Ακαμπτη η Τρίπολη για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Κοινοποίηση

Φόρτωση Text-to-Speech…

Δίχως κάποια ουσιαστική εξέλιξη στο βασικό ζήτημα που αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, δηλαδή την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μακριά από τη λογική του τουρκολιβυκού μνημονίου, διεξήχθη χθες η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στην πρωτεύουσα της Λιβύης, όπου συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι, τον πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα και τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών Ταχέρ αλ Μπαούρ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να επιλύσει κάθε ζήτημα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με γειτονικές της χώρες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, μάλιστα, ότι συμφωνήθηκε η «ετοιμότητα Ελλάδας και Λιβύης, ως κράτη με αντικείμενες ακτές, να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον». Επί της ουσίας, πάντως, δεν ανακοινώθηκε κάτι πρακτικό, όπως για παράδειγμα η συγκρότηση τεχνικών επιτροπών ή κάποιο άλλο προκαταρκτικό βήμα, ώστε Αθήνα και Τρίπολη να επιστρέψουν στις συζητήσεις που διακόπηκαν το 2010 για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Ενώ, επιπλέον, οι διπλωματικές πηγές της Αθήνας δεν κατέγραψαν κάποια συγκεκριμένη πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση από την πλευρά των τριών Λίβυων συνομιλητών του κ. Γεραπετρίτη. Οι υπεκφυγές εκ μέρους της Τρίπολης καταμαρτυρούν ότι, παρά τον κλυδωνισμό της, η προσωρινή κυβέρνηση υπό τον κ. Ντμπέιμπα επιμένει στη σταθερή γραμμή υποστήριξης του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ως προς την προκήρυξη διαγωνισμού για τις έρευνες εξόρυξης σε δύο οικόπεδα στα νότια της Κρήτης, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα βάσει διεθνούς δικαίου και δεν ενεργεί εις βάρος τρίτων. Με βάση όλα όσα έγιναν γνωστά από την Τρίπολη, κανείς από τους αξιωματούχους με τους οποίους συνομίλησε ο υπουργός Εξωτερικών δεν αντέδρασε με κάποιο θετικό τρόπο σε αυτή την τοποθέτηση. Αλλωστε κάτι τέτοιο ήταν περιττό, καθώς μόλις πριν από λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση της Τρίπολης είχε καταγράψει την αντίθεσή της με τον πλέον επίσημο τρόπο, με τη ρηματική διακοίνωση που κοινοποιήθηκε στον ΟΗΕ, και κατήγγειλε την επιλογή της Αθήνας να προκηρύξει οικόπεδα προς έρευνα στα νότια της Κρήτης, κινούμενη σαφώς στη λογική του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι συμφωνήθηκε η «ετοιμότητα Ελλάδας και Λιβύης, ως κράτη με αντικείμενες ακτές, να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον».

Σε δύσκολη θέση

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός της Τρίπολης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, είναι εξαιρετικά επίφοβη, καθώς η ομάδα του πιο ισχυρού πολέμαρχου που υποστήριζε με άνδρες και στρατιωτικά μέσα το καθεστώς έχει αποσυρθεί από την υπεράσπιση της κυβέρνησης, η οποία δεν διαθέτει επαρκείς δυνάμεις να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ενώ δέχεται πιέσεις από άλλες φατρίες της Δυτικής Λιβύης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τις ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Γεραπετρίτης παρουσίασε στους συνομιλητές του την κατάσταση στην Ελλάδα με τη ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών από Τομπρούκ προς Κρήτη. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι ο κ. Γεραπετρίτης και οι συνομιλητές του συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση ως προς τον έλεγχο χερσαίων και θαλασσίων συνόρων και η λιβυκή πλευρά ζήτησε τη συνδρομή της Ελλάδας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι συζητήσεις έγιναν σε ιδιαίτερα παραγωγικό κλίμα και αποφασίσαμε από κοινού να επανατοποθετήσουμε σε τροχιά τα μείζονα ζητήματα που μας αφορούν, το μεταναστευτικό, το διμερές εμπόριο και βεβαίως την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε, μεταξύ άλλων, μετά το πέρας της επίσκεψής του στην Τρίπολη ο κ. Γεραπετρίτης.

Σε επίπεδο Ε.Ε. αναδεικνύει η Ελλάδα το πρόβλημα με Λιβύη

Της Αλεξάνδρας Βουδούρη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εκ νέου το ζήτημα της Λιβύης έθιξε και μάλιστα, μόνον, η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, όσο και για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, στον απόηχο της ρηματικής διακοίνωσης στον ΟΗΕ με την οποία η Τρίπολη οριοθετεί τη λιβυκή ΑΟΖ. Αφορμή στάθηκε η διοργάνωση δείπνου μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με ομολόγους τους των χωρών της Νότιας Γειτονίας, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, αλλά και το χθεσινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με βασικό θέμα την εξέταση των σχέσεων Ε.Ε. – Ισραήλ στη «σκιά» της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Τη χώρα μας εκπροσώπησε η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, όπου στη διάρκεια του δείπνου της Δευτέρας αναφέρθηκε στο ζήτημα των αυξημένων ροών από την ανατολική πλευρά της Λιβύης, ενώ έθιξε το ζήτημα του τουρκολιβυκού μνημονίου, ζητώντας σεβασμό του διεθνούς δικαίου, κάτι που επανέλαβε και στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στην ειδική ενότητα για τη Μεσόγειο.

Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στις μεταναστευτικές ροές και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών.

Το ζήτημα του τουρκολιβυκού μνημονίου έχει θέσει η Αθήνα επανειλημμένως στις Βρυξέλλες, ενώ στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προστέθηκε η αναφορά ότι «το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η Ιταλία δεν έκανε καμία αναφορά χθες στο θέμα και παρά το ότι ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι είχε ζητήσει ειδική συζήτηση στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Ιούνιο περιγράφοντας τη Λιβύη ως «κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει από κοινού». Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν δρομολογεί νέα ευρωπαϊκή αποστολή στη Βεγγάζη, μετά το πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο, όπως συμφωνήθηκε από την πρόεδρό της και τους πρωθυπουργούς Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας, την περασμένη εβδομάδα.

Χθες, εν τω μεταξύ, το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων δεν κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 2 της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε. – Ισραήλ στο πλαίσιο των επιλογών, που παρουσίασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας, ανάμεσα στις οποίες ήταν εμπορικές κυρώσεις ή ακόμα και πλήρης αναστολή της συμφωνίας, λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. «Στόχος μας δεν είναι να τιμωρηθεί το Ισραήλ», τόνισε η Κάλας μετά τη συνεδρίαση, αλλά να παρακολουθήσουμε την πλήρη εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας, που πέτυχε η Ε.Ε. με τη χώρα όσον αφορά την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Αρκετά κράτη-μέλη, όπως και η Ελλάδα, τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης διαύλων επικοινωνίας με το Ισραήλ, υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, της πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας, της επιστροφής των Ισραηλινών ομήρων και του τερματισμού της δράσης των εποίκων στη Δυτική Οχθη.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα