Φόρτωση Text-to-Speech…
Η επιλογή του πρωθυπουργού να επιτεθεί για πρώτη φορά με τόσο ευθύ τρόπο στην περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή, λέγοντας πως μεταξύ 2004 και 2009 δεν ανελήφθη καμία σημαντική πρωτοβουλία στα ελληνοτουρκικά, καθώς επικρατούσε μια «μακάρια ακινησία», λειτούργησε στο εσωτερικό του κόμματος σαν μια πέτρα που έπεσε και δημιούργησε πολλούς ομόκεντρους κύκλους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης που ερωτήθηκε σχετικά χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, απάντησε λέγοντας πως ο πρωθυπουργός «είπε την αλήθεια» και «παρουσίασε την πραγματικότητα», η οποία, «μας βολεύει, δεν μας βολεύει, αυτή είναι», αδειάζοντας την πολιτική της περιόδου εκείνης. Την ίδια ώρα, πάντως, ο κ. Μαρινάκης έριξε τους τόνους λέγοντας, για την αποφυγή παρερμηνειών, πως το Μαξίμου δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό κανενός και ότι «όλες οι κυβερνήσεις υπηρέτησαν την εθνική γραμμή». Εστειλε όμως ξανά το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, και προφανώς και προς την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχεται αήθη επίθεση με χαρακτηριστικά προπαγάνδας περίεργου τύπου. Με την κατηγορία της ενδοτικής πολιτικής», χαρακτηρίζοντας αυτή την κριτική «όχι απλώς άδικη, αλλά και εκτός τόπου και χρόνου».

Είναι γεγονός ότι το Μαξίμου ενοχλείται πάρα πολύ από την κριτική για τα εθνικά θέματα, γιατί τη θεωρεί εντελώς άδικη όταν «έχουν προχωρήσει τόσο πολλά ζητήματα» και μάλιστα χωρίς να ξεφεύγει καθόλου η κυβέρνηση από την εθνική γραμμή. Και αυτό για το Μαξίμου αποτελεί «κόκκινη γραμμή» που οδήγησε τον πρωθυπουργό να ανοίξει για πρώτη φορά ένα μέτωπο με την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή. Από την πλευρά του, πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να απαντήσει τώρα. Ο κ. Καραμανλής δεν κινείται ποτέ εν θερμώ και δεν έχει πρόθεση να μπει σε μια διαδικασία που θα έχει στοιχεία προσωπικής αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό. Εξάλλου, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, στις ομιλίες του ποτέ δεν έχει ασκήσει προσωπική κριτική στον κ. Μητσοτάκη, εξ ου και πολλοί αιφνιδιάστηκαν με την αναφορά του πρωθυπουργού. Τα παραπάνω, ωστόσο, δεν σημαίνουν πως η χθεσινή κριτική του κ. Μητσοτάκη θα μείνει αναπάντητη από πλευράς του κ. Καραμανλή, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι στην επόμενη δημόσια ομιλία του, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα απαντήσει. Στελέχη πάντως που πρόσκεινται στον κ. Καραμανλή τόνιζαν το στοιχείο του αιφνιδιασμού από πλευράς του πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως παρά την κριτική που έχει ασκήσει ο κ. Καραμανλής, δεν είχε αναφερθεί έως τώρα ποτέ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά έκανε γενικές αναφορές εν είδει προειδοποιήσεων. Οι ίδιες πηγές λένε πως κανείς δεν ξέρει εάν αυτή η τακτική θα αλλάξει από το φθινόπωρο, καθώς, όπως για τον κ. Μητσοτάκη είναι «κόκκινη γραμμή» η κριτική στην κυβέρνησή του για τα εθνικά, το αντίστοιχο ισχύει και για τον κ. Καραμανλή.
Ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να απαντήσει τώρα. Δεν κινείται ποτέ εν θερμώ, αλλά εκτιμάται πως θα τοποθετηθεί σε «δεύτερο χρόνο».
Προβληματισμός
Η ρήξη πάντως έχει ήδη προβληματίσει και τα στελέχη του κόμματος, όπως προαναφέρθηκε. Οι περισσότεροι βουλευτές δεν θέλουν να «αδειάσουν» ούτε φυσικά τον πρωθυπουργό, ούτε όμως και τον πρώην πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα να έρχονται σε δύσκολη θέση και αμηχανία όταν ερωτώνται σχετικά. Χαρακτηριστικό είναι πως από χθες η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, διετέλεσε και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, άρα έχει άμεση σχέση με την περίοδο, έχει αναλάβει ατύπως πυροσβεστικό ρόλο, συνομιλώντας με πολλούς βουλευτές του κόμματος και ρίχνοντας τους τόνους.

Την ίδια ώρα, ούτε ο κ. Βαληνάκης προτίθεται να απαντήσει στις επικρίσεις πως «είναι εύκολη η διπλωματία του Twitter», αλλά την ίδια ώρα και αυτός δεν δείχνει διατεθειμένος να σταματήσει τις παρεμβάσεις από Σεπτέμβριο. Στην κυβέρνηση, πάντως, θεωρούν πως η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη μπορεί να βάλει κάποιο φρένο στην αποδόμηση της εξωτερικής πολιτικής, διερωτώμενοι γιατί οι πρώην πρωθυπουργοί να έχουν το δικαίωμα στην κριτική και να μην το έχει ο νυν πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «η ακινησία της περιόδου Καραμανλή είναι κάτι που έχει καταγραφεί ιστορικά».