«Ακόμη και να μην υπάρχει αντιπολίτευση, πρέπει να τη βρεις», λέει ένα νεοδημοκρατικό ρητό, που επιβεβαιώνεται από τη «γαλάζια» ιστορία. Μια κομματική ιστορία γεμάτη αντάρτικα, εσωκομματικές φράξιες και υπόγειες διαδρομές. Σε ένα από αυτά, άλλωστε, πρωταγωνίστησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μη ψηφίζοντας ως βουλευτής τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2015.
Υπ’ αυτό το πρίσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέχει μάλλον ρεκόρ, καθώς έφτασε στον ένατο χρόνο της προεδρίας του και έκτο χρόνο της διακυβέρνησής του, για να αισθανθεί εσωκομματική πίεση και να μπει σε μία απευθείας πλέον συνομιλία με το βαθύ κόμμα, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπου έκανε συνεχή και γενναία ανοίγματα στην κοινοβουλευτική του ομάδα.
«Υπουργοί συνδικαλιστές» – «Βουλευτές να συνδικαλίζονται έχουμε δει πολλές φορές. Υπουργούς συνδικαλιστές δεν είχαμε ξαναδεί», έλεγε με έκπληξη κυβερνητικό στέλεχος, που δεν περίμενε πως θα ανοίξει εσωκομματικό ζήτημα από στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης.
Είχε προηγηθεί η σπουδή, στις αρχές της εβδομάδας, δύο υπουργών της κυβέρνησης, του Βασίλη Κικίλια και του Αδώνιδος Γεωργιάδη, να ανοίξουν θέμα επέκτασης σε όλους τους ενστόλους των αυξήσεων που δόθηκαν στους στρατιωτικούς. Οι αυτόβουλες μισθολογικές υπαγορεύσεις έφεραν νευρικότητα στο Μαξίμου. «Βουλευτές να συνδικαλίζονται έχουμε δει πολλές φορές. Υπουργούς συνδικαλιστές δεν είχαμε ξαναδεί», έλεγε με έκπληξη κυβερνητικό στέλεχος, που δεν περίμενε πως θα ανοίξει εσωκομματικό ζήτημα από στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης.

Η αγωνία
Ποιο μπορεί να είναι, όμως, το κίνητρο των δύο υπουργών και πιθανόν και άλλων στο μέλλον; Καθώς βρισκόμαστε –μάξιμουμ– δύο χρόνια πριν από τις εκλογές, η επανεκλογή στη βουλευτική έδρα, των υπουργών συμπεριλαμβανομένων, ιεραρχείται πλέον πολύ ψηλά.
«Είναι ίσως και η πρώτη αγωνία», όπως ομολογεί στην «Κ» κορυφαίος υπουργός που αισθάνεται ανασφάλεια για τη θέση του στην επόμενη Βουλή. Σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη πως στην Α΄ Αθήνας ο Βασίλης Κικίλιας έχει ως αντίπαλο τον αναβαθμισμένο υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης, παρότι ανθεκτικός, έχει το τελευταίο δίμηνο μια έξτρα φθορά, λόγω της υπερέκθεσής του για τα Τέμπη, καθώς βλέπει πλέον τον Κωστή Χατζηδάκη να είναι Νο 2 της κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες, μάλιστα, λένε πως σε δημοσκοπήσεις που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας η παραπάνω διαπάλη αποτυπώνεται καθαρά. Ο Πιερρακάκης είναι δεύτερος πιο δημοφιλής υπουργός –πίσω από τον Νίκο Δένδια– ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης, παρότι έχει κρατήσει τις θετικές γνώμες του πυρήνα του, έχει αυξήσει τις αρνητικές, που σημαίνει πως δεν έχει μεγάλες δεξαμενές. «Ετσι πιθανόν να εξηγείται και η πλειοδοσία που έκαναν», λέει τρίτος παρατηρητής, που εξηγεί με όρους εκλογικούς την κακοφωνία.
Σαν ομάδα ποδοσφαίρου – Η «ομάδα
των 11», με άτυπο επικεφαλής τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, καταθέτει ερωτήσεις με αντιπολιτευτικό περιεχόμενο.Βουλευτής λέει στην «Κ» ότι «είμαστε παραπάνω, αλλά υπογράφουμε μόνο 11 για συμβολικούς λόγους. Είμαστε σαν ποδοσφαιρική ομάδα».
Το ερώτημα είναι, ωστόσο, εύλογο. Μπορεί να υπάρξουν και άλλοι «παράφωνοι» υπουργοί που θα επιδεινώσουν το κλίμα; Το Μαξίμου είναι αλήθεια πως δεν φοβάται κάτι τέτοιο, όμως η πολιτική κατάσταση είναι τόσο ρευστή, που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα.
Η «ομάδα των 11»
Φεύγοντας από τους υπουργούς και πηγαίνοντας στους βουλευτές, η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη. Η «ομάδα των 11», όπως τους αρέσει να τους αποκαλούν, είναι μία ομάδα βουλευτών με άτυπο επικεφαλής τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, που καταθέτει πλέον συχνά-πυκνά ερωτήσεις με αντιπολιτευτικό περιεχόμενο.
Βουλευτής που ανήκει στην ομάδα αυτή δεν κρύβει τις προθέσεις του, μιλώντας στην «Κ». «Είμαστε παραπάνω, αλλά κάθε φορά επιλέγουμε να υπογράφουμε μία ερώτηση μόνο 11 για συμβολικούς λόγους», αναφέρει. Ποιοι είναι οι συμβολικοί λόγοι, άραγε, για τον αριθμό αυτόν; «Είμαστε σαν ποδοσφαιρική ομάδα», απαντάει χαμογελώντας, κάτι που δείχνει πως στη Ν.Δ. υπάρχει «ματς».
Η ομάδα αυτή έχει κάνει έως τώρα παρεμβάσεις για την οικογένεια –βλέπε γάμο ομοφύλων–, για την ιδιοκτησία –βλέπε φορολογία– και για τα εθνικά θέματα –βλέπε Θράκη– και οι αντιπολιτευτικές διαθέσεις επιβεβαιώθηκαν, καθώς κατέθεσαν νέα ερώτηση την Παρασκευή, αμέσως μετά την Κ.Ο., με θέμα την ανεργία των 55 και άνω, σε μία κίνηση που έμοιαζε σαν να απαξιώνει τη συνεδρίαση, κάτι που σχολιάστηκε και από συναδέλφους τους.
Η ίδια πηγή, πάντως, λέει πως «δεν θέλουμε να λειτουργήσουμε υπονομευτικά για τη Ν.Δ.», αλλά «να μπει το τρένο σε ράγες, ιδεολογικές και αξιακές», που κρύβει την πεποίθηση πως η Ν.Δ. έχει ξεστρατίσει. Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα παράπονα τα έχουν από υπουργούς και όχι προσωπικά από τον πρωθυπουργό. Οπως λένε, υπήρχαν ερωτήσεις στις οποίες «οι υπουργοί δεν έδωσαν καν σημασία» και αν προχώρησε κάτι σε υπηρεσιακό επίπεδο, ήταν «λόγω της πίεσης από το Μαξίμου».
Mαστίγιο και καρότο
Η αντίδραση του Μαξίμου είναι έως τώρα ψύχραιμη. Οπως φάνηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός έκανε ένα νέο γενναίο άνοιγμα στους βουλευτές.

Αφενός τόνισε πως το υπουργικό σχήμα δεν είναι στατικό «και θα αλλάξει ξανά», αφήνοντας ευθέως να εννοηθεί πως θα γίνει και άλλος ανασχηματισμός μέχρι τις εκλογές. Αφετέρου είπε πως θα υπάρξει ενίσχυση του ρόλου των βουλευτών στο κυβερνητικό έργο μέσω επιτροπών. Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης έδειξε στους βουλευτές πως θέλει να «συγκυβερνήσει» μαζί τους μέχρι τις επόμενες εκλογές, που ξεκαθάρισε πως θα γίνουν το 2027 με τον ίδιο «στην πρώτη γραμμή», όπως είπε χαρακτηριστικά, κόβοντας την όρεξη των «δελφίνων».
Την ίδια ώρα, ο τόνος και ο τρόπος με τον οποίο μίλησε ο πρωθυπουργός ακούστηκαν σαν προεκλογικό σάλπισμα, με διάθεση να τονώσει το νεοδημοκρατικό φρόνημα, θυμίζοντας πως παρά την γκρίνια η Ν.Δ. εξακολουθεί να είναι με διαφορά πρώτο κόμμα από το δεύτερο.
Η αποστροφή αυτή υποδηλώνει και κάτι που ο πρωθυπουργός δεν είπε ποτέ, αλλά αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος: πως εξακολουθεί να έχει το πολιτικό παιχνίδι στα χέρια του και ως εκ τούτου, εάν το επόμενο διάστημα κάποιος ξεφύγει από τα όρια, τότε το Μαξίμου δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. «Δεύτερη περίπτωση Σαλμά δεν νομίζουμε να υπάρξει. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς», λέει κυβερνητική πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί πως εάν κάποιος βουλευτής υπερβεί τα εσκαμμένα, υπάρχει και η διαγραφή, που συνεπάγεται την έξοδο και από τα ψηφοδέλτια.
Ανακατατάξεις
Με αυτά ως δεδομένα, η Ν.Δ. θα επιχειρήσει να αναχαιτίσει την εσωκομματική αντιπολίτευση και να προχωρήσει στην επόμενη φάση που είναι μέχρι το καλοκαίρι «που θα γίνει νέο ταμείο». Βασική στρατηγική παραμένει η μονοκομματική κυβέρνηση, δηλαδή η αυτοδυναμία, καθώς όπως λένε «είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα». Για τη δεύτερη θέση δε, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και τις ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό η απάντηση είναι ακόμη πιο ξεκάθαρη. «Καταλληλότερος να απαντήσει είναι ο κύριος Ανδρουλάκης», ο οποίος μπήκε στο γήπεδο των λαϊκιστών και της πολιτικής τοξικότητας και την ανέδειξε.