Προστασία 360 μοιρών κατά απειλών που επιτίθενται σε σμήνη, όπως περιφερόμενα πυρομαχικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, θα παρέχει το νέο αντι-drone σύστημα της ΕΑΒ, «Υπερίων», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό, στην έκθεση άμυνας και ασφάλειας DEFEA 2025, που διεξάγεται στην Αθήνα.

Μετά τον «Κένταυρο» που χαρακτηρίζεται «battle proven» σύστημα, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς από ελληνικές φρεγάτες που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, καταρρίπτοντας UAV των Χούθι, η ΕΑΒ προχώρησε στην ανάπτυξη ενός νέου συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου, το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο δοκιμών. Εχοντας ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένταξη στα προγράμματα που προκηρύσσει το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), η ΕΑΒ επιθυμεί να ολοκληρώσει τις δοκιμές και των δύο αντι-drone συστημάτων, προχωρώντας στη συνέχεια στην παραγωγή τους.


Σύμφωνα με πληροφορίες, τις δοκιμές του συστήματος «Υπερίων» θα αναλάβουν τα σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων Mark V της ΔΕΠ και τα πλωτά περιπολικά τύπου Island, που απέκτησε πρόσφατα ο ελληνικός στόλος. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το σύστημα δημιουργεί έναν «θόλο» ακτίνας 5 χιλιομέτρων, εντός του οποίου χάνεται η επικοινωνία του εχθρικού drone με τον χειριστή του. Είτε ως εποχούμενο για χρήση από μονάδες του πεζικού στον Εβρο και τα νησιά, είτε εγκατεστημένο στα πλοία του στόλου, το αντί-drone «Υπερίων» μπορεί να προσφέρει προστασία 360 μοιρών από επιθέσεις που δύσκολα αντιμετωπίζονται με παραδοσιακά μέσα.

Made in Greece
Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερες εταιρείες του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος στρέφονται στην παραγωγή αυτόνομων συστημάτων, ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο συναδέλφων τους από χώρες όπως το Ισραήλ και η Ουκρανία. Συστήματα που ενσωματώνουν υψηλή τεχνολογία και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και κατασκευάζονται από εκτυπωμένα ή καθημερινής χρήσης υλικά, κερδίζουν έδαφος στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων, εξαιτίας του χαμηλού κόστους παραγωγής και της υψηλής αποτελεσματικότητάς τους.
Με τη νέα αυτή τάση ευθυγραμμίζονται πλέον και οι εταιρείες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Τα made in Greece αυτόνομα συστήματα κερδίζουν συνεχώς έδαφος, τόσο ως εξαγωγικά προϊόντα, όσο και για την κάλυψη των αναγκών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Τα προγράμματα που περιλαμβάνει ο μακροπρόθεσμος αμυντικός σχεδιασμός και κυρίως η «Ασπίδα του Αχιλλέα» έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον δεκάδων ελληνικών εταιρειών που αναπτύσσουν συστήματα, τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν ορισμένες από τις απαιτήσεις των γενικών επιτελείων, όπως φαίνεται από τη μεγάλη ανταπόκριση που καταγράφεται στους διαγωνισμούς που προκηρύσσει το ΕΛΚΑΚ.


Μεταξύ αυτών που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη DEFEA 2025, είναι το Interceptigon, ένας συνδυασμός αυτόνομων συστημάτων με ρόλο επιβολής «άρνησης περιοχής». Το σύστημα, για το οποίο έχουν ενημερωθεί Ελληνες αλλά και ξένοι επιτελείς, αποτελείται από δύο drone καμικάζι, ένα για τη θάλασσα και ένα για τον αέρα, τα οποία συντονίζονται και καθοδηγούνται στον στόχο από ένα αυτόνομο δίκτυο αισθητήρων και ραντάρ. Τα δεδομένα που συγκεντρώνουν οι αισθητήρες αποτυπώνονται σε μια οθόνη όπου ο απομακρυσμένος χρήστης ή το σύστημα από μόνο του, μπορεί να επιλέξει το περιφερόμενο πυρομαχικό που θα εξαπολύσει. Τόσο το USV όσο και το UAV κατασκευάζονται από εκτυπωμένα υλικά, συγκρατώντας το κόστος, ενώ σύντομα θα παρουσιαστεί και η οπλισμένη έκδοση του μη επανδρωμένου επιφανείας.

Στο κοινό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και το τακτικό σύστημα Blackbird UAS, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος με δυνατότητα πτήσης σε σμήνος για επιθέσεις κορεσμού. Το Blackbird έχει τη δυνατότητα να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα και είναι κατασκευασμένο για αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα.
Σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη συστημάτων drone και αντι-drone κάνουν και οι Ενοπλες Δυνάμεις, αξιοποιώντας το καταρτισμένο προσωπικό που διαθέτουν. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Κέντρου Ερευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΑΚ) το οποίο υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ και έχει ήδη προχωρήσει στην παραγωγή περιφερόμενου πυρομαχικού, συστήματος αδρανοποίησης εχθρικών drone αλλά και ενός αυτόνομου συστήματος επιφανείας.