Οι έμποροι του μετάλλου σπεύδουν να παραδώσουν φορτία όσο υπάρχει ακόμη χρόνος, μετατοπίζοντας τις αποστολές τους σε λιμάνια όπως της Χαβάης και του Πουέρτο Ρίκο ώστε να μειώσουν τον χρόνο μεταφοράς και να αποφύγουν την επιβολή των νέων τελών, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Μετά την αρχική ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ την Τρίτη, τα συμβόλαια χαλκού στο Comex της Νέας Υόρκης εκτοξεύθηκαν σε premium σχεδόν 25% σε σχέση με τις διεθνείς τιμές του LME. Η διαφορά τιμής αυτή προσφέρει τεράστια περιθώρια κέρδους για τους εμπόρους που καταφέρνουν να φέρουν το μέταλλο εγκαίρως στις ΗΠΑ — ή, σε αντίθετη περίπτωση, προκαλεί βαριές ζημιές.
Η κίνηση Τραμπ αποτελεί το αποκορύφωμα μιας μεταβολής στην αγορά που ξεκίνησε ήδη από τον Φεβρουάριο, όταν είχε προαναγγελθεί η πρόθεση για επιβολή δασμών στον χαλκό. Από τότε, η αύξηση των τιμών στις ΗΠΑ προκάλεσε αγώνα δρόμου για την παράδοση μετάλλων, εκτοξεύοντας τα αποθέματα στη χώρα και περιορίζοντας την προσφορά σε άλλες αγορές.
Παρά τις πρώτες ενδείξεις επιβράδυνσης στις αποστολές, τεράστιες ποσότητες χαλκού βρίσκονται ακόμη καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, τα αμερικανικά αποθέματα ενδέχεται να αγγίξουν τους 500.000 τόνους μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με τη μισή ποσότητα να αποθηκεύεται ήδη στη Νέα Ορλεάνη και την υπόλοιπη στο Port Panama City στη Φλόριντα.
Πολλοί έμποροι παραδέχθηκαν ότι πέρασαν νύχτες άγρυπνοι, καθώς σκέφτονταν πώς να διαχειριστούν τα φορτία που βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν και αν πρέπει να ρισκάρουν επιπλέον αποστολές. Αν και ένας δασμός θεωρούνταν αναμενόμενος, το ποσοστό 50% ξεπέρασε τις περισσότερες προβλέψεις.
Ορισμένοι traders πληρώνουν πλέον σημαντικά ασφάλιστρα — με premium μέχρι και 400 δολάρια ανά τόνο πάνω από τις τιμές του LME — για να εξασφαλίσουν ποσότητες που μπορούν να παραδοθούν πριν την 1η Αυγούστου. Κάποιοι στρέφουν μάλιστα φορτία που αρχικά προορίζονταν για την Κίνα, προς τις ΗΠΑ.
Ακόμα πιο υψηλή είναι η ζήτηση για brands χαλκού που είναι αποδεκτά για παράδοση στο Comex, καθώς οι traders μπορούν να τις μεταπωλήσουν στο χρηματιστήριο αν δεν βρουν αγοραστές.
Η μεταφορά από την Ασία στη Νέα Ορλεάνη διαρκεί πάνω από έναν μήνα, κάτι που αφήνει ελάχιστα περιθώρια για αποστολές πριν την προθεσμία. Αντίθετα, ένα ταξίδι προς τη Χαβάη μπορεί να γίνει σε περίπου δέκα ημέρες — και τουλάχιστον ένας έμπορος έχει ήδη προχωρήσει σε αποστολή προς το νησί, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς.
Το Πουέρτο Ρίκο προτιμάται επίσης, ειδικά από προμηθευτές της Νότιας Αμερικής, καθώς θεωρείται μέρος της τελωνειακής επικράτειας των ΗΠΑ. Στη Χιλή, βασικό εξαγωγέα χαλκού, οι εταιρείες εξόρυξης πραγματοποιούν συσκέψεις για να ιεραρχήσουν τις αποστολές προς τις ΗΠΑ έως τα τέλη Ιουλίου.
Οι ανακοινώσεις του Τραμπ σημαίνουν ότι οι έμποροι αντιμετωπίζουν τώρα έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο – ειδικά εκείνοι που πλήρωσαν μεγάλα ασφάλιστρα για να πάρουν στα χέρια τους φορτία χαλκού. Περίμεναν να βγάλουν τεράστιο κέρδος στέλνοντας το μέταλλο αυτό στις ΗΠΑ, αλλά τώρα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ότι οι δασμοί θα εφαρμοστούν ενώ το μέταλλο βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία μεταφοράς.
Παραμένουν και πολλές ασάφειες. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι τύποι χαλκού θα περιληφθούν στο καθεστώς των δασμών, ενώ παλαιότερες πρακτικές της κυβέρνησης Τραμπ είχαν εξαιρέσει τα φορτία που βρίσκονταν ήδη καθ’ οδόν τη στιγμή της επιβολής.
Η σχετική αβεβαιότητα αντικατοπτρίζεται και στην τιμολόγηση: η διαφορά ανάμεσα στις τιμές του Comex και του LME παραμένει σημαντική, αλλά όχι τόσο μεγάλη ώστε να αντανακλά πλήρως την επιβολή ενός δασμού 50%, γεγονός που ενισχύει τις αμφιβολίες για την καθολική του εφαρμογή.
Πηγή: newmoney.gr