Με ένα βίντεο διάρκειας 36 δευτερολέπτων, στο οποίο φαίνεται ο απόπλους της φρεγάτας «Κίμων» από τον προβλήτα του ναυπηγείου της Group Naval στη Λοριάν της βορειοδυτικής Γαλλίας, το Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε και επίσημα την έναρξη της πιο σημαντικής φάσης θαλάσσιων δοκιμών της πρώτης ελληνικής FDI.
Φ/Γ ΚΙΜΩΝ • F-601 🇬🇷
Sea Acceptance Trials (SATs) ⚓️
📍Λοριάν, Γαλλία
🗓 07 Ιουλίου 2025#HellenicNavy #FDI #SeaTrial pic.twitter.com/DEylVG7fCP
— Πολεμικό Ναυτικό (@NavyGR) July 7, 2025
Η F-601 «Κίμων» ξεκινά το δεύτερο στάδιο των δοκιμών εν πλω (Sea Trials) κατά τη διάρκεια του οποίου θα δοκιμαστούν όλα τα βασικά συστήματα του πλοίου. Η φρεγάτα είχε πραγματοποιήσει ένα σύντομο «ταξίδι» διάρκειας λίγων ωρών στις 21 Μαΐου, λίγο πριν από την καθέλκυση της 3ης ελληνικής FDI, της F-603 «Φορμίων».
Ο σύντομος εκείνος πλους αφορούσε στον έλεγχο των βασικών λειτουργιών του συστήματος πρόωσης, τη ναυτιλία και το αγκυροβόλιο του πλοίου. Συστήματα που πρέπει να διαπιστωθεί ότι λειτουργούν απροβλημάτιστα ώστε η φρεγάτα να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο των δοκιμών αποδοχής.
Κρίσιμες δοκιμές
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις φάσεις που απομένουν μέχρι την παράδοση της φρεγάτας «Κίμων» στο Πολεμικό Ναυτικό θα ελεγχθούν τα ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου, οι επικοινωνίες, οι μηχανές, τα βοηθήματα πλοήγησης, τα ραντάρ αέρος, ναυτιλίας, διεύθυνσης βολής κ.λπ. και οι αισθητήρες που συνθέτουν την ψηφιακή «γέφυρα» του πλοίου στην οποία προβάλλεται ό,τι συμβαίνει σε ακτίνα 360 μοιρών γύρω του, επιτρέποντας τη βέλτιστη επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης και την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.
Ακόμη, θα γίνουν όλα τα γυμνάσια που αφορούν την ασφάλεια του πλοίου, όπως η πυρασφάλεια, οι συναγερμοί για επιθέσεις, η αντιμετώπιση πλήγματος κ.ά., αλλά και βασικές λειτουργίες όπως η καθέλκυση λέμβου, για να ακολουθήσουν οι πιο απαιτητικές ενέργειες όπως η δοκιμαστική προσνήωση – απονήωση ελικοπτέρου, η συνεργασία με μη επανδρωμένα αεροχήματα, η λειτουργία των αντιαεροπορικών συστημάτων και η χρήση του σόναρ και των συστημάτων ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Εξάλλου, οι FDI, εκτός από τις εντυπωσιακές τους ικανότητες στην αντιμετώπιση εναέριων απειλών, θα αποτελούν και τα πιο εξελιγμένα ανθυποβρυχιακά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο με τον συνδυασμό του σόναρ Kingklip Mk II και των ελικοπτέρων MH-60 Romeo που θεωρούνται οι ικανότεροι «θηρευτές» υποβρυχίων στον κόσμο.
Για τη δεύτερη φάση των δοκιμών, η οποία θα διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες, στην «Κίμων» βρίσκονται 40 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, αξιωματικοί του ελληνικού κλιμακίου που παρακολουθεί από πρώτο χέρι τη διαδικασία ναυπήγησης των FDI και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας. Ηδη, οι παρατηρήσεις που συνέλεξε το ελληνικό κλιμάκιο κατά τη διάρκεια των δοκιμών της γαλλικής FDI «Amiral Ronarc’h» και του πρώτου δοκιμαστικού πλου της «Κίμων» έχουν μετουσιωθεί σε τροποποιήσεις ώστε να ικανοποιούνται πλήρως οι ελληνικές απαιτήσεις.
Αντίστροφη μέτρηση

Τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος παραλαβής της «Κίμων», εκ του συνόλου των 128, θα μεταβούν στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο για το τελικό στάδιο δοκιμών. Μετά την ολοκλήρωση των Sea Trials, η F-601 θα επιστρέψει στον ποταμό Σκορφ στη Λοριάν ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για την παράδοση του πλοίου στο Πολεμικό Ναυτικό. Το φθινόπωρο η φρεγάτα θα μεταβεί στη Βρέστη για να παραλάβει τον οπλισμό της και στα τέλη του 2025 αναμένεται να καταπλεύσει στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας.
Στις ελληνικές θάλασσες, η φρεγάτα και το πλήρωμα της θα ξεκινήσουν επιχειρησιακή εκπαίδευση ώστε να εξοικειωθούν στα νέα συστήματα του πλοίου και μέσω της συμμετοχής της «Κίμων» σε εθνικές ασκήσεις και συνεργασίες με την Πολεμική Αεροπορία και άλλες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, η μονάδα θα λάβει μετά από λίγους μήνες την αρχική επιχειρησιακή της πιστοποίηση. Στο διάστημα αυτό, το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει παραλάβει και τις άλλες δύο FDI της πρώτης παραγγελίας, την F-602 «Νέαρχος» και την F-603 «Φορμίων». Εντός των επόμενων μηνών αναμένονται εξελίξεις και ως προς την 4η FDI, για την οποία απαιτείται τροποποίηση της αρχικής σύμβασης, ώστε να ενεργοποιηθεί το δικαίωμα προαίρεσης 3+1.