Φόρτωση Text-to-Speech…
«Ηρθε η ώρα να γραφτεί η ιστορία με αλήθειες», λέει στους στενούς συνομιλητές του ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς είναι δεδομένο ότι γράφει βιβλίο στο οποίο θα αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στα σημαντικά γεγονότα που χαρακτήρισαν την περίοδο 2015-2019. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να βρεθεί στις προθήκες των βιβλιοπωλείων στο τέλος του χρόνου. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, επίσης, το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο «χτύπημα» από τον πρώην πρωθυπουργό όσον αφορά στην επίμαχη ιστορική περίοδο.
«Η αντιπαράθεση για το 2015 δεν αφορά μόνο στο χθες και στην ιστορική αλήθεια. Αφορά κυρίως στο σήμερα και στο αύριο», τονίζουν στενοί συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα στην «Κ», με αφορμή την κορύφωση της πολιτικής κόντρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού είναι καθαρό ότι δεν πρόκειται να σιωπήσει απέναντι στα ψέματα, όπως σημειώνουν, του Κυριάκου Μητσοτάκη και όσων τα αναπαράγουν. «Αρκετά», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Στη λεωφόρο Αμαλίας, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, επιμένουν στο αίτημά τους για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος και θεωρούν πως η συγκεκριμένη πολιτική κίνηση δικαιώθηκε στην πράξη, αφού πρακτικά υπήρχαν και υπάρχουν.

Το κλίμα ετοιμότητας που αποτυπώνει η «Κ» πως επικρατεί στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, οι τελευταίες ηχηρές παρεμβάσεις του και η απάντηση που έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν σημαίνουν αλλαγή του προγραμματισμού του. Oσοι εκτίμησαν για άλλη μια φορά πως το φημολογούμενο νέο κόμμα είναι σχεδόν έτοιμο, το πιο πιθανό είναι να διαψευστούν. Σε αυτή τη φάση αυτό που επιχείρησε να κάνει καθαρό ο Αλέξης Τσίπρας είναι πως το σχέδιό του πριν από 10 χρόνια ήταν να πάει τη διαπραγμάτευση μέχρι τέλους και μέσω του ισχυρού μηνύματος του δημοψηφίσματος να φέρει μια καλύτερη και δίκαιη συμφωνία που συνοδεύτηκε, μεταξύ άλλων, από την αναδιάρθρωση του χρέους. Επίσης, να δείξει πως στο οπτικό του πεδίο δεν υπήρξε ποτέ η δραχμή. Για το αν είχε «ζυγίσει» πως θα υπάρχουν τελικά αρκετές συνέπειες, όπως τα capital controls ή το υπερταμείο, ενδεχομένως κάποια στιγμή να ξεκινήσει μια άλλη κουβέντα.
Δεν είναι λίγα τα στελέχη στον χώρο της Αριστεράς που εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγοντας ως αντίπαλό του τον Αλέξη Τσίπρα, επιθυμεί το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο –το οποίο εκτιμούν ότι «χτίστηκε» περισσότερο την περίοδο 2020-2022 παρά την περίοδο 2018-2019– να το μετατρέψει σε «αντι-Τσίπρα» μέτωπο, κάνοντάς το ακόμη πιο σκληρό. Με αυτόν τον τρόπο συσπειρώνει το δικό του κοινό, προτιμώντας ως βασικό αντίπαλο τον πρώην πρωθυπουργό.

Δεν πέρασε απαρατήρητη η παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη απέναντι στο «νέο δίπολο από τα παλιά» που στήθηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης στη Βουλή. Φωτογραφίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα ως «Πινόκιο» και ταυτίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη διαφθοράν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε μήνυμα προς τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «στους δύο τρίτος δεν χωρεί».
Η κατάληξη της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δείξει σε μεγάλο βαθμό αν υπάρχει «πολιτικός διάδρομος» για κάτι καινούργιο στην Κεντροαριστερά.
Τα επόμενα βήματα του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν, καθώς η «εξίσωση» είναι πολυπαραγοντική και ο ίδιος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Ποια θα μπορούσε να είναι αυτά;
– Να σηκώσει το «γάντι» που του πέταξε η κυβερνητική παράταξη και να εμφανιστεί από τον Σεπτέμβριο στην αίθουσα της Ολομέλειας απαντώντας στους επικριτές του. Ισως να αποτελεί το πρώτο «σήμα» επαναφοράς του στην κεντρική πολιτική σκηνή, «συναντώντας» και πάλι την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και άλλους «ξενιτεμένους» συντρόφους του.
– Ως προς τη στρατηγική, το ερώτημα που μπαίνει είναι αν θα επιλέξει να βρίσκεται αρκετά πιο συχνά στην πρώτη γραμμή ή αν θα παρεμβαίνει επιλεκτικά όποτε εκείνος νομίζει. Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση μέχρι στιγμής παράγει μόνο θόρυβο.
– Η κατάληξη της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δείξει σε μεγάλο βαθμό αν υπάρχει «πολιτικός διάδρομος» για κάτι καινούργιο στην Κεντροαριστερά. Από το αν θα καταγράψει ή όχι ανεπανόρθωτη «ζημιά» η Νέα Δημοκρατία και από το αν η αντιπολίτευση θα αποκτήσει επιτέλους κάποια δυναμική.

Και επειδή υπάρχει και το κομμάτι του κόσμου που θεωρεί πως όλη αυτή η ιστορική αναδρομή στο 2015 είναι «περσινά ξινά σταφύλια», ο Αλέξης Τσίπρας την περαιτέρω ενεργοποίηση του Ινστιτούτου, την οποία έχει αποφασίσει, τη θεωρεί πιο επιβεβλημένη από ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό πως στους συνομιλητές του τονίζει ότι «δεν μπορείς να μείνεις απαθής όταν η κλεπτοκρατία γίνεται κανονικότητα. Oταν το πάρτι του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και η διαφθορά έχει αγκαλιάσει όλους τους τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας. Oταν το κράτος λαφυραγωγείται, όταν η Δημοκρατία καταντάει περιορισμένης ευθύνης. Oταν οι μη έχοντες πολλαπλασιάζονται και οι έχοντες πολλαπλασιάζουν τις περιουσίες και τις καταθέσεις τους».