Αμερικανική έκθεση για παράνοια ισραηλινών υπηρεσιών – Ζητούσαν συλλήψεις ακόμα και νεκρών που θεωρούσαν τρομοκράτες

Κοινοποίηση

Είναι γνωστή η τακτική ισραηλινών φορέων να είναι εξαιρετικά γαλαντόμοι στο να μοιράζουν τους χαρακτηρισμούς «τρομοκράτης» ή «αντισημίτης». Ήδη στις ΗΠΑ οι διώξεις αθώων ακτιβιστών έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Αμερικανική έκθεση όμως, απέδεξε πως δεν πρέπει να δίνεται και τόση σημασία στις ταμπέλες, καθώς οι ισραηλινοί υπηρεσίες είναι επικίνδυνα αναξιόπιστες.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι Ισραηλινοί ισχυρίζονταν ότι το σύστημα ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια «περιστρεφόμενη πόρτα» (Revolving Door), δηλαδή η Παλαιστινιακή Αρχή συλλάμβανε άτομα που το Ισραήλ θεωρούσε τρομοκράτες και μετά τα απελευθέρωνε.

Το ισραηλινό επιχείρημα ήταν ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν λάμβανε επαρκή μέτρα εναντίον ατόμων που κατηγορούνταν από το Ισραήλ για τρομοκρατία και, ως εκ τούτου, το Ισραήλ δικαιολογούνταν να μην να μειώνει τη στρατιωτική παρουσία του στη Δυτική Όχθη.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ του 2008, που δημοσιεύεται για πρώτη φορά από το Responsible Statecraft, οι Ισραηλινοί όχι μόνο δεν έχουν δίκιο, αλλά με τέτοια επιχειρήματα τσουβαλιάζουν τους πάντες ως τρομοκράτες, από φοιτητές και ακτιβιστές.

Όπως ανέφερε η έκθεση, «…πρέπει να ληφθεί υπόψη εδώ είναι η μέθοδος με την οποία το Ισραήλ διαβιβάζει αιτήματα για σύλληψη, κράτηση ή άλλες ενέργειες ασφαλείας στην Παλαιστινιακή Αρχή. Ο κοινός μηχανισμός για αυτό είναι η παροχή από το ισραηλινό κατεστημένο ασφαλείας σε στοιχεία του παλαιστινιακού κατεστημένου ασφαλείας «λιστών» στόχων (που μπορεί να είναι άτομα ή ιδρύματα) και «αιτούμενων ενεργειών», όπως συλλήψεις ή παύση λειτουργίας [πχ μέσω]».

Παραδείγματα λιστών που εξέτασαν οι Αμερικανοί ειδικοί έδειξαν ότι αυτές συνήθως δεν διαθέτουν κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει την εγκυρότητα των στόχων.

«Πράγματι, οι παλαιστινιακές αναθεωρήσεις των λιστών έχουν δείξει ότι πολλές από αυτές είναι ανακριβείς ή ξεπερασμένες, ζητώντας, για παράδειγμα, την κράτηση αποβιωσάντων προσώπων. Αυτές οι λίστες, στη συνέχεια, αντιπροσωπεύουν την εκπλήρωση των ισχνών απαιτήσεων του ισραηλινού στρατιωτικού και μυστικού κατεστημένου με τις μάλλον πιο σημαντικές απαιτήσεις του παλαιστινιακού συστήματος ποινικής δικαιοσύνης» αναφέρεται.

«Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπορεί απλώς να συλλάβει και να κρατήσει διοικητικά άτομα επειδή το θέλει Ισραήλ», υπογραμμίζει η έκθεση, προσθέοντας ότι «έχει διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει και αυτές οι διαδικασίες συμπίπτουν, ως επί το πλείστον, με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δίκαιο».

Η έρευνα είναι επίκαιρη

Αν και η έρευνα εκπονήθηκε το 2008, από τον Συντονιστή Ασφαλείας των ΗΠΑ (USSC) ωστόσο, όπως αναφέρει ο Τζος Πωλ, ο επικεφαλής της το 2008 σημειώνει ότι βασικά ευρήματά της παραμένουν πολύ επίκαιρα σήμερα.

Ως επικεφαλής του USSC ο Πωλ ανέλαβε να δει αν ευσταθεί το επιχείρημα της περιστρεφόμενης πόρτας του Ισραήλ ενημερώνοντας ο ίδιος τόσο τους Παλαιστίνιους όσο και σε Ισραηλινούς αξιωματούχους, καθώς και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

«Η παροχή μιας λίστας ονομάτων δεν αποτελεί από μόνη της αδιάσειστη απόδειξη για οτιδήποτε και, σύμφωνα με την εμπειρία του Συντονιστή Ασφαλείας των ΗΠΑ την εποχή που υπηρετούσα σε αυτήν, οι λίστες του Ισραήλ ήταν συχνά ελαττωματικές και ανακριβείς, όπως περιγράφει η Έκθεση Revolving Door» λέει ο Πωλ.

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι το Ισραήλ αρνήθηκε να παράσχει οποιεσδήποτε επιβεβαιωτικές πληροφορίες για να τεκμηριώσει τις κατηγορίες του, επικαλούμενο ευαίσθητες πληροφορίες.

«Αλλά ακόμα και τότε, οι πληροφορίες, όπως θα σας πει οποιοσδήποτε αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας, δεν αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία και συχνά είναι λανθασμένες».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τονίζει ότι αυτές οι ανεπεξέργαστες αναφορές πληροφοριών μπορεί να αποτελούν το πρότυπο βάσει του οποίου το Ισραήλ διεξάγει επιχειρήσεις κράτησης -ή ακόμα και θανατηφόρες επιθέσεις- αλλά δεν επαρκούν για οποιαδήποτε χρήση από τρίτο μέρος, εκτός εάν αυτό το τρίτο μέρος είναι πρόθυμο να τις εμπιστευτεί».

Οι ίδιοι οι Αμερικανοί έχουν καταλάβει με την πάροδο του χρόνου ότι υπάρχει πλέον λίγη ουσία σε αυτά που ισχυρίζονται οι Ισραηλινοί, όπως οι δικαιολογίες του Ισραήλ για μια επίθεση στη Γάζα το 2021 που ισοπέδωσε ένα ψηλό κτίριο που πολλά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι συστάσεις στο Ισραήλ

Εκτός από τις συστάσεις για τη λήψη μέτρων για την κάλυψη του χάσματος μεταξύ των ισραηλινών πληροφοριών και των τεκμηριωμένων γεγονότων που θα μπορούσαν να πληρούν τα αποδεικτικά πρότυπα, η Έκθεση Revolving Door συνέστησε στο «Ισραήλ να επανεξετάσει διεξοδικά τις [δικές του] τρέχουσες πρακτικές συλλήψεων και κρατήσεων… προκειμένου να τις ευθυγραμμίσει με το διεθνές δίκαιο»,

Όπως καταδεικνύει η έρευνα, όσον αφορά τους ισραηλινούς ισχυρισμούς για τρομοκρατία, συχνά υπάρχουν λιγότερα από όσα φαίνονται.

«Στο μέλλον, οι οργανισμοί και τα άτομα που αντιμετωπίζουν ισχυρισμούς περί δεσμών με την τρομοκρατία, οι οποίοι προέρχονται από το Ισραήλ και προέρχονται από περιορισμένες πηγές, θα πρέπει να απαιτήσουν ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία» συμβουλεύει ο Τζος Πωλ.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα