του Ηλία Ανδρεάκη
Η οικογένεια Γιαννούτσου είχε παράδοση στο χώρο του ελαιολάδου µε τους παππούδες του Παναγιώτη και του Άγγελου να διατηρούν ελαιοτριβείο. Τα νοθευµένα λάδια και οι χαµηλές τιµές που έπαιρναν οι χονδρέµποροι αποτελούσαν µόνιµο θέµα συζήτησης µεταξύ των µελών της οικογένειας, και παρότι ο Παναγιώτης Γιαννούτσος ήθελε να ασχοληθεί από µικρό παιδί µε την ελαιοπαραγωγή, εν τέλει οι συνθήκες του επέτρεψαν να πραγµατοποιήσει το όνειρό του το 2023. Στο πλευρό τους τα αδέλφια Γιαννούτσου έχουν τον Γάλλο, Jerome Bacquias, έναν άνθρωπο µε τον οποίο είχαν συνεργαστεί σε παλαιότερες επιχειρηµατικές δραστηριότητες και µε τον οποίο τους ενώνει η κοινή αγάπη τους για το ελαιόλαδο.
Έτσι, οι τρεις τους, µε τη σηµαντική υποστήριξη από τα υπόλοιπα µέλη της οικογένειας, τα οποία συµβάλλουν σηµαντικά στο επίπεδο της καλλιέργειας, εκµεταλλεύονται στο έπακρο τις 800 ρίζες ελαιόδεντρων αποκλειστικά Κορωνέικης ποικιλίας που διατηρούν στην Καλαµάτα, όπου αυτή τη στιγµή παράγουν ετησίως 5-7 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Στόχος του Yapapi είναι κάθε άνθρωπος στον πλανήτη να έχει πρόσβαση σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο απευθείας από τον παραγωγό, χωρίς µεσάζοντες και νοθεύσεις. Φιλοσοφία της εταιρείας είναι η έµφαση στην παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου και ο σεβασµός προς το περιβάλλον, στοιχεία που δεν θυσιάζονται για χάρη της ποσότητας.
Απογειώνουν την Κορωνέικη ποικιλία οι ορθές πρακτικές καλλιέργειας
Στους ελαιώνες της οικογένειας Γιαννούτσου στη Μεσσηνία καλλιεργείται το εξαιρετικά παρθένο µονοποικιλιακό ελαιόλαδο της εταιρείας αποκλειστικά από Κορωνέικη ποικιλία.
Πρόκειται για ένα ελαιόλαδο που διακρίνεται από πολύ χαµηλά επίπεδα οξύτητας (0,2) και είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες (467 mg/κιλό).
Το υψηλό πολυφαινολολικό επίπεδο οφείλεται στη «βασίλισσα» της ελαιοπαραγωγής Κορωνέικη, η οποία είναι πλούσια σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, κάτι που δεν συναντάται εύκολα σε ελαιόλαδα της αγοράς.
Η συγκοµιδή γίνεται µε το χέρι, αναδεικνύοντας την αγάπη των αδερφών Γιαννούτσου για την ελαιοκαλλιέργεια, ενώ η ελαιοποίηση γίνεται αποκλειστικά αυθηµερόν µε τη µέθοδο της ψυχρής έκθλιψης. Το παραγόµενο λάδι φυλάσσεται σε ιδιόκτητες δεξαµενές και τυποποιείται άµεσα, ενώ στη συνέχεια προωθείται ως επί το πλείστον στο e-shop του Yapapi και σε κάποια επιλεγµένα καταστήµατα.
Παρότι το Yapapi µετράει, ήδη, στα µόλις δύο χρόνια λειτουργίας του τρεις βραβεύσεις (Χρυσό Μετάλλιο στους διαγωνισµούς Thessaloniki Specialist Awards 2025 και New York World Olive Oil 2025, Χάλκινο στα Kotinos Awards 2024), ο Παναγιώτης Γιαννούτσος τονίζει ότι η οµάδα του Yapapi δεν επαναπαύεται, αλλά προσπαθεί διαρκώς να εξελιχθεί σε όλους τους τοµείς για να παρέχει στους καταναλωτές µια εταιρεία που τους δίνει πρόσβαση σε λάδια υψηλής ποιότητας και την ευκαιρία να γευτούν την πραγµατική γεύση του αυθεντικού ελαιόλαδου της Καλαµάτας.
Αυτήν τη στιγµή, η οµάδα του Yapapi δουλεύει στο να αναβαθµίσει περαιτέρω το δίκτυό της, λόγω της µεγάλης ανταπόκρισης του κόσµου, µε το ελαιόλαδό της να «φλερτάρει» µέχρι και το τέλος του καλοκαιριού µε το sold out.