Αντίθετοι άνεμοι σαρώνουν τις αγορές – Ο φόβος πίσω από το roller coaster της εβδομάδας

Κοινοποίηση

Τα στελέχη της Wall Street προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι οι δασμοί του προέδρου Τραμπ οδηγούν τις αγορές και την αμερικανική οικονομία στο άγνωστο και ότι η αβεβαιότητα ήδη πλήττει τους καταναλωτές και τις εταιρείες.

Μπορεί οι κορυφαίοι δωρητές να μπήκαν στη χρονιά ενθουσιασμένοι για τη θητεία του Προέδρου Τραμπ, αναμένοντας περικοπές εταιρικών φόρων και χαμηλότερες ρυθμίσεις για την άνοδο των μετοχών, των συναλλαγών και της εταιρικής εμπιστοσύνης, ωστόσο το σκηνικό έχει αλλάξει.

Ένα τρίμηνο μετά, ο τόνος είναι εντελώς διαφορετικός και τα στελέχη ανησυχούν για τους δασμούς και τον αντίκτυπό τους, ειδικά μετά τις διακυμάνσεις της αγοράς αυτού του μήνα.  Ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ύφεση μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Η προηγούμενη εβδομάδα επεφύλαξε έντονες συγκινήσεις στα χρηματιστηριακά γραφεία: «όταν η ανάρτηση του Τραμπ χτύπησε – η πραγματική, όχι η φάρσα – και ο S&P 500 σημείωσε 7% σε οκτώ λεπτά την Τετάρτη, ο Ed Al-Hussainy απομακρύνθηκε από το γραφείο του στο Μανχάταν.

Μια στιγμή ηρεμίας

Οι εντολές αγοράς έπεφταν σε έναν τόσο έξαλλο ρυθμό σε όλες τις αγορές», περιγράφει γλαφυρά το Bloomberg και προσθέτει: «Έτσι, έκανε μια βόλτα στη γωνία Walgreens, άρπαξε μια συσκευασία μπύρας  Modelo, για την ακρίβεια, διάσημη εξαγωγή του Μεξικού – και τη μοίρασε στους συναδέλφους του στο Columbia Threadneedle για να την απολαύσουν καθώς παρακολουθούσαν τη φρενίτιδα.

«Για εμάς», είπε ο Al-Hussainy, «ήταν πραγματικά μια στιγμή ηρεμίας».

Ωστόσο, αυτό δεν κράτησε πολύ. Το πρωί της Πέμπτης, κοίταζε για άλλη μια φορά τις οθόνες που έδειχναν ότι οι μετοχές βυθίζονται και, το πιο σημαντικό, οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάσσονταν στα ύψη, παρά το γεγονός ότι Τραμπ είπε ότι ήταν η ξαφνική άνοδος που τον ώθησε να εφαρμόσει την αναστολή των 90 ημερών.

Η αγορά ομολόγων λυγίζει και μπορεί να μην σταματήσει μέχρι να παρέμβουν το Υπουργείο Οικονομικών ή η Fed.

Η στρεβλή εικόνα της αγοράς

Η εικόνα της αγοράς την περασμένη εβδομάδα είχε τα πάντα… βουτιές και πτώσεις σε πολύ μεγάλα ποσοστά. Νευρικότητα και παλινωδίες: ο S&P 500 σημείωσε άνοδο πάνω από 5%, τα αμερικανικά ομόλογα βρίσκονται εκεί που ήταν τον Φεβρουάριο, άλλο ένα μεγάλο πλεόνασμα χρημάτων καταστράφηκε από παθητικούς επενδυτές και το Bitcoin έκλεισε την εβδομάδα υψηλότερα.

Ακόμη και με τα πρότυπα της μακράς ιστορίας της Wall Street, ήταν μια βάναυση εβδομάδα για το trading.

Αυτό κρύβει μια θεμελιώδη αλλαγή που έχει επικρατήσει μεταξύ των επενδυτών, των εμπόρων και των αναλυτών. Και όπως υπογραμμίζει στην ανάλυσή του το Bloomberg, σοβαρά ερωτήματα τίθεται πλέον γύρω από τη σοφία της κατοχής αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων που μέχρι πρόσφατα ζήλευε ένας κόσμος με εμμονή στον κίνδυνο.

Εν μέσω των μανιακών κινήσεων, τα βασικά μοτίβα συναλλαγών θυμίζουν αναδυόμενες αγορές. Συνολικά, εξαπλώνεται ένας φόβος ότι η προσπάθεια του Τραμπ να ξαναγράψει τους όρους του παγκόσμιου εμπορίου κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την προνομιακή θέση της Αμερικής στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τα μαθήματα από την ιστορία

Ακόμη και με τα πρότυπα της μακράς ιστορίας της Wall Street, ήταν μια βάναυση εβδομάδα για το trading.

Η Δευτέρα είδε μια ψεύτικη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πυροδοτεί το μεγαλύτερο ενδοημερήσιο ράλι από το 2020, προτού τα πάντα ανατραπούν. Μια μέρα αργότερα ο S&P 500 έπεσε στα πρόθυρα μιας bear market όταν ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν με δασμούς στην Κίνα έως και 104%. Τα ομόλογα άρχισαν να πέφτουν: Οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων αυξήθηκαν περισσότερο από το 2022, καθώς ανησυχούν ότι τα hedge funds περιορίστηκαν μετά από μια συναλλαγή δεκαετιών που βασιζόταν στη σταθερότητα της αγοράς.

Έπειτα ήρθε η Τετάρτη, όταν η δέσμευση του Τραμπ για παύση πυροδότησε το μεγαλύτερο μονοήμερο ράλι μετοχών από το 2008, σε μια σύγκρουση συναλλαγών που είδε ένα ρεκόρ 30 δισεκατομμυρίων μετοχών να αλλάζουν χέρια στις ΗΠΑ. Τα ομόλογα συνέχισαν να ξεπουλούν και ενώ ήταν εν συντομία δυνατό να χαρακτηριστεί η κίνηση ως επιστροφή στην κανονικότητα με τους επενδυτές να πουλούν εκτός καταφυγίων, δεν έχουν σταματήσει έκτοτε.

«Όταν η αστάθεια λειτουργεί έτσι, η ρευστότητα στερεύει και συχνά υπάρχουν φορές που τα πράγματα μπορούν να κινηθούν με τρόπους που δεν έχουν απαραίτητα νόημα», σχολίασε ο Ματ Μίσκιν, αναλυτής της Manulife John Hancock Investments

Η εικόνα της εβδομάδας

  • Δευτέρα: Ο S&P 500 υποχωρεί 0,2%, πλησιάζοντας πιο κοντά στο όριο της bear market. Οι αποδόσεις των ομολόγων σε όλες τις λήξεις αυξάνονται, αντιστρέφοντας μια αρχική βουτιά. Ο δείκτης φόβου VIX φτάνει στις 60 μονάδες μέσα στην ημέρα. Οι έμποροι βλέπουν τέσσερις μειώσεις επιτοκίων της Fed φέτος. Το δολάριο αυξάνεται. Ο χρυσός υποχωρεί.
  • Τρίτη: Ο S&P 500 βυθίζεται 1,6%, φλερτάροντας με την περιοχή της bear market. Η ημέρα σημειώνει σχεδόν άνευ προηγουμένου όγκο στις αγορές μετοχών των ΗΠΑ, με περίπου 23 δισεκατομμύρια μετοχές να αλλάζουν χέρια. Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων εκτινάσσονται στα ύψη. Πτώση δολαρίου, πετρελαίου και Bitcoin.
  • Τετάρτη Ο S&P 500 εκτοξεύεται 9,5%, το περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ ο Nasdaq 100 εκτινάσσεται κατά 12%. Ένα ρεκόρ 30 δισεκατομμυρίων μετοχών αξίας 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αλλάζει χέρια. Οι αποδόσεις δύο ετών στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν για λίγο πέρα ​​από το 4%. Οι επενδυτές αποκλείουν τα στοιχήματα της Fed. Η Goldman Sachs ακυρώνει την πρόβλεψή της για ύφεση στις ΗΠΑ.
  • Πέμπτη Ο S&P 500 ολισθαίνει 3,5% καθώς η ευφορία πέφτει. Το δολάριο βλέπει τη χειρότερη μέρα από το 2022. Μια σταθερή πώληση 30ετών ομολόγων στις ΗΠΑ αποτυγχάνει να πυροδοτήσει ένα ράλι. Το πετρέλαιο πέφτει, ο χρυσός ανεβαίνει.
  • Παρασκευή Ο S&P 500 σημειώνει άλμα σχεδόν 2% για το καλύτερο εβδομαδιαίο ράλι από το 2023. Οι αποδόσεις 30 ετών στις ΗΠΑ πέφτουν αν και εξακολουθούν να παραμένουν ανοδικές κατά 45 μονάδες βάσης από την περασμένη Παρασκευή. Το δολάριο πέφτει ενώ το ευρώ και το Bitcoin ανεβαίνουν.

Η μεγάλη αλλαγή στα ασφαλή καταφύγια

Παρά την εικόνα, στις μετοχές, οι διακυμάνσεις στα ομόλογα και το δολάριο ήταν αυτές, που οδήγησαν ορισμένους να αμφισβητήσουν το περίφημο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα ότι το σταθερό εισόδημα διαταράσσεται σε μεγάλο βαθμό με τρόπο που αλλάζει τα πάντα», δήλωσε ο Phillip Toews, Διευθύνων Σύμβουλος της Toews Asset Management και συγγραφέας του The Behavioral Portfolio.  Τα ομόλογα διαπραγματεύονται σαν επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία προειδοποιώντας τον Τραμπ

Η πρόεδρος της Fed της Βοστώνης Σούζαν Κόλινς δήλωσε την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα «είναι απολύτως προετοιμασμένη» να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών εάν οι συνθήκες γίνουν άτακτες, σύμφωνα με τους Financial Times. «Οι αγορές συνεχίζουν να λειτουργούν καλά» και «δεν βλέπουμε συνολικά ανησυχίες για τη ρευστότητα», είπε.

Σίγουρα, η μέτρηση της ζήτησης για περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ δεν είναι μια ακριβής επιστήμη και οι τιμές δεν αντικατοπτρίζουν πάντα πού ρέουν τα μετρητά. Τα κεφάλαια που αγοράζουν ομόλογα σημείωσαν εισροές ρεκόρ 18,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων την εβδομάδα έως την Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global που επικαλείται η Bank of America. Ωστόσο, τα κεφάλαια που εδρεύουν στο εξωτερικό με έδρα τις ΗΠΑ παρουσίασαν εκροή 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη δεύτερη μεγαλύτερη τουλάχιστον από το 2020, σύμφωνα με το EPFR.

wall streetwall street

Η εμπιστοσύνη έχει πληγεί

«Η εμπιστοσύνη εκτός των ΗΠΑ για την ποιότητα και την ηγετική θέση των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων σε μετοχές, σταθερό εισόδημα και νόμισμα έχει πληγεί», δήλωσε ο Nathan Thooft στη Manulife Investment Management στη Βοστώνη, η οποία επιβλέπει 160 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Το ερώτημα παραμένει εάν πρόκειται για ένα προσωρινό χτύπημα ή μια κοσμική μετατόπιση; Εξακολουθούμε να πιστεύουμε το πρώτο. Αλλά αυτό δεν απορρίπτει το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλοι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων που αναζητούν υποκατάστατα και διαφοροποίηση στα ασφαλή καταφύγια.».

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια κινητήρια δύναμη πίσω από την αδυναμία του δολαρίου. Παράδεισοι όπως το γιεν, το ελβετικό φράγκο και ο χρυσός ήταν σε άνοδο έναντι του δολαρίου, ενώ το ευρώ ανήλθε στο ισχυρότερο του εδώ και τρία χρόνια. Οι έμποροι δικαιωμάτων προαίρεσης  είναι πτωτικοί απέναντι στο δολάριο για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια.

Με κοροϊδεύουν αυτοί που κορόιδευα

Το νόμισμα και τα ομόλογα μιας χώρας που πωλούνται παράλληλα είναι ένα κλασικό χαρακτηριστικό μιας αναδυόμενης αγοράς, εκτιμά ο Al-Hussainy, στρατηγικός αναλυτής της Columbia Threadneedle.

«Έχω περάσει τα τελευταία πολλά, πολλά χρόνια κοροϊδεύοντας τους συναδέλφους μου στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, επειδή η αγορά ομολόγων εκεί στην πραγματικότητα λειτουργεί πολύ περισσότερο σαν μια αγορά ηλεκτρονικών καταστημάτων», είπε. «Αυτή την εβδομάδα ήταν η πρώτη φορά που κατάφεραν να με κοροϊδέψουν».

Η αστάθεια των τελευταίων ημερών, ωστόσο, δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης με φόβους ότι η εκστρατεία του Τραμπ να χρησιμοποιήσει δασμούς για να επαναφέρει τις θέσεις εργασίας στη μεταποίηση στις ΗΠΑ και να παράσχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση περισσότερα έσοδα θα οδηγήσει τις οικονομίες σε ύφεση και θα απειλήσει τη θέση των ΗΠΑ ως το ασφαλές καταφύγιο του κόσμου.

«Έλυσα το πρόβλημα στις αγορές»

Ο Τραμπ την Παρασκευή υποβάθμισε αυτή την αναταραχή, λέγοντας: «Νομίζω ότι οι αγορές ήταν σταθερές σήμερα. Νομίζω ότι οι άνθρωποι βλέπουν ότι είμαστε σε εξαιρετική κατάσταση» ανέφερε και επέμεινε ότι το δολάριο θα παραμείνει «πάντα» «το νόμισμα της επιλογής».

«Εάν ένα έθνος έλεγε ότι δεν θα πάμε με το δολάριο, θα σας έλεγα ότι μέσα σε περίπου ένα τηλεφώνημα θα επέστρεφαν στο δολάριο. Πρέπει πάντα να κρατάτε το δολάριο», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ προσπάθησε επίσης να υποβαθμίσει τις διακυμάνσεις στα ομόλογα των ΗΠΑ: «Η αγορά ομολόγων πηγαίνει καλά. Είχε μία άσχημη στιγμή, αλλά έλυσα αυτό το πρόβλημα πολύ γρήγορα», τόνισε.

Ο υψηλός δασμός στην Κίνα θα ανεβάσει τον μέσο δασμό των ΗΠΑ

Ωστόσο, ακόμη και με προσωρινή ελάφρυνση για άλλους εμπορικούς εταίρους, ο υψηλός δασμός στην Κίνα θα ανεβάσει τον μέσο δασμό των ΗΠΑ σε ιστορικά επίπεδα, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Η παρατεταμένη εμπορική σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου απειλεί το εμπόριο 690 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Πεκίνο αύξησε την Παρασκευή τους δασμούς σε όλα τα προϊόντα των ΗΠΑ στο 125%, απαντώντας στην κίνηση του Λευκού Οίκου που ώθησε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο ίδιο επίπεδο, πέραν του υπάρχοντος φόρου 20%.

Η Κίνα είπε ότι δεν θα ανταποκριθεί σε άλλες αυξήσεις, αλλά επανέλαβε την υπόσχεσή της να «παλέψει μέχρι το τέλος» με άλλα – απροσδιόριστα – αντίμετρα.

«Νομίζω ότι κάτι θετικό θα έρθει», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους την Παρασκευή όταν ρωτήθηκε για τον εμπορικό αγώνα με την Κίνα, αποκαλώντας τον ομόλογό του Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ «πολύ καλό ηγέτη, πολύ έξυπνο ηγέτη».

Πηγή: ΟΤ

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα