Από 9 Απριλίου οι δασμοί 20% στο ευρωπαϊκό κρασί, στο μισό για τις χώρες του Νέου Κόσμου

Κοινοποίηση

Μιλώντας σε εκδήλωση στον Κήπο των Τριαντάφυλλων του Λευκού Οίκου, την οποία ονόμασε «Ημέρα Απελευθέρωσης», ο Τραμπ αποκάλυψε μια σειρά από νέα εμπορικά μέτρα με το σύνθημα «Κάνε την Αμερική Πλούσια ξανά». Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν δασμούς που κυμαίνονται από 10% έως 46% σε αγαθά από δεκάδες χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, ο δασμός 20% θα ισχύει ενιαία για όλα τα προϊόντα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξαιρέτως. Στον τομέα του κρασιού και των οινοπνευματωδών ποτών, αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο το εμφιαλωμένο κρασί αλλά και τα αλκοολούχα ποτά όπως το κονιάκ και άλλα αποσταγμένα προϊόντα. Ο Τραμπ περιέγραψε την κίνηση ως τη μεγαλύτερη αυστηροποίηση της εμπορικής πολιτικής τα τελευταία 200 χρόνια, λέγοντας ότι οι νέοι δασμοί έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύσουν την αμερικανική βιομηχανία και τον πλούτο από αυτό που αποκάλεσε αθέμιτες παγκόσμιες εμπορικές πρακτικές.

Η Κίνα είναι μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν τους πιο απότομους δασμούς, με ποσοστό 34%. Το Βιετνάμ θα υπόκειται σε 46%, η Ινδονησία στο 32% και η Ελβετία στο 31%. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θα δουν δασμούς 24% και 25%, αντίστοιχα. Βασικός συντελεστής 10% θα επιβληθεί στις εξαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κολομβία, το Περού, την Τουρκία, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτοί οι δασμοί 10% θα τεθούν σε ισχύ στις 5 Απριλίου, ενώ οι υψηλότεροι συντελεστές, συμπεριλαμβανομένου του δασμού 20% στα προϊόντα της ΕΕ, θα τεθούν σε ισχύ στις 9 Απριλίου.

Οι παραγωγοί κρασιού εκτός Ευρώπης θα επηρεαστούν επίσης, αν και οι περισσότεροι σε μικρότερο βαθμό. Η Χιλή και η Αργεντινή θα δουν την επιβολή εισφοράς 10% στις εξαγωγές κρασιού τους, ενώ η Αυστραλία, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην ομάδα του 10% για τα περισσότερα προϊόντα, θα αντιμετωπίσει υψηλότερο δασμό 30% ειδικά για το κρασί.

Αυτή η αλλαγή πολιτικής έρχεται σε μια περίοδο που πολλές οινοπαραγωγικές χώρες εργάζονται για να επεκτείνουν την παρουσία τους στην αγορά των ΗΠΑ, η οποία παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους προορισμούς για εισαγόμενο εμφιαλωμένο κρασί.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού τομέα εξέφρασαν ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων δασμών, επικαλούμενοι την πιθανή απώλεια μεριδίου αγοράς και ανταγωνιστικότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έθιξαν επίσης την πιθανότητα ενεργειών αντιποίνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει ήδη ανοίξει συζητήσεις με αρκετές από τις πληγείσες κυβερνήσεις.

Όσον αφορά την χώρα μας, με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κο Κώστα Τσιάρα και στους Έλληνες Ευρωβουλευτές, και σε πλήρη συνάφεια με την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρήσεων του Κρασιού, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου τονίζει τη σημασία που έχει η αγορά των ΗΠΑ για το Ευρωπαϊκό και, φυσικά, το Ελληνικό κρασί, ζητώντας από τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές να υποστηρίξουν τις θέσεις του. 

Ο ΣΕΟ ζητά την αφαίρεση των Αμερικανικών κρασιών (CN 2204) και αρωματικών οινικών προϊόντων (CN 2205) από τα προτεινόμενα προϊόντα στα οποία η ΕΕ θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς αφού η συνεισφορά των Αμερικανικών οίνων έχει ελάχιστη επίδραση στο εμπορικό έλλειμα των ΗΠΑ μια και οι εξαγωγές των Αμερικανικών οίνων προς την ΕΕ δεν ξεπερνούν το 8% ενώ τα αναμενόμενα αντίμετρα των ΗΠΑ στα Ευρωπαϊκά κρασιά θα έχουν τραγικές συνέπειες στον Ευρωπαϊκό και, κατ’ επέκταση, στον Ελληνικό αμπελοοινικό τομέα.

Κυρίως όμως, ο ΣΕΟ τονίζει ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθεί και το ουίσκι Bourbon από τον κατάλογο των προτεινόμενων αντιμέτρων του 2018 και 2020 κατά των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι μετά την πρόσφατη ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ενδέχεται να επιβάλλει επιπλέον δασμούς στο Αμερικανικό ουίσκυ που παράγεται στο Κεντάκι, μια κατεξοχήν Ρεμπουπλικανική Πολιτεία, ο Πρόεδρος Τραμπ απειλεί ότι θα επιβάλει δασμούς 200% στα Ευρωπαϊκά κρασιά.

Τέλος, η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί την σημαντικότερη αγορά για τα Ευρωπαϊκά κρασιά, αντιπροσωπεύοντας το 27% σε αξία και 21% σε όγκο. Ειδικότερα για την Ελλάδα, η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί την δεύτερη σημαντικότερη εξαγωγική αγορά, με τις πωλήσεις ελληνικών κρασιών το 2024 να φθάνουν τα 19 εκ. (ποσοστό 19%) με μέση τιμή εξαγωγής, για πρώτη φορά, να ξεπερνάει τα 7 ευρώ ανά κιλό. Ως εκ τούτου, είναι φανερό ότι οι επιπτώσεις επιβολής υψηλών δασμών από τις ΗΠΑ στα Ευρωπαϊκά κρασιά θα είναι τραγικές για την Ευρωπαϊκή Ένωση φυσικά και για την Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που θα συμπέσουν με μια απολύτως αρνητική συγκυρία όπου η κατανάλωση κρασιού μειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή agronews.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα