«Αντεπίθεση» Νετανιάχου στη διεθνή κατακραυγή για τα πυρά και την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Κοινοποίηση

Για μια ακόμη φορά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έδειξε ανυποχώρητος στην άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, κάτι που απαιτούν μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερα κράτη και διεθνείς φορείς. Είναι ενδεικτικό ότι στη συνέντευξη Τύπου επιτράπηκε η παρουσία μόνο σε ισραηλινά ΜΜΕ, δείχνοντας ότι ο ίδιος παραμένει ανεπηρέαστος από τους επικριτές – εντός κι εκτός Ισραήλ για την κλιμάκωση του πολέμου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν αποδέχτηκε το «μπλόκο» των Ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, αλλά ούτε και καταδίκασε τα πυρά των IDS κατά των ξένων διπλωματών το πρωί της Τετάρτης (21/5) στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Αντίθετα, έδειξε ξανά το σκληρό του πρόσωπο εν μέσω διεθνούς πίεσης στο Ισραήλ για να σταματήσει άμεσα τον πόλεμο στη Γάζα.

Σύμφωνα με το BBC, τα συμπεράσματα από τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε το βράδυ της Τετάρτης, σχεδόν πέντε μήνες από την αμέσως προηγούμενη, καταγράφονται μέσα από τους όρους που κατέθεσε «οι οποίοι θα διασφαλίζουν την ασφάλεια του Ισραήλ», όπως σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό συνεπάγεται την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων, την εξορία της ηγεσίας της Χαμάς από την περιοχή και τον «πλήρη αφοπλισμό» της Γάζας.

Αυτά είναι τα κεντρικά «σημεία» της συνέντευξης Νετανιάχου:

  • Η Λωρίδα της Γάζας -στο σύνολό της- θα βρίσκεται υπό ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας μέχρι το τέλος του πολέμου.
  • Το Ισραήλ είναι έτοιμο να τερματίσει τον πόλεμο «υπό σαφείς όρους που διασφαλίζουν την ασφάλεια του Ισραήλ».
  • Το Ισραήλ αποδέχτηκε την αμερικανική πρόταση για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός και συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, όμως η Χαμάς δεν επέτρεψε αυτή την προοπτική.
  • Οι 20 όμηροι που απήγαγε η Χαμάς στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου του 2023 πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί, σε αντίθεση με άλλους 30 που θεωρούνται νεκροί.
  • Το Ισραήλ θεωρεί νεκρό τον ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Σινβάρ – τον νεότερο αδελφό του πρώην ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινβάρ – σε αεροπορική επιδρομή νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Παράλληλα, ο Νετανιάχου παρουσίασε ένα σχέδιο τριών φάσεων για βοήθεια στη Γάζα, το οποίο περιλαμβάνει το άνοιγμα σημείων διανομής τροφίμων από αμερικανικές εταιρείες στη Λωρίδα και τη δημιουργία μιας ζώνης για την προστασία των αμάχων μετά την ανάληψη του ελέγχου ασφαλείας στην περιοχή.

Στάθηκε στο «αμφιλεγόμενο σχέδιο βοήθειας για τη Γάζα», όπως το χαρακτήρισε, λέγοντας πως αυτό δίνει στο Ισραήλ «ένα ακόμη εργαλείο για να κερδίσει τον πόλεμο». Είναι ένα σχέδιο που έχει καταδικαστεί ευρέως από τον ΟΗΕ και ξένες κυβερνήσεις ως παρόμοιο με την «εξοπλισμό της επισιτιστικής βοήθειας». Επίσης, απέρριψε τα έντονα επικριτικά σχόλια από ξένες κυβερνήσεις, αποδίδοντάς τα σε «πιέσεις από ισλαμικές μειονότητες» στις χώρες τους.

Οργισμένες αντιδράσεις και διεθνείς πιέσεις

Την ίδια ώρα, απαντήσεις για τα πυρά κατά ξένων διπλωματών στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης ζήτησαν τόσο η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κάγια Κάλας, όσο και διάφορες κυβερνήσεις. «Οποιαδήποτε απειλή κατά της ζωής διπλωματών είναι «απαράδεκτη. Καλούμε το Ισραήλ να διερευνήσει αυτό το περιστατικό και να καταστήσει υπόλογους τους υπεύθυνους», τόνισε η Κάλας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, Γαλλία και Ιταλία ζήτησαν εξηγήσεις από τους Ισραηλινούς πρέσβεις στις χώρες τους, καθώς η «συγγνώμη» που ζήτησαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) «για την ταλαιπωρία» δεν αρκεί στους δυτικούς αξιωματούχους.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε ότι πρόκειται να καλέσει τον Ισραηλινό πρέσβη, χαρακτηρίζοντας το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς «απαράδεκτο» και δηλώνοντας ότι θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις.

Τα προειδοποιητικά πυρά καταδίκασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Κάσπαρ Βέλντκαμπ, δηλώνοντας ότι «ζήτησε διευκρινίσεις από τις ισραηλινές αρχές».

Η Ολλανδία «εξετάζει περαιτέρω βήματα» τόνισε ο ίδιος προσθέτοντας πως «οι διπλωμάτες θα πρέπει να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και οι απειλές εναντίον τους είναι απαράδεκτες.

Αντίστοιχα και η Ιταλία θα καλέσει τον πρεσβευτή του Ισραήλ στο υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει «επίσημες διευκρινίσεις» σχετικά με το περιστατικό, όπως δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

«Απαιτούμε άμεση διευκρίνιση από την ισραηλινή κυβέρνηση για το τι συνέβη. Οι απειλές κατά διπλωματών είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter).

Τι ισχύει με τις καθυστερήσεις στη διανομή βοήθειας

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις από τον ΟΗΕ, καμία ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει διανεμηθεί στη Λωρίδα της Γάζας, δύο ημέρες αφότου το Ισραήλ ήρε τον 11μηνο αποκλεισμό που είχε επιβάλει και άρχισε να επιτρέπει περιορισμένες διανομές στον θύλακα μέσω του συνοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ. Κάτι τέτοιο απορρίπτεται από την κυβέρνηση του Ισραήλ που αργά το βράδυ της Τετάρτης με ανακοίνωσή της ανέφερε πως 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν στη Γάζα.

Ωστόσο, εκατοντάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται σε διάφορα σημεία περιμένοντας με τις ώρες σε ουρές για να λάβουν περιορισμένες μερίδες τροφίμων. Πολλά παιδιά κρατούν μεταλλικά σκεύη στον αέρα στριμωγμένα για λίγη τροφή.

Το Ισραήλ συμφώνησε την Κυριακή να επιτρέψει την είσοδο μιας «βασικής ποσότητας τροφίμων» στη Γάζα, όπου οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για επικείμενο λιμό.

Σύμφωνα με τον Αντουάν Ρενάρ, ανώτερο αξιωματούχο του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, που μίλησε στο BBC, τα προβλήματα στη διανομή βοήθειας για τη Γάζα προέκυψαν επειδή οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ήθελαν τα φορτηγά να κινούνται εντός της Γάζας κατά μήκος μιας διαδρομής που οι οργανώσεις βοήθειας θεωρούσαν επικίνδυνη και όπου θα μπορούσαν να διατρέξουν κίνδυνο επίθεσης από απελπισμένα πεινασμένους πολίτες και ένοπλες εγκληματικές συμμορίες.

«Στις τιμές της αγοράς στη Γάζα αυτή τη στιγμή», λέει ο Ρενάρ, «κάθε φορτηγό γεμάτο αλεύρι αξίζει περίπου 400.000 δολάρια ΗΠΑ». Αυτό που χρειάζεται, για να διασφαλιστεί ότι τα φορτηγά φτάνουν στις σωστές περιοχές, είναι «εκατοντάδες φορτηγά καθημερινά» να ταξιδεύουν κατά μήκος μιας ασφαλούς διαδρομής προς τις αποθήκες, όπως συνέβη στην προηγούμενη εκεχειρία, ανέφερε. «Όσο λιγότερα παρέχουμε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος και τόσο περισσότερο άγχος δημιουργείται» στον πληθυσμό.

Σχετικά με τις αμφιλεγόμενες ισραηλοαμερικανικές προτάσεις να προσληφθεί μια ιδιωτική εταιρεία για τη διανομή βοήθειας στη Γάζα, αντί των ήδη υπαρχόντων οργανισμών του ΟΗΕ και των συνδεδεμένων με αυτούς φορέων, το WFP (World Food Programme) λέει ότι αυτό θα «ανάγκαζε 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις» για τρόφιμα. «Αυτό το σχέδιο δεν είναι λύση, είναι πολιτική απόφαση», λέει ο Ρενάρ. «Το φαγητό πρέπει να πηγαίνει στον λαό, όχι ο λαός στο φαγητό».



Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα