Για δύο λόγους δεν θα μπορούσε το πολιτικό σκηνικό να μην κινείται αυτές τις ημέρες στους ρυθμούς του 2015. Η Ανγκελα Μέρκελ, με τις δύο συνεντεύξεις που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά, πυροδότησε και πάλι την κουβέντα για την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και αύριο συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας περιέγραψε με έντονη φόρτιση τις διάφορες φάσεις κορύφωσης της ελληνικής κρίσης και τις επαφές που είχε με τους πρωθυπουργούς που συνεργάστηκε.
Το τι έγινε και τι δεν έγινε εκείνο τον Ιούλιο προκαλεί ακόμα σύγκρουση μεταξύ των κομμάτων, με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζουν τις δικές τους οπτικές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Economist ανέφερε για την Ανγκελα Μέρκελ πως «ήταν παρούσα στις πολύ δύσκολες, σχεδόν μοιραίες διαπραγματεύσεις. Πιστεύω ότι συνέβαλε ουσιαστικά στο να μην υλοποιηθούν ποτέ κάποια από τα πιο επιθετικά σχέδια για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

O πρωθυπουργός μάλιστα σχολίασε πως η Ελλάδα κατέβαινε τα «σκαλιά της αβύσσου», συμπληρώνοντας ότι «το τελικό αποτέλεσμα αυτού του πειράματος, με αυτού του τύπου την επιθετική διπλωματία, ήταν το τρίτο μνημόνιο». Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε στο ERT News ότι «όλοι, από τον Σαμαρά μέχρι τον Τσίπρα, είπαν για έναν άλλο δρόμο, από λεφτά, από Ρωσίες, από λεφτά των Ζαππείων, και τελικά δεν είδαμε κανέναν άλλο δρόμο, τα χειρότερα είδαμε».
Με αφορμή την τοποθέτηση Μέρκελ ότι «δεν της ζήτησε τίποτα», ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε πως απαίτησή μας ήταν «τα “πάντα” για την Ελλάδα, τη μοίρα της Ε.Ε. και του ευρώ».
Μετά το βιβλίο της, όπου η πρώην καγκελάριος είχε αποτυπώσει την καλή σχέση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, τόσο στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν με μεγάλο ενδιαφέρον τι θα πει στην Ελλάδα. Η Ολγα Γεροβασίλη ανέφερε στο Action 24 ότι «η πρώην καγκελάριος επανέλαβε όσα είχε γράψει και στο βιβλίο της για την ελληνική κρίση. Ο Αλέξης Τσίπρας τής είπε στο δύσκολο τηλέφωνο –το αμήχανο, όπως το χαρακτήρισε, για την ίδια– ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε σκοπό την έξοδο από το ευρώ… Οπως δεν κορόιδεψε τη Μέρκελ –και το λέει και η ίδια–, με τον ίδιο τρόπο δεν κορόιδεψε ποτέ τον ελληνικό λαό».
Στη λεωφόρο Αμαλίας επικρατεί ικανοποίηση, καθώς και από την αρνητική απάντηση που έδωσε η καγκελάριος στην ερώτηση αν ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάποιο Plan B που να περιλάμβανε τη δραχμή εξάγεται το συμπέρασμα πως το σχέδιο που είχε εκπονηθεί εκείνη την περίοδο ήταν η σύγκρουση με τους θεσμούς μέχρι τέλους και μετά να υπάρξει μια οικονομική συμφωνία.
Διαφορετική ήταν η οπτική που εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο σχόλιο που έκανε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha. Ο πρώην επικεφαλής του Ποταμιού επισήμανε σε σχέση με το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε την επομένη του δημοψηφίσματος πως λεπτομέρειες από όσα έγιναν στο Προεδρικό Μέγαρο «δημιουργούν πολλές αμφιβολίες αν υπήρχε το παραμικρό σχέδιο για τη χώρα». Ο κ. Θεοδωράκης μάλιστα τόνισε ότι αν υπάρχουν και δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά, «θα αποδεικνυόταν ότι ο κ. Τσίπρας εκείνη τη μέρα βρέθηκε σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση και αποδέχθηκε τις απόψεις της αντιπολίτευσης όχι με κραυγές και επιθετικούς χαρακτηρισμούς, αλλά αποδέχθηκε την ουσία, ότι ήταν ένα αχρείαστο δημοψήφισμα».

Σύμφωνα με όσα είπε η Ανγκελα Μέρκελ στο «Σταύρος Νιάρχος», στην αρχή της κρίσης, όταν ρώτησε τον Γιώργο Παπανδρέου «τι θέλεις», εκείνος της απάντησε «τίποτα». Ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετήθηκε δηλώνοντας ότι «η κ. Μέρκελ δυστυχώς δεν αντιλήφθηκε εκείνες τις κρίσιμες στιγμές ότι μια τέτοια απαίτησή μας δεν ήταν, όπως είπε, το “τίποτα” που ζητούσαμε, αλλά τα “πάντα” για την Ελλάδα, τη μοίρα της Ε.Ε. και του ευρώ (δηλαδή μισή αλήθεια)». Παρέμβαση έκανε και ο Πάνος Καμμένος με ανάρτησή του: «Πιστεύω απόλυτα στον Τραμπ και Πούτιν αλλά ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρόεδρος Ολάντ επέδωσαν τη λύση. Τα πρακτικά των πολιτικών αρχηγών που κρύβουν θα τα αποκαλύψω. Με βγάζουν από τη σιωπή…».

«Πίστευα ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει στην Ελλάδα»
Κατανοώ όσα δύσκολα πέρασαν οι Ελληνες, αλλά «όχι, δεν θα ζητούσα συγγνώμη», είπε αναφορικά με τη στάση της στην αντιμετώπιση μέσω των μνημονίων της σφοδρής δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, στη συνέντευξή της στον διευθυντή της «Κ» Αλέξη Παπαχελά, που προβλήθηκε χθες στον ΣΚΑΪ.
Η συνέντευξη της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας στον Αλέξη Παπαχελά, που προβλήθηκε από τον ΣΚΑΪ.
Οπως αναφέρθηκε προλογικά, λίγο πριν από την προβολή του αποκαλυπτικού για την περίοδο της μεγάλης κρίσης βίντεο, η συνέντευξη δόθηκε σε δωμάτιο κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, σε τόπο όπου προ δεκαετίας ήταν απαγορευτικός, εξαιτίας των σφοδρών διαδηλώσεων, να προσεγγίσει η Γερμανίδα καγκελάριος – και μάλιστα στο ίδιο δωμάτιο μέσα στο οποίο υπεγράφη η περίφημη ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, η «3η του Σεπτέμβρη» το 1974.
Για την πιο δύσκολη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στις σχέσεις της με τους πρωθυπουργούς που διαχειρίστηκαν την κρίση, δείχνοντας διακριτικά ένα είδος προτίμησης προς τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας σε κάθε ευκαιρία πως στόχος των επιλογών της σε όλες τις φάσεις ήταν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ – παρά τη διαφορετική προσέγγιση του τότε υπουργού Οικονομικών της χώρας της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σημείωσε πως είχε μεν επίγνωση των δύσκολων αποφάσεων που απαιτούνταν, αλλά αυτές έπρεπε να ληφθούν από το ελληνικό πολιτικό σύστημα και όχι να δρομολογηθούν από το εξωτερικό ή, πολύ περισσότερο, από εκείνη.
«Πίστευα ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει. Δεν μπορούσα να αλλάξω την ελληνική πολιτική. Αυτό έπρεπε να γίνει εσωτερικά», είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας σε κάποιο σημείο της περιγραφής της ως προς τα μέτρα που ελήφθησαν εκείνη την περίοδο: «Τα μέτρα ήταν πολύ σκληρά για τον λαό. Πολλές φορές παρουσιάζομαι σαν καγκελάριος που δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να επιβάλει δύσκολα μέτρα σε άλλες χώρες. Αλλά αυτό δεν με ευχαριστούσε. Γνώριζα πόσο πολύ θα επηρεαζόταν ο ελληνικός λαός εξαιτίας λαθών, που ίσως έγιναν πολύ πολύ νωρίτερα». Και λίγο αργότερα: «Ορισμένες φορές με ενοχλούσε που ενδεχομένως κάποιες κοινωνικές ομάδες έπρεπε να υποφέρουν περισσότερο από άλλες. Αλλά αυτή ήταν μια απόφαση των Ελλήνων πολιτικών και δεν μπορούσα να παρέμβω».
Για τον Γιώργο Παπανδρέου, αίσθηση προκάλεσε η μεταξύ άλλων αναφορά της: «Περίμενα να αντιδράσει επιτέλους ο Ελληνας πρωθυπουργός. Ωστόσο, δεν είχε φυσικά ακόμη κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο, όπως κατάλαβα εκ των υστέρων».
Για τον Αντώνη Σαμαρά: «Δυσκολεύτηκε να εφαρμόσει το πρόγραμμα και να κερδίσει την υποστήριξη της ελληνικής Βουλής. Είχε εξάλλου διαφανεί ότι ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ να κέρδιζε τις εκλογές και φυσικά ανησυχούσαμε πολύ».
Για τον Αλέξη Τσίπρα: «Τελικά καταφέραμε να συνεργαστούμε γιατί δεν λέγαμε ψέματα μεταξύ μας, δεν προσποιούμασταν, αλλά συνομιλούσαμε πάντα ανοιχτά και με ειλικρίνεια».
Στα αξιοσημείωτα είναι, τέλος, ότι η κ. Μέρκελ ανέφερε πως τώρα που η Γερμανία αισθάνεται την πολεμική απειλή της Ρωσίας, «κατανοεί βαθύτερα» το γεγονός ότι η χώρα μας ξοδεύει πολλά για αμυντικές δαπάνες: «Εδώ η ασφάλεια έπαιζε πάντα μεγαλύτερο ρόλο απ’ ό,τι σε μας για πολλά χρόνια. Μελλοντικά θα πρέπει και εμείς να πράξουμε κάτι ανάλογο».