Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι βασικοί εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ προκειμένου να οριστικοποιήσουν εμπορικές συμφωνίες ή να ασκήσουν πιέσεις για τους δοθεί επιπλέον χρόνος, καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα ανακοινώσει μέσω επιστολών τους νέους δασμούς σε περίπου δώδεκα χώρες τη Δευτέρα.
«Υπέγραψα κάποιες επιστολές και θα αποσταλούν τη Δευτέρα – πιθανώς σε 12» χώρες, δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους το Σαββατοκύριακο 4 Ιουλίου, προσθέτοντας ότι οι επιστολές περιλαμβάνουν «διαφορετικά επίπεδα εξαγωγών, διαφορετικά επίπεδα δασμών και κάπως διαφορετικές διατυπώσεις».
Όταν του ζητήθηκε να κατονομάσει τις χώρες, απάντησε ότι αυτό θα «το ανακοινώσω τη Δευτέρα». Τα τελευταία σχόλια του Τραμπ υποδηλώνουν ότι οι συνομιλίες παραμένουν ρευστές και οι συμφωνίες ασαφείς, τρεις ημέρες πριν από την λήξη της προθεσμίας της 9ης Ιουλίου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Οι επιστολές σύμφωνα με το Bloomberg αρχικά έπρεπε να αποσταλούν στις 4 Ιουλίου, με ημερομηνία επιβολής δασμών την 1η Αυγούστου, βάσει προηγούμενων δηλώσεων του Τραμπ. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις των Αμερικανών αξιωματούχων με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ινδία και το Βιετνάμ συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς για όλο το Σαββατοκύριακο.
Επιστολές ή τέχνασμα;
Καθώς βέβαια ο Τραμπ συνηθίζει όταν επιδιώκει μια συμφωνία να προχωρά σε απειλές όταν οι διαπραγματεύσεις φτάνουν σε κρίσιμα στάδια, δεν είναι σαφές εάν οι επιστολές στις οποίες αναφέρεται είναι πραγματικές ή αποτελούν τέχνασμα με σκοπό τη διασπορά φόβου στους εμπορικούς εταίρους που διστάζουν να κάνουν παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής, αναφέρει το Bloomberg.
Αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε μια συμφωνία με το Βιετνάμ την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές εξακολουθούσαν να συνομιλούν με τους Αμερικανούς ομολόγους τους για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες.
Ενώ αναμενόταν επίσης να επιτευχθεί μια καταρχήν συμφωνία με την Ινδία, αξιωματούχοι στο Νέο Δελχί σκλήρυναν τη στάση τους τις τελευταίες ημέρες, απειλώντας με δασμούς σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα ως αντίποινα για την αύξηση των δασμών της Ουάσιγκτον στα αυτοκίνητα και τα εξαρτήματά τους που κατασκευάζονται στην Ινδία.
Ανησυχία για τους δασμούς στα αυτοκίνητα έχει εκφράσει και η Νότια Κορέα, που ζητά από τους Αμερικανούς αξιωματούχους παράταση της προθεσμίας.
Μετά τη σημαντική νίκη της έγκρισης του Προϋπολογισμού του από το αμερικανικό Κογκρέσο και με τους δείκτες της Wall Street σε επίπεδα ρεκόρ, οι διεθνείς εντάσεις που προκύπτουν από τους δασμούς του Τραμπ κινδυνεύουν να αναζωπυρώσουν τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με το ευρύ και πολύπλοκο πλέγμα των τελωνειακών δασμών που πρέπει να καταβάλλουν οι Αμερικανοί εισαγωγείς.
Οι πρώτες εξαγγελίες των λεγόμενων αμοιβαίων δασμών του Τραμπ στις 2 Απριλίου πυροδότησε φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ και έριξε σε ελεύθερη πτώση τη χρηματιστηριακή αγορά – έτσι ο Τραμπ πάγωσε τους αναγγελθέντες δασμούς για 90 ημέρες, διατηρώντας μόνο ένα συντελεστή 10% έως τις 9 Ιουλίου για τις περισσότερες από 50 εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Εκτός από το πρόσθετο κόστος που δημιουργούν οι δασμοί για τις αμερικανικές εταιρείες που πραγματοποιούν εισαγωγές, και οι αμερικανοί εξαγωγείς αντιμετωπίζουν την πιθανότητα αντιποίνων από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ ενημερώθηκαν για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων την Παρασκευή και τους ειπώθηκε ότι μια τεχνική συμφωνία είναι κατ’ αρχήν κοντά, όπως είχε αναφέρει το Bloomberg.
Προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια δασμών στην Ιαπωνία
Εν τω μεταξύ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα δήλωσε ότι η χώρα του είναι προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά σενάρια δασμών. Μιλώντας στην εκπομπή «Sunday News The Prime» του Fuji TV, δήλωσε ότι η Ιαπωνία – ένας άλλος μεγάλος παραγωγός αυτοκινήτων που προσπαθεί να αποφύγει τους δασμούς του Τραμπ – είναι έτοιμη να «παραμείνει σταθερή» και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της σε κάθε περίπτωση.
Η κυβέρνηση της Καμπότζης δήλωσε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή ότι συμφώνησε με τις ΗΠΑ σε μια συμφωνία-πλαίσιο που θα δημοσιοποιηθεί σύντομα, με την υπόσχεση να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά. Με 49%, ο απειλούμενος αμοιβαίος δασμός της Καμπότζης ήταν από τους υψηλότερους του Τραμπ. Η Καμπότζη αποτελεί σημαντικό εξαγωγέα κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και υποδημάτων στις ΗΠΑ.