίου και η οποία αντικατοπτρίζει μια μορφή εσωτερικής αυτοδιάθεσης με βάση στη δημοκρατική συμμετοχή και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Άλλη παρέμβαση επικεντρώθηκε στην προηγμένη περιφερειοποίηση που εφαρμόζει το Μαρόκο, ως πυλώνα της εδαφικής δημοκρατίας, τονίζοντας τη σταδιακή μεταβίβαση εξουσιών στις τοπικές αρχές, την άμεση εκλογική συμμετοχή και τους μηχανισμούς δημοκρατικού ελέγχου και επισημαίνοντας ότι το σχέδιο αυτονομίας αποτελεί επέκταση αυτού του μοντέλου σε ένα συγκεκριμένο γεωπολιτικό πλαίσιο.

Τέλος, έγινε ειδική αναφορά στο θέμα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε περιόδους απειλής για τη δημοκρατία, κατά την οποία παρουσιάστηκε η αφρικανική προσέγγιση με βάση τις κοινοτικές αξίες και αναλύθηκε η μαροκινή εμπειρία από τις νομικές μεταρρυθμίσεις μετά το 2011 και τις δημόσιες πολιτικές που εφαρμόστηκαν στις νότιες επαρχίες. Η μαροκινή αντιπροσωπεία επιβεβαίωσε μέσω των παρεμβάσεών της τη σημασία της πρότασης αυτονομίας ως ρεαλιστική και βιώσιμη λύση, σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα, στην διαμάχη για τη Δυτικής Σαχάρα.

Το συνέδριο έκλεισαν στις 6 Μαΐου ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λουίς Αμπιναδέρ, και ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε ΣΤ’, οι οποίοι, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης, απένειμαν το Παγκόσμιο Βραβείο Ειρήνης και Ελευθερίας 2025 στη δικαστή Σόνια Σοτομαγιόρ του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα