Μετά από μια δεκαετία αποτυχίας του Αμερικανικού Στρατού να καλύψει χιλιάδες κενές θέσεις, φαίνεται ότι φέτος κατάφερε να πετύχει τους στόχους στρατολόγησης. Αγαπημένοι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, παραγωγοί και όλο το «σύμπλεγμα» που λέγεται Χόλιγουντ έχουν βάλει το χεράκι τους.
Ο Αμερικανικός Στρατός είναι έτοιμος να πετύχει εύκολα τον στόχο στρατολόγησης φέτος, καθώς οι στρατογολικές υπηρεσείς πέτυχαν καλές επιδόσεις στην πλήρωση των τάξεων ενόψει της παραδοσιακής καλοκαιρινής «έξαρσης» νέων στρατολογήσεων.
Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, ο Στρατός είχε στρατολογήσει 51.837 νεοσύλλεκτους από τον στόχο των 61.000 για το οικονομικό έτος 2025, δηλαδή το 85% του στόχου, σύμφωνα με στοιχεία του Στρατού που επικαλείται το Military.com.
Σε μελέτη του του Πανεπιστημίου Μπράουν (ΗΠΑ) επίκουρου καθηγητή Σπουδών Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων στο Πανεπιστήμιο του Οντάριο, Τάνερ Μιρλις, καταδεικνύεται η στρατικοποίηση των ταινιών και της τηλεόρασης στις ΗΠΑ για να γοητευτούν τα αμερικανόπουλα από τη στρατιωτική ζωή και να προστρέξουν στα στρατολογικά γραφεία.
Γοητεύστε τους νέους
Σύμφωνα με τον ειδικό, οι ταινίες και οι τηλεοπτικές εκπομπές με τη βοήθεια του Πενταγώνου παρουσιάζουν τους πολέμους των ΗΠΑ ως απαραίτητους και ένδοξους, υποβαθμίζοντας ή αγνοώντας τις ανθρώπινες, κοινωνικές και περιβαλλοντικές καταστροφές που προκαλούν οι πόλεμοι, ιδιαίτερα για τους πολίτες.
Οι Αμερικανοί στρατιώτες συνήθως παρουσιάζονται ως ευγενείς πρωταγωνιστές, ενώ οι μη Αμερικανοί λαοί που θεωρούνται «εχθροί» της Αμερικής αντιμετωπίζονται σταθερά ως στερεότυπα.
Ένας από τους βασικότερους σκοπούς του Πενταγώνου είναι να κάνει τον Στρατό ελκυστικό για τους νέους.οι παραγωγοί πρέπει να συμμορφώνονται με την πολιτική ψυχαγωγίας του Πενταγώνου, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών σεναρίου, ώστε να ευθυγραμμίζονται με τους στρατιωτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των στρατολογήσεων και των δημοσίων σχέσεων.
Από τότε που το Χόλιγουντ έκανε τα πρώτα του βήματα, πριν 100 χρόνια, πάνω από 2.500 ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα με πολεμικό θέμα έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια του Πενταγώνου.
Το φαινόμενο «Captain Marvel»
Όπως αναφέρει ο ειδικός, η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε μια στοχευμένη καμπάνια στρατολόγησης, συμπεριλαμβανομένης μιας διαφήμισης 30 δευτερολέπτων με τίτλο «Origin Story» που αντικατόπτριζε την αφήγηση του υπερήρωα της ταινίας Captain Marvel, η οποία είχα κάνει θραύση.
«Με γυναίκες πιλότους μαχητικών, F-15C που πετούσαν στο φως του ήλιου και έναν αφηγητή που έλεγε: «Κάθε υπερήρωας έχει μια ιστορία προέλευσης», η διαφήμιση είχε ως στόχο να εμπνεύσει νέες γυναίκες να ακολουθήσουν καριέρα ως πιλότοι» λέει ο Μίρλις.
Προβλήθηκε σε 3.600 κινηματογράφους και προωθήθηκε στο Facebook, το YouTube και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, το βίντεο «Origin Story» συγκέντρωσε 11 εκατομμύρια προβολές και 200 εκατ. εμφανίσεις συνολικά.
Αυτή η καμπάνια φέρεται να λειτούργησε, με τον στρατιωτικό ιστότοπο Military.com να κάνει λόγο για «φαινόμενο Captain Marvel» στις στρατολογήσεις στην Πολεμική Αεροπορία.
Οι γυναίκες υποψήφιες στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας για την τάξη του 2023 αυξήθηκαν στο 31,2%, το υψηλότερο ποσοστό σε πέντε χρόνια, λέει ο Μίρλις
Παρά την γυναικεία προσέγγιση της Captain Marvel στην Πολεμική Αεροπορία, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ λιγότερο κινηματογραφική.
«Από το 2023, υπήρχαν μόνο 103 γυναίκες πιλότοι μαχητικών σε ολόκληρη την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Από τους 10.964 συνολικά πιλότους, μόνο το 6,5% (708) ήταν γυναίκες.
«Επίσης, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, το 24% των γυναικών εν ενεργεία υπέστησαν σεξουαλική επίθεση, ένα κόστος του πολέμου που βολικά απουσιάζει από το υποστηριζόμενο από τον στρατό Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel» εξηγεί ο ειδικός.
Τι κερδίζουν οι εταιρείες του Χόλιγουντ
Γιατί όμως οι εταιρείες ψυχαγωγίας που αποσκοπούν στο κέρδος συνεργάζονται τόσο συχνά με τους influencers του στρατού και αντίστροφα;
Κυρίως, τα στούντιο συνεργάζονται με το Πεντάγωνο επειδή τους δίνει ένα σημαντικό οικονομικό κίνητρο να το πράξουν με τη μορφή δωρεάν ή χαμηλού κόστους στρατιωτικού εξοπλισμού για γυρίσματα, κάτι που στην πραγματικότητα αποτελεί επιδότηση, εξηγεί ο Μίριλις.
Η παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση, με υψηλούς προϋπολογισμούς και χωρίς εγγυημένες αποδόσεις, επομένως οι επικεφαλής των στούντιο αναζητούν τρόπους για να μειώσουν το κόστος παραγωγής, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν δυνητικά κερδοφόρα ψυχαγωγία.
Όταν τα στούντιο στοχεύουν στη δημιουργία «στρατιωτικής ψυχαγωγίας», λέει ο ειδικός, το κόστος απόκτησης ή λειτουργίας των οπλικών συστημάτων που εμφανίζονται στις σκηνές -όπως αεριωθούμενα αεροσκάφη- θα ήταν αστρονομικά υψηλό, συχνά υπερβαίνοντας τον συνολικό προϋπολογισμό μιας τηλεοπτικής σειράς ή ταινίας.
Ένα μόνο μαχητικό αεροσκάφος F-35 κοστίζει πάνω από 80 εκατ. δολάρια, ενώ ο μέσος προϋπολογισμός παραγωγής για ένα τηλεοπτικό επεισόδιο κυμαίνεται μεταξύ 2 και 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford κόστισε στους Αμερικανούς φορολογούμενους περίπου 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια, με το ημερήσιο λειτουργικό κόστος να ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια.
Βάσεις, στρατώνες και πεδία εκπαίδευσης
Συγκριτικά, ο τυπικός προϋπολογισμός για μια πολεμική ταινία κυμαίνεται από 50 εκατομμύρια έως 100 εκατομμύρια δολάρια. Η συνεργασία του Χόλιγουντ με το Πεντάγωνο παρέχει στα στούντιο πρόσβαση σε στρατιωτικούς συμβούλους, καθώς και σε τεχνολογίες και προσωπικό για τη λειτουργία τους, καθιστώντας εφικτή την παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών με πολεμικό θέμα.
Το Πεντάγωνο παρέχει επίσης συχνά στα στούντιο πρόσβαση σε στρατιωτικές τοποθεσίες – βάσεις, στρατώνες και πεδία εκπαίδευσης – που μπορούν να χρησιμεύσουν ως έτοιμα σκηνικά. Παρέχει σε αξιωματικούς και στρατεύματα των ΗΠΑ, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν και ως έξτρα υπάλληλοι και των οποίων οι τακτικοί μισθοί καταβάλλονται από τους φορολογούμενους, όχι από τα στούντιο.
Επιπλέον, ο στρατός προσφέρει ουσιαστικά δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες, παρέχοντας εμπειρογνωμοσύνη σε στρατιωτικά πρωτόκολλα, επιχειρησιακά συστήματα, ορολογία, ασκήσεις και τις περιπλοκές της απεικόνισης στρατηγικών και τακτικών μάχης.
Με όλα αυτά τα κίνητρα, τα στούντιο συχνά επιλέγουν να συνεργαστούν με τα γραφεία ψυχαγωγίας του στρατού, ακόμη και γράφοντας σενάρια και παρουσιάζοντας ιδέες ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών με γνώμονα την πολιτική ψυχαγωγίας του Πενταγώνου. Αυτή η συνεργασία απαιτεί από τους παραγωγούς του Χόλιγουντ να συμμορφώνονται με την Εντολή 5410.16, η οποία αναφέρει ότι τα προϊόντα ψυχαγωγίας θα πρέπει να υποστηρίζουν τα «εθνικά συμφέροντα».