Αλέξη, έχεις μήνυμα (από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά)

Κοινοποίηση

Φόρτωση Text-to-Speech…

Σε πηγαδάκια των κήπων του Προεδρικού Μεγάρου, βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν απέκλειαν το 2026 να είναι μια εκλογική χρονιά. Αν στα κόμματα της μειοψηφίας το πιστεύουν πραγματικά, ο Σεπτέμβριος θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό ενός μεγάλου και δύσκολου πολιτικού έτους που ξεκινάει μετά τη ΔΕΘ. Στην Κεντροαριστερά έτσι και αλλιώς δεν μπορούν να εφησυχάσουν, καθώς η δημοσκοπική τους εικόνα δείχνει πως μόνο έτοιμοι για τη μάχη της κάλπης δεν είναι. Στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Αριστερά οι «πάγοι» δείχνουν να έχουν λιώσει και μετά τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα δύο κόμματα τα βρήκαν και για τη 13η σύνταξη.

Τι θα σήμαινε μια συμπόρευση των πρώην συντρόφων μέσα στο φθινόπωρο σε σχέση με τη φημολογούμενη κινητικότητα του Αλέξη Τσίπρα να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή; Κατά μια οπτική, η εξέλιξη αυτή θα οδηγούσε τον πρώην πρωθυπουργό στο να βάλει «φρένο» ή να κάνει επανασχεδιασμό πιθανών εξωστρεφών κινήσεών του.

Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ με την αρωγή της νέας Αριστεράς, σε ένα πλαίσιο διαρχίας, κατάφερνε να ανακάμψει κοινοβουλευτικά και δημοσκοπικά, η συζήτηση δημιουργίας ενός νέου φορέα δύσκολα θα μπορούσε να «τρέξει». Η Κουμουνδούρου θα χρειαζόταν χρόνο να δείξει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η δυναμική της σε έναν ήδη κατακερματισμένο χώρο καλώντας πίσω τους ψηφοφόρους του 2023. Θα μπορούσε να εκτιμηθεί ως ένα «σήμα» πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φτάσει χωρίς άλλες παρεμβάσεις ή εκπλήξεις μέχρι τις επόμενες κάλπες.

Δύσκολα, επίσης, θα μπορούσε να σταθεί η θεωρία πως η επαναπροσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς στηρίζεται σε ένα «σατανικό» σχέδιο του Σωκράτη Φάμελλου και του Αλέξη Χαρίτση, αναβολής πιθανών σχεδίων του πρώην πρωθυπουργού. Και αυτό γιατί η πλειοψηφία στην αριστερή «πολυκατοικία» πιστεύει πως τα βήματα που θα ακολουθηθούν από εδώ και στο εξής είναι συγκεκριμένα. Αυτή είναι η δεύτερη οπτική της δύσκολης εξίσωσης στο τρίγωνο Κουμουνδούρου – Πατησίων – Αμαλίας, σύμφωνα με την οποία οι πρώην σύντροφοι θα προσπαθήσουν να ξεχάσουν όσα τους χωρίζουν –με ένα κομμάτι της Νέας Αριστεράς να επιλέγει τη μη επιστροφή στα πάτρια εδάφη– γνωρίζοντας πως μετά έρχεται ο Τσίπρας.

Η μερική επανασυγκόλληση κατά πολλούς έχει ένα συγκεκριμένο «ταβάνι» και απαιτείται μια πιο ισχυρή ώθηση – που ο ιστορικός ηγέτης του χώρου μπορεί να τη δώσει. Ετσι μόνο μπορεί το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί και πάλι τρίτο. Οσοι προχωρούν αρκετά βήματα πιο μπροστά πιστεύουν πως στην περίπτωση που το άθροισμα του ποσοστού του νέου κόμματος με τη Χαριλάου Τρικούπη ξεπερνάει αυτό της Νέας Δημοκρατίας, τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους.

Κουμουνδούρου και Πατησίων επιδιώκουν την απομόνωση του ΠΑΣΟΚ, ενώ στο στόχαστρο έχει μπει και η Πλεύση Ελευθερίας, από την οποία βλέπουν πως υπάρχουν περιθώρια να επαναπατρίσουν ψηφοφόρους.

Μέτωπο με ΠΑΣΟΚ

Μέχρι τότε θα γραφτούν πολλά επεισόδια. Ολα δείχνουν πως ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, ακόμη και αν το νέο «φλερτ» δεν εξελιχθεί σε «γάμο», την έχουν στημένη στο ΠΑΣΟΚ. Περιμένουν από τον Νίκο Ανδρουλάκη αν θα αρνηθεί να συμμετάσχει στην πρότασή τους για επαναφορά της 13ης σύνταξης, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και κατάργηση/ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς. «Με τι δικαιολογία θα πει όχι;», λένε υποστηρίζοντας πως η απομόνωση ήδη του έχει κοστίσει. Η «ενέδρα» Φάμελλου – Χαρίτση στον Νίκο Ανδρουλάκη ενδεχομένως να απλουστεύει τα πράγματα και να εξηγεί πως η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς έχει ως βασικό στόχο το ΠΑΣΟΚ. Μετά το «ταμείο», ο καθένας θα συνεχίσει τον δρόμο του.

Το μέτωπο είναι διπλό, καθώς στο στόχαστρο των δύο έχει μπει και η Πλεύση Ελευθερίας, από την οποία βλέπουν πως υπάρχουν πολλά περιθώρια να επαναπατρίσουν ψηφοφόρους τους. Στην Πατησίων, πάντως, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Μπορεί η εισήγηση το κόμμα να συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ να πέρασε ομόφωνα, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο και με τη 13η σύνταξη. Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως εκφράστηκαν παράπονα προς την ηγεσία, καθώς η απόφαση φέρεται να ελήφθη χωρίς να συνεδριάσει το Πολιτικό Γραφείο, ενώ ενστάσεις υπήρχαν ως προς τον χρόνο, αλλά και τη σκοπιμότητα της επιλογής του συγκεκριμένου βήματος.

Σιωπητήριο

Σε όλο αυτό το ρευστό πολιτικό σκηνικό, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να μην ανοίγει τα χαρτιά του. «Σφίγγα» τον χαρακτηρίζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως επιλέγει να μη βλέπει πολλά μέλη της Κ.Ο. του κόμματος προκειμένου να μην έχει δεσμεύσεις, αλλά και να σταματήσει η παραφιλολογία γύρω από το όνομά του. Υπάρχει και μια ομάδα βουλευτών που πιστεύουν πως ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να δώσει ένα στίγμα για τις προθέσεις του. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια περίοδο που εμφανίζει σημάδια μικρής ανάκαμψης, στο εσωτερικό του δεν υπάρχουν γκρίνιες, όμως αυτή η «αιώρηση» και τα συνεχή ερωτήματα για την επόμενη ημέρα αφαιρούν μονάδες από το κόμμα.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα