Ο εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο όργανο και εξαιρετικά χρήσιμος στις περισσότερες λειτουργίες μας. Παρότι είναι τόσο σημαντικός δεν έχει αποκωδικοποιηθεί πλήρως και φυσικά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τον αξιοποιούμε επαρκώς, ενώ δεν διδασκόμαστε τρόπους για την βέλτιστη μεταχείρισή του. Ουσιαστικά πολλά πράγματα και καθημερινές μας συνήθειες δεν τον βοηθούν στη λειτουργία του και μάλλον τον επιβαρύνουν, με αποτέλεσμα να νιώθουμε αυτήν την ανισορροπία. Πόσες φορές δεν σας έχει τύχει να ξεκινάτε δυναμικά και με διαύγεια την ημέρα σας, με όρεξη και έπειτα από τη δουλειά ήδη το μεσημέρι νιώθετε αποστραγγισμένοι και δίχως ενέργεια;
Εντούτοις, όμως, αυτό είναι κάτι που κάποιες φορές αφορά στον εγκέφαλο και πολλοί ίσως το αντιλαμβάνονται κάπως αυτό, αλλά οι λύσεις που αναζητούν δεν φαίνεται να μεριμνούν κατάλληλα προς την ενίσχυσή του. Ένας καφές πολλές φορές ίσως είναι η τυπική αναζήτηση ενεργειακής αποκατάστασης και μιας πρόχειρης λύσης για πολλούς που εργάζονται ή έχουν πολλά να κάνουν, αλλά αυτό δεν συνιστά την καλύτερη δυνατή βοήθεια για τον εγκέφαλό μας.
Advertisment
Επειδή ακριβώς ο εγκέφαλος χρειάζεται τη δική του τροφή που θα δώσει ώθηση ενέργειας και εδώ φυσικά δεν αναφερόμαστε σε κάποιο ενεργειακό ποτό, ούτε στους καφέδες ή σε άλλες ουσίες. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον εγκέφαλό σας, πρέπει πραγματικά να ενσωματώσετε σύντομα και συχνά διαλείμματα—τα λεγόμενα και ενισχυτικά διαλείμματα— προκειμένου να τον βοηθήσετε αποτελεσματικά. Μάλιστα καλό θα είναι να τα συμπεριλάβετε σαν μια τακτική συνήθεια για περισσότερο από 2 μήνες αν θέλετε να είναι μόνιμα τα αποτελέσματα αυτής της ενίσχυσης και να συνεισφέρουν έτσι ώστε ο εγκέφαλος να προγραμματιστεί, προκειμένου για να λειτουργεί πιο αποδοτικά.
Αυτό θα το βιώσετε καθώς θα νιώθετε πιο δημιουργικοί, πιο χαλαροί και συνάμα γεμάτοι ενέργεια, έχοντας μεγαλύτερη διαύγεια και θα αισθάνεσθε ακόμη πιο υγιείς! Υπάρχουν απλοί τρόποι ενίσχυσης της εγκεφαλικής δραστηριότητας, τους οποίους μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας και να δείτε θεαματικές βελτιώσεις στην ποιότητα της ζωής σας. Παρακάτω ακολουθούν μερικές σχετικές προτάσεις.
Ονειροπόληση
Η ονειροπόληση ίσως να ακούγεται περίεργα στα αυτιά ορισμένων ανθρώπων και ειδικότερα σε όσους θεωρούν ότι είναι μια άσκοπη δραστηριότητα, αλλά δεν είναι χάσιμο χρόνου και μάλιστα σύμφωνα με τις νευροεπιστήμες είναι εξαιρετικά ευεργετική για τον εγκέφαλο. Τον βοηθά στη λειτουργία του καθώς δίνει τον απαραίτητο χρόνο για εργασίες που είναι χρήσιμες, όπως η ταξινόμηση πληροφοριών, η επαναφορά της εστίασης, η ενεργοποίηση αναμνήσεων και άλλες σημαντικές διεργασίες. Ίσως πολλοί άνθρωποι να συμφωνήσουν θεωρητικά, αλλά να προβάλλουν κάποιες ενστάσεις, κυρίως σε σχέση με την έλλειψη χρόνου, κάτι που αν το δούμε στατιστικά καταρρίπτεται πολύ σύντομα.
Advertisment
Μελέτες δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων στις δυτικές χώρες περνούν το 46% του χρόνου ονειροπολώντας, απλώς δεν το αντιλαμβάνονται καθόλου. Επειδή ακριβώς αυτό γίνεται εν είδει αυτοματισμού και όχι συνειδητά, ενόσω δεν έχει συγκεκριμένο στόχο. Επομένως εδώ αναφερόμαστε σε συνειδητή ονειροπόληση, για αυτό χρειάζεται να είναι συγκεκριμένη σε σχέση με κάποιο θέμα, αλλά δεν έχει μεγάλη σημασία εάν κάποιος φαντάζεται ότι βρίσκεται σε μια εξωτική παραλία ή αν οδηγεί ένα σπορ αυτοκίνητο κοκ. Το βασικό είναι να το κάνετε συνειδητά για 15 λεπτά της ώρας και να εστιάσετε σε κάτι όμορφο και θετικό. Τότε θα διαπιστώσετε ότι έπειτα νιώθετε πιο ενεργητικοί, πιο δημιουργικοί και αναζωογονημένοι.
Διαλείμματα ενίσχυσης
Εάν σας είναι παράξενο ή άβολο το να ονειροπολείτε, τότε υπάρχουν κι άλλα ενισχυτικά, για παράδειγμα διαλείμματα δεκαπεντάλεπτα το μεσημέρι ή όταν χρειάζονται. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν το να σηκωθείτε από τον υπολογιστή ή την εργασία που κάνετε και να αλλάξετε τα αντικείμενα στο γραφείο, τη βιβλιοθήκη ή το δωμάτιο και να τα τοποθετήσετε εκ νέου σε άλλη σειρά. Μπορεί ακόμη να εστιάζετε σε έναν πίνακα, στη βιβλιοθήκη σας ή απλώς έξω σε ένα δέντρο ή στον ουρανό δίχως σκέψη.
Ακόμη μπορεί να βρίσκεστε σε μια τηλεδιάσκεψη και να νιώθετε πλήξη, υπνηλιά ή βαρεμάρα, τότε πάρτε ένα κομμάτι χαρτί και απλώς σχεδιάστε κάτι, έστω κι αν δεν έχετε ταλέντο στην ιχνογραφία, ακόμη και σχέδια τυχαιότητας μπορούν να βοηθήσουν εξαιρετικά τον εγκέφαλό σας, ανανεώνοντας τον και ενισχύοντας τη λειτουργία του. Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη μνήμη κατά 29% και βοηθά τον εγκέφαλο να διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά τις πληροφορίες.
Δημιουργικές Ασχολίες
Εδώ αναφερόμαστε σε ασχολίες που δεν απαιτούν ιδιαίτερη σκέψη, οι οποίες να είναι εύκολο να γίνονται έστω και για δεκαπέντε λεπτά και μάλιστα είναι ακόμη καλύτερα εάν πρόκειται για μια ασχολία που μπορεί να γίνεται πιο αυτόματα, είναι το πλέξιμο, η κηπουρική ή το περπάτημα. Ένα καθημερινό σύντομο διάλειμμα, πχ την ώρα που ακολουθεί το μεσημεριανό σας γεύμα προκειμένου να περπατήσετε ή να ασχοληθείτε με την περιποίηση ενός φυτού, είναι ό,τι καλύτερο για να κρατήσετε τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση και σε βέλτιστη λειτουργικότητα. Επίσης σας φέρνει σε σύνδεση με τον εαυτό σας ακόμη κι αν δεν το αντιλαμβάνεστε συνειδητά.
Τώρα αυτό ίσως να σας ξενίζει κάπως και να αναρωτηθείτε γιατί άραγε αυτό είναι σημαντικό ή να αντιτείνετε ότι γνωρίζετε ποιοι είστε και έχετε σύνδεση καλή με τον εαυτό σας. Εντούτοις, όμως, τα περισσότερα από αυτά που συμβαίνουν στον εγκέφαλό σας είναι ασυνείδητα — στην πραγματικότητα δεν τα «γνωρίζετε» ούτε αμυδρά. Ωστόσο, όσο ασυνείδητα κι αν είναι, έχουν μεγάλη σημασία. Επίσης υπάρχουν ανεπαίσθητα στοιχεία του εαυτού σας που πραγματικά έχουν σημασία επειδή σταθεροποιούν την κάθε σας ενέργεια. Αυτά τα ανεπαίσθητα στοιχεία του εαυτού σας καταγράφονται στο κύκλωμα της αποσυγκεντρωτικής κατάστασης. Όταν αποσυγκεντρώνεστε, ο εγκέφαλός σας έχει χρόνο να συνθέσει ανεπαίσθητα στοιχεία του ποιοι είστε και έτσι ασχολίες σαν κι αυτές που προαναφέρθηκαν μπορούν να σας βοηθήσουν εξαιρετικά στην διαδικασία της αποσυγκέντρωσης και να ενισχύσουν τον εγκέφαλό σας και τη σχέση με τον εαυτό σας, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής σας.
Αναπνοές χαλάρωσης
Φυσικά μιλώντας για αποσυγκέντρωση τι καλύτερο από το να κάνετε ένα διάλειμμα όπου κι αν βρίσκεστε ή ό,τι κι αν κάνετε, προκειμένου να αναπνεύσετε βαθιά και να χαλαρώσετε τον εαυτό σας. Η βαθιά αναπνοή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε την ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού σας συστήματος, το οποίο ελέγχει τον γενικό συναγερμό του για την αντίδραση του σώματος σε μάχη ή φυγή σε μια αντιληπτή απειλή. Οι βαθιές αναπνοές που γίνονται για πέντε δευτερόλεπτα, κρατούνται για δύο δευτερόλεπτα και αφήνονται για άλλα πέντε δευτερόλεπτα, μπορούν να σας βοηθήσουν να ενεργοποιήσετε το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα για ξεκούραση και πέψη, κάτι που βοηθά στη μείωση του γενικού στρες και του άγχους που μπορεί να αντιμετωπίζετε. Τα κύτταρα του σώματος χαλαρώνουν μαζί με τους μύες και με ολόκληρο τον οργανισμό σας, ενόσω ο νους ηρεμεί και αποκτά διαύγεια, ενώ ο εγκέφαλος εξοικονομεί τεράστια ωφέλιμα ποσά ενέργειας για την λειτουργία του. Δοκιμάστε να κάνετε ένα δεκαπεντάλεπτο αναπνοών χαλάρωσης καθημερινά και θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα!
Μεσημεριανός Ύπνος
Εάν χρειάζεστε επιπλέον ώρες διαύγειας έπειτα από το μεσημεριανό σας γεύμα, τότε τι καλύτερο από το να πάρετε έναν υπνάκο! Ίσως, βέβαια, να έχετε ακούσει ή να το γνωρίζετε από την εμπειρία σας ότι ένας μεσημβρινός ύπνος ενίοτε μας αφήνει βαρύτερους από ότι ήμασταν πριν κοιμηθούμε. Κάποιες φορές αυτό ισχύει, ωστόσο εάν συμπεριλάβετε στο μεσημέρι σας έναν μετρημένο σύντομο ύπνο διάρκειας μόλις από 5 έως 15 λεπτά τότε αυτός ο ύπνος θα είναι εντελώς διαφορετικός, θα σας ενισχύσει πολύ πιο αποτελεσματικά και άμεσα, χαρίζοντάς σας διαύγεια και ενέργεια.
Έχει συσχετισθεί η αύξηση της μνήμης και της διαύγειας με μεσημβρινούς ύπνους τέτοιας ορισμένης διάρκειας και εάν το κάνετε αυτό καθημερινά για λίγον καιρό, τότε τα αποτελέσματα είναι συσσωρευτικά και διατηρούνται περισσότερο χρόνο. Τα οφέλη του είναι πολλά και ποικίλα και θα τα ανακαλύψετε εάν αποφασίσετε ότι μια τέτοια συνήθεια είναι επένδυση στον εγκέφαλό σας και στη ζωή σας! Είναι μια απλή μεν, ισχυρή δε στρατηγική ξεκούραση και δίνει ενεργειακή ώθηση!
Αυτοί οι πέντε απλοί τρόποι είναι εύκολο να συμπεριληφθούν στο καθημερινό σας πρόγραμμα, όσο κι αν αυτό είναι επιβαρυμένο. Αξίζει τον κόπο να ενσωματώσετε αυτές τις απλές, αλλά εξαιρετικά στρατηγικές τεχνικές έτσι ώστε να ενισχύσετε τον εγκέφαλό σας και να δείτε βελτιώσεις στη ζωή σας. Επειδή ο εγκέφαλος σας είναι εξαιρετικά σημαντικός και χρειάζεται πολλή ενέργεια καθημερινά, ακόμη και σε περιόδους χαλάρωσης, είναι αναγκαίο να του δίνετε όση περισσότερη ώθηση ενέργειας γίνεται. Ξέρατε ότι ο εγκέφαλός σας χρησιμοποιεί το 20% της ενέργειας ακόμη και σε περιόδους χαλάρωσης;
Επειδή ό,τι κι αν κάνετε ο εγκέφαλος πάντα έχει να κάνει σημαντικές εργασίες, είναι εξίσου πολύτιμη η παροχή ενέργειας και βοήθειας σε αυτόν! Είναι μια επένδυση για εσάς και μπορείτε να την ξεκινήσετε σήμερα κιόλας φροντίζοντας να το κάνετε αυτό χωρίς να κατακλύσετε τον εαυτό σας με ενοχές! Αρκεί να επιλέξετε έστω μια σύντομη περίοδο 15 λεπτών μέσα στην ημέρα σας, όταν θα ήσασταν ούτως ή άλλως σε μια φυσική ζάλη, όπως για παράδειγμα μετά το γεύμα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μία από αυτές τις τεχνικές για να δείτε αν θα γίνετε πιο έξυπνοι, πιο δημιουργικοί, αν θα έχετε περισσότερη διαύγεια, ενέργεια και όρεξη και παρατηρήστε πόσο πιο ικανοί θα γίνεστε συνεχώς έτσι ώστε να τα βγάζετε πέρα πολύ καλύτερα στην ημέρα σας.