Τις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και που διαχειρίζεται η ίδια προσωπικά, όπως τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τους δασμούς, προέταξε η πρόεδρος της Κομισιόν υπερασπιζόμενη τον εαυτό της έναντι της πρότασης μομφής που κατέθεσε ακροδεξιό κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Ακριβώς λόγω της πολιτικής «προέλευσης» της κίνησης αυτής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συγχρόνως έκανε λόγο για διαδικασία που εκκίνησε από «μαριονέτες» της Ρωσίας και άλλων εχθρών της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.
Στην ομιλία της, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο και ενόψει της σχετικής ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προέτρεψε τους ευρωβουλευτές να μην «επιτρέψουν στους εξτρεμιστές να ξαναγράψουν την ιστορία».
«Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες σχετικά με τις απειλές που αντιμετωπίζει η δημοκρατία μας», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν για να προσθέσει ότι «έχουμε εισέλθει σε μια εποχή μάχης μεταξύ της δημοκρατίας και της ανελευθερίας».

Για τη Φον ντερ Λάιεν η απειλή των εξτρεμιστικών κομμάτων είναι ανησυχητική «καθώς επιδιώκουν να πολώσουν τις κοινωνίες μας με παραπληροφόρηση».
«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι έχουν απαντήσεις, αλλά υπάρχουν άφθονες αποδείξεις ότι πολλοί υποστηρίζονται από τους εχθρούς μας και από τις μαριονέτες τους στη Ρωσία ή αλλού», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κοιτάζοντας προς τα έδρανα της Ακροδεξιάς.
«Κοιτάξτε απλώς κάποιους από υπογράφοντες της πρότασης [μομφής] για να καταλάβετε τι εννοώ», σημείωσε.
Με αυτοκριτική διάθεση απευθύνθηκε, πάντως, στις ομάδες των σοσιαλδημοκρατών και φιλελευθέρων, που ενώ πήραν αποστάσεις από την κίνηση των ακροδεξιών, ωστόσο το τελευταίο διάστημα επικρίνουν την πρόεδρο της Κομισιόν για την πρόθεσή της να ικανοποιήσει την πολιτική της «οικογένεια», το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, καταθέτοντας προτάσεις για απλοποίηση των κανονισμών για τις επιχειρήσεις εις βάρος των στόχων της περίφημης «Πράσινης Συμφωνίας» της.

«Αναγνωρίζω ότι κάποια μέλη μπορεί να μην υπέγραψαν την πρόταση αυτή, αλλά έχουν νόμιμες ανησυχίες για ορισμένα ζητήματα, που θίγει», τόνισε για να προσθέσει ότι «και αυτό είναι αρκετά δίκαιο.
»Αποτελεί μέρος της δημοκρατίας μας και εγώ θα είμαι πάντα έτοιμη να συζητήσω κάθε θέμα, που θέλει αυτός ο οίκος με δεδομένα και επιχειρήματα».
Ολοκληρώνοντας άλλωστε την παρέμβασή της η πρόεδρος απευθύνθηκε ακριβώς σε αυτές τις φιλοευρωπαϊκές και φιλοδημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις. «Γνωρίζω ότι δεν συμφωνούμε πάντα σε κάθε λεπτομέρεια κάθε πρότασης που έχει κάνει αυτό το κολέγιο [των Επιτρόπων]. Και δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα συμφωνούμε πάντα σε όλα στο μέλλον. Αλλά αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα είμαστε πάντα έτοιμοι να εργαστούμε για συμβιβασμό και να εργαστούμε για την ενότητα», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και απαρίθμησε τα ζητήματα, που διαχειρίζεται: τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το εμπόριο και τους δασμούς, τις αντίστοιχες με την Κίνα και την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων. Για όλα αυτά «απαιτείται ενότητα», καθώς αυτή θα εξασφαλίσει τη δύναμη της Ευρώπης, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Την πρόταση μομφής είχε καταθέσει ο Ρουμάνος ακροδεξιός ευρωβουλευτής Γκεόργκε Πιπερέα και είχε στηριχθεί από 77 ευρωβουλευτές, κυρίως κομμάτων της Ακροδεξιάς.

Ο ίδιος στην εισαγωγική του ομιλία ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία αποτελεί «την αρχή του τέλους» ενώ κατηγόρησε την πρόεδρο της Κομισιόν για αδιαφανείς αποφάσεις. Αναφερόταν στην υπόθεση της ανταλλαγής των περιβόητων τηλεφωνικών μηνυμάτων της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Αλμπέρτ Μπουρλά για τα συμβόλαια παροχής εμβολίων κατά του Covid 19 καθώς και, κατά τον Ρουμάνο ευρωβουλευτή, «εσφαλμένη εφαρμογή» του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες DSA, σε εθνικές εκλογές, όπως στη χώρα του αλλά και για το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο SAFE για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, που δεν πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι και θα είναι δημόσια. Για να περάσει η πρόταση μομφής απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων του Ευρωκοινοβουλίου.