Μια αιφνιδιαστική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, με την επιστολή του προς τον Κωνσταντίνο Τασούλα για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών που έγινε μετά το δημοψήφισμα, επανέφερε στο προσκήνιο τη φημολογία πως ο πρώην πρωθυπουργός «κάτι ετοιμάζει». Είναι σαφές ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μέσω της πρωτοβουλίας του να απαντήσει σε όσα έχουν ειπωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Ενα μήνυμα πως δεν έχει καμία ανησυχία να γίνουν γνωστά όλα όσα συνέβησαν και ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου.
Στην επιστολή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στα πρακτικά περιέχονται οι απόψεις όλων των κομμάτων, οι εκτιμήσεις τους για το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του, αλλά και για τη στρατηγική που θα έπρεπε να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο της πατρίδας από το τέλμα της χρεοκοπίας». Ουσιαστικά, πετώντας την «μπάλα» προς τα κόμματα, ο πρώην πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι είχαν καταγραφεί διαφορετικές στάσεις κάποιων πολιτικών αρχηγών εκείνο το καλοκαίρι.

Δίνοντας ένα σήμα πιο δυναμικής παρέμβασης το επόμενο διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι με τη δεκαετή επέτειο τελειώνει ο μνημονιακός κύκλος που ενδεχομένως να ήταν ο λόγος για τον οποίο τα συγκεκριμένα αρχεία παρέμεναν απόρρητα. «Από εδώ και πέρα, όποιος δεν θέλει να ακουστεί η αλήθεια θα πρέπει να εξηγήσει και γιατί», τόνιζε στην «Κ» στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είναι υπέρμαχο της πιο γρήγορης επαναφοράς του στο πολιτικό προσκήνιο.
Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας τονίζει επίσης ότι είναι «επιτακτική η ανάγκη να ριχτεί άπλετο φως σε όλες τις πτυχές των γεγονότων εκείνης της περιόδου, καθώς η αλήθεια για το χθες μάς εξοπλίζει για το σήμερα και το αύριο». Συμπληρώνει, μάλιστα, πως «το αποτέλεσμα της ελεύθερα εκφρασμένης βούλησης του ελληνικού λαού όσο και η δυνατότητα διαμόρφωσης μιας ενιαίας εθνικής γραμμής από τους πολιτικούς αρχηγούς αποτέλεσαν, εκείνες τις ιστορικές στιγμές για τον τόπο μας, κρίσιμο παράγοντα για την τελική έκβαση των δύσκολων διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία με τους δανειστές μας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ότι τα πρακτικά των συμβουλίων πολιτικών αρχηγών είναι απόρρητα.
Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι με τη συμφωνία που επετεύχθη πριν από δέκα χρόνια «άνοιξε την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση με αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και εγγυημένη χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων, την ανάκτηση της διεθνούς της αξιοπιστίας, την επιστροφή στις αγορές». Από το ΚΚΕ απάντησαν πως πάγια θέση τους είναι η δημοσιοποίηση των πρακτικών των συμβουλίων των πολιτικών αρχηγών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά στο αίτημα του κ. Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι τα πρακτικά των συμβουλίων πολιτικών αρχηγών είναι απόρρητα.
Το ιστορικό
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 27ης Ιουνίου του 2015, με ένα διάγγελμα ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος: «Αποφασίστε κυρίαρχα και περήφανα, όπως προστάζει η ιστορία του ελληνικού λαού. Στον αυταρχισμό στείλτε απάντηση δημοκρατίας», είχε δηλώσει. Είχε προηγηθεί σύσκεψη του κυβερνητικού και υπουργικού συμβουλίου στην Ηρώδου Αττικού, με τον τότε πρωθυπουργό να βρίσκεται εκείνη την περίοδο μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.
Οι ώρες ήταν δραματικές, με το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας να λήγει σε τρεις ημέρες. Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος εγκρίθηκε από τη Βουλή στις 28 Ιουνίου και διεξήχθη μία εβδομάδα αργότερα, στις 5 Ιουλίου. Το ερώτημα ήταν αν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που προτάθηκε στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου.
Στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, στο οποίο αναφέρεται ο Αλέξης Τσίπρας, συμμετείχαν ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Πάνος Καμμένος.