Φόρτωση Text-to-Speech…
const els = document.createElement(‘script’);
els.src=”https://elevenlabs.io/player/audioNativeHelper.js”;
els.type=”text/javascript”;
document.getElementById(‘elevenlabs-audionative-widget’).appendChild(els);
Αργά χθες βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το μεταναστευτικό, σύμφωνα με την οποία «προβλέπεται η αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου όσων φθάνουν στην Ελλάδα παράνομα από τη Βόρειο Αφρική με πλωτά μέσα. Τα άτομα αυτά επιστρέφονται χωρίς καταγραφή στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής». Οπως έχει ανακοινωθεί, οι μετανάστες θα παραμένουν σε ειδικούς χώρους κράτησης, ένας εκ των οποίων θα δημιουργηθεί στην Κρήτη.
Μοντέλο Εβρου για μείωση ροών από τη Λιβύη
Του Σταύρου Παπαντωνίου
Δύο νέα σκληρά μέτρα για το μεταναστευτικό ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως «απάντηση» στα καραβάνια μεταναστών που φθάνουν τις τελευταίες ημέρες από τη Λιβύη στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αναστολή εξέτασης ασύλου, αρχικά για τρεις μήνες, για όσους καταφθάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα, σημειώνοντας παράλληλα πως όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία κλειστής δομής στην Κρήτη, όπου θα κρατούνται όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα.

Σύσκεψη στο Μαξίμου
Των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού είχε προηγηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Μετανάστευσης Θάνο Πλεύρη, όπου είχαν τεθεί επί τάπητος όλα τα νέα δεδομένα, με τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώνει αναλυτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα έλαβαν χώρα, προχθές, στην Ανατολική Λιβύη. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες, η σκληρή γραμμή της κυβέρνησης είχε ληφθεί ουσιαστικά από το βράδυ της Τρίτης, όταν εξεδιώχθη από τον Χαλίφα Χαφτάρ η ευρωπαϊκή αποστολή, και επικυρώθηκε στον πρωινό καφέ της Τετάρτης. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως στο Μέγαρο Μαξίμου δεν «αμφιταλαντεύτηκαν καθόλου» και αυτό που έμενε να συζητηθεί είναι με ποιον τρόπο θα δοθεί η σκληρή απάντηση.

Από τις αναφορές του πρωθυπουργού στη Βουλή, ιδιαίτερης σημασίας είναι η σύγκριση που έκανε με την περίπτωση του Εβρου. Συγκεκριμένα ανακοινώνοντας την αναστολή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου είπε πως είναι μια «προσωρινή αντίδραση, που στηρίζεται στην ίδια επιχειρηματολογία που είχαμε χρησιμοποιήσει για τον Eβρο τον Μάρτιο του 2020». Στην κυβέρνηση πίσω από τη νέα προσφυγική κρίση «βλέπουν μια πολιτική ευκαιρία» και «έναν κίνδυνο». Η «ευκαιρία» είναι να «κλείσουν τα σύνορα», όπως έγινε στον Εβρο, και αυτό να επαναπατρίσει στη Ν.Δ. δεξιά κοινά, όπως έγινε και το 2020. Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες ημέρες η Αφροδίτη Λατινοπούλου επιχειρεί ένα πολιτικό ντεμαράζ, βλέποντας μια ευκαιρία να ανέβει δημοσκοπικά, κάτι που στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να το επιτρέψουν, όπως έδειξε η σκληρή στάση.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να εκπέμψει το μήνυμα σε μετανάστες και διακινητές πως η δίοδος προς την Ελλάδα εφεξής θα είναι κλειστή.
Το μήνυμα
Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και ένας κίνδυνος για το Μαξίμου. Αφενός δεν βρισκόμαστε στο 2020, αλλά στο 2025, και η νέα προσφυγική κρίση υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπισθεί από τους πολίτες «ως ακόμη μία κρίση που έρχεται να προστεθεί στην ήδη κουρασμένη κοινωνία», αφετέρου το γεγονός πως η απειλή είναι διά θαλάσσης και όχι σε χερσαία σύνορα κάνει πιο πολύπλοκη την αντιμετώπισή της. Συνεπώς την ώρα που η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει «μοντέλο Εβρου» είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με μια διαφορετική προσφυγική κρίση που κρύβει πολιτικές παγίδες. Σε κάθε περίπτωση από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπουν το μήνυμα πως οι χθεσινές ανακοινώσεις στέλνουν για άλλη μία φορά «μήνυμα αποφασιστικότητας» πως η δίοδος στην Ελλάδα κλείνει και αυτό απευθύνεται τόσο προς τους διακινητές όσο και στους δυνητικούς πελάτες τους, καθώς «τα χρήματα που δαπανούν ενδεχομένως να είναι παντελώς χαμένα», όπως είπε ο πρωθυπουργός. Συνεπώς η απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστού κέντρου είναι ειλημμένη, με τις λεπτομέρειες να αποφασίζονται αύριο Παρασκευή σε σύσκεψη υπό τον Θάνο Πλεύρη, στην οποία θα συμμετάσχουν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος ΠΕΔΚ Γιώργης Μαρινάκης και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τοπικός βουλευτής, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Επικρατέστερος νομός θεωρείται το Ηράκλειο, καθώς έχει περισσότερους χώρους, αλλά αυτό μένει να ξεκαθαριστεί στη σύσκεψη. Στην κυβέρνηση, πάντως, ελπίζουν πως οι μεταναστευτικές ροές θα ελεγχθούν και το κλειστό κέντρο κράτησης «θα επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες».

Παράθυρο συνεννόησης
Εν τω μεταξύ, παράθυρο συνεννόησης με τη Λιβύη άφησε χθες και ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή. Συγκεκριμένα σημείωσε πως «οι συζητήσεις μας με τη Λιβύη, τόσο με τη νόμιμη κυβέρνηση της Δυτικής Λιβύης όσο και με της Ανατολικής Λιβύης, συνεχίζονται», ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αποστροφή πως «οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τις Αρχές της Λιβύης, για να αποτρέψουμε την αναχώρηση βαρκών από τις ακτές της Λιβύης».
Οπως σημείωσε, δε, όταν συμβαίνει αυτό, δηλαδή συνεργασία με τις Αρχές της Λιβύης, θα επιστρέφουν οι βάρκες πίσω από εκεί όπου ξεκίνησαν πριν εισέλθουν στα διεθνή ύδατα. Eπιπλέον τόνισε πως προχθές στα διεθνή ύδατα νοτίως της Κρήτης έγινε επιχείρηση διάσωσης και οι διασωθέντες δεν θα αποβιβαστούν στην Κρήτη, αλλά θα κατευθυνθούν στο Λαύριο και από εκεί σε δομές του υπουργείου Μετανάστευσης. Για αποφυγή πάντως κάθε παρανόησης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «προφανώς η αντίδρασή μας θα είναι νόμιμη και πολύ αυστηρή» στο μεταναστευτικό, προαναγγέλλοντας αναλυτική ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας σήμερα που θα κατατεθεί η ρύθμιση.
Επιφυλάξεις και κριτική από τα κόμματα
Επιφυλακτική έως και επικριτική όσον αφορά τις κυβερνητικές επιλογές σχετικά με το μεταναστευτικό και τις αυξημένες ροές στην Κρήτη εμφανίστηκε χθες η αντιπολίτευση στη Βουλή, με την τελική διαμόρφωση της στάσης των κομμάτων να αναμένεται πάντως σήμερα, κατά την παρουσίαση και ψήφιση της εξαγγελθείσης χθες από τον πρωθυπουργό σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης αφού έκανε λόγο για «υβριδικό πόλεμο από την πλευρά της Λιβύης στα πρότυπα του ό,τι έκανε ο Ερντογάν τα προηγούμενα χρόνια», μεταξύ άλλων έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα: «Μήπως, αναστέλλοντας την εξέταση, αναστέλλουμε και χάνουμε χρόνο από τις επιστροφές που πρέπει να γίνουν; Επίσης, πού και πότε θα δημιουργηθούν οι δομές; Τι κάνατε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Ποια ήταν η πρόνοιά σας σε ευρωπαϊκό επίπεδο εδώ και εβδομάδες για να μη φθάσουμε εδώ που φθάσαμε σήμερα;». Ο κ. Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση «ακόμη μία φορά πιάστηκε απροετοίμαστη», ενώ ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε πως τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι ουσιαστικά ομολογία της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Χωρίς δικαίωμα αίτησης ασύλου όσοι φτάνουν παράνομα από Β. Αφρική
Της Τάνιας Γεωργιοπούλου
Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη, ειδικά την τελευταία εβδομάδα, δημιουργούν τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση. Μάλιστα αργά χθες το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή η σχετική τροπολογία, σύμφωνα με την οποία «προβλέπεται η αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου όσων φθάνουν στην Ελλάδα παράνομα από Βόρειο Αφρική με πλωτά μέσα. Τα άτομα αυτά επιστρέφονται χωρίς καταγραφή στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής». Η ισχύς της διάταξης ορίζεται στους τρεις μήνες.
Οπως έχει ανακοινωθεί, οι μετανάστες από τη Βόρειο Αφρική θα παραμένουν σε ειδικούς χώρους κράτησης, ένας εκ των οποίων θα δημιουργηθεί στην Κρήτη.

Ενδεικτικά, η αναστολή της υποβολής αιτημάτων ασύλου και η δημιουργία «ειδικών χώρων κράτησης» στους οποίους θα κρατούνται όσοι έρχονται από τη Λιβύη –δομές που «δεν θα έχουν ακριβώς τη λειτουργία των προαναχωρησιακών κέντρων», όπως δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Μετανάστευσης στην «Κ»– αποτελούν μια λεπτή άσκηση ισορροπίας σε σχέση με την τήρηση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης ανέφεραν χθες ότι είναι πιθανό και κάποιες από τις δομές στην ενδοχώρα να μετατραπούν επίσης σε «ειδικούς χώρους κράτησης», ώστε να μεταφερθούν εκεί όσοι φθάνουν από τη Λιβύη.
Προφανώς οι νέες προβλέψεις εντάσσονται στο πνεύμα της δημιουργίας συνθηκών που θα αποτρέπουν νέες αφίξεις, όπως έχει εξαγγείλει ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης. Αν, ωστόσο, το σχέδιο δεν λειτουργήσει άμεσα αποτρεπτικά αλλά συνεχίσουν να έρχονται εκατοντάδες άνθρωποι από τα νότια, η κράτηση επί μακρόν –έως και 18 μήνες, αναφέρουν πηγές του υπουργείου– πιθανότατα να μην αποδειχθεί βιώσιμο σχέδιο.
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ, οι παράτυποι μετανάστες θα επιστρέφονται χωρίς καταγραφή στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής.
Αύριο ο υπουργός Μετανάστευσης και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης θα συναντηθούν με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ στη συνάντηση θα παρευρεθεί και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, προκειμένου να συζητηθεί η χωροθέτηση των νέων δομών στην Κρήτη και να εξειδικευθούν ο τρόπος και οι όροι λειτουργίας τους.
Η ανακοίνωση της δημιουργίας κλειστής δομής στην Κρήτη, η οποία θα λειτουργεί ως κέντρο κράτησης, έχει θορυβήσει τους τοπικούς παράγοντες, που αναμένουν να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του σχεδίου. Χθες αναχώρησαν περίπου 400 άτομα από Ρέθυμνο και Ηράκλειο για δομές στην ενδοχώρα.
Υπολογίζεται ότι ήδη στην Κρήτη από την αρχή του έτους έχουν φτάσει πάνω από 9.000 μετανάστες, εκ των οποίων οι 2.000 την τελευταία εβδομάδα. Χθες το πρωί εντοπίστηκε σκάφος με 520 άτομα στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Γαύδου, τα οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να αποβιβαστούν στα Σφακιά. Ωστόσο, έπειτα από διαβουλεύσεις, τελικά μεταφέρθηκαν απευθείας στην Αττική, στο λιμάνι του Λαυρίου.
Οι μαρτυρίες
Από τις μαρτυρίες όσων έχουν φθάσει στην Κρήτη τις τελευταίες ημέρες, στα παράλια της Λιβύης αναμένουν χιλιάδες άτομα την ευκαιρία να επιβιβαστούν σε κάποιο πλοίο και να περάσουν στην Κρήτη έχοντας καταβάλει πολύ υψηλό αντίτιμο. Κάποιοι ανέφεραν ότι φυλάσσονταν σε διάφορα σημεία από ενόπλους, χωρίς να μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, ενώ περιγράφουν τις συνθήκες διαβίωσης ως εξαιρετικά δύσκολες.