«Είναι η υποστήριξη σε μια κυβέρνηση που επιτίθεται σε χριστιανούς στη «Γη του Ισραήλ» η καλύτερη έκφραση της πίστης μας;» Αυτό αναρωτιέται πρώην διπλωμάτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απευθυνόμενος σε χριστιανούς ηγέτες που βλέπουν άπραγοι το Ισραήλ να εξοντώνει τόσο μουσουλμάνους αμάχους, όσο και χριστιανούς. Ο Ιησούς δεν θα ενέκρινε τίποτα από όλα αυτά.
Με αφορμή την πρόσφατη επίθεση του ισραηλινού στρατού σε μία από τις δύο καθολικές εκκλησίες της Γάζας, όπου όπου εκατοντάδες Παλαιστίνιοι είχαν βρει καταφύγιο, ο Μάικ Κάσεϊ εξηγεί πόσο λανθασμένη είναι η ιδέα στη Δύση ότι “καλός Χριστιανός” σημαίνει άκριτη υποστήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης.
«Δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού νεκρών αμάχων στην Παλαιστίνη και των συνεχιζόμενων ισραηλινών ενεργειών κατά των χριστιανών, αυτή η σταθερή υποστήριξη είναι προβληματική» σημειώνει ο Κάσεϊ στο «The Conservative».
Έχοντας υπηρετήσει για τέσσερα χρόνια ως διπλωμάτης στην Ιερουσαλήμ, από όπου παραιτήθηκε λόγω της φιλοϊσραηλινής στάσης της κυβέρνησης Μπάιντεν, σημειώνει ότι σχεδόν όλοι οι χριστιανοί στη Γη του Ισραήλ είναι Παλαιστίνιοι, ακόμη και πολίτες του Ισραήλ.
Ο χριστιανισμός είναι θεμελιωδώς συνδεδεμένος με την παλαιστινιακή κουλτούρα και ιστορία, στον τόπο όπου ξεκίνησε.
Πέραν αυτού όμως, ο διπλωμάτης στηλιτεύει την ισραηλινή κυβέρνηση που καταστρέφει παλαιστινιακά σπίτια στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για να ελευθερώσει χώρο για παράνομα ισραηλινά οικιστικά σχέδια.
«Αυτή η εμφανής απαξίωση της παλαιστινιακής ζωής αντίκειται στις χριστιανικές αξίες» λέει.
«Οι παλαιστινιακές χριστιανικές κοινότητες υπόκεινται σε συστημική βία και καταπίεση από την ισραηλινή κυβέρνηση και από βίαιες ισραηλινές ομάδες εποίκων. Οι πόλεις τους στο Ισραήλ αντιμετωπίζουν συστηματική εγκατάλειψη και αυξανόμενα ποσοστά εγκληματικότητας, ενώ οι κάτοικοί τους που ζουν εντός του Ισραήλ βιώνουν ένα ανισόνομικό καθεστώς, το οποίο οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το Διεθνές Δικαστήριο χαρακτήρισαν ως απαρτχάιντ» υπογραμμίζει.
Οι Ισραηλινοί εκβάλουν τη χριστιανική ταυτότητα της Ιερουσαλήμ
Ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστηρίζει ότι οι πολιτικές του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ σχεδιάζονται ώστε να εκβάλουν την χριστιανική και παλαιστινιακή ταυτότητα της πόλης.
«Οι κληρικοί δέχονται καθημερινές ύβρεις, εκφοβισμούς και επιθέσεις από δεξιούς Ισραηλινούς, συχνά παρουσία ή ακόμη και με συμμετοχή της ισραηλινής αστυνομίας.
»Ιερά κτίρια βανδαλίζονται χωρίς συνέπειες, ενώ βίαιοι εποικιστές έχουν παράνομα καταλάβει εκκλησιαστικές ιδιοκτησίες, εκδιώκοντας παλαιστίνιους ενοικιαστές. Χριστιανικά σπίτια έξω από τη Μεσαιωνική Πόλη κατεδαφίζονται χωρίς δίκη, για να χωροθετηθούν τουριστικές ανασκαφές.
»Οι παλαιστινιακοί χριστιανοί στη Δυτική Όχθη συχνά εμποδίζονται να φτάσουν στη Βηθλεέμ λόγω στρατιωτικών σημείων ελέγχου και οδικών αποκλεισμών που επιβλήθηκαν από το Ισραήλ».
Η ελληνορθόδοξη εκκλησία
Η χριστιανική κοινότητα στη Γάζα είναι μικρή (μερικές χιλιάδες άτομα), αλλά προσφέρει υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας σε χιλιάδες κατοίκους, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Πριν από τον Οκτώβριο του 2023, είχε ήδη μειωθεί σημαντικά, καθώς πολλοί έφυγαν εξαιτίας του απάνθρωπου και παράνομου αποκλεισμού 18 ετών. Ορισμένοι θρησκευτικοί ηγέτες ανησυχούσαν ότι ο πληθυσμός είχε πέσει κάτω από όρια βιωσιμότητας.
Η Εκκλησία της Αγίας Οικογένειας δεν είναι η μόνη εκκλησία στη Γάζα. Η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, μια ελληνική ορθόδοξη εκκλησία στο κέντρο της πόλης, χτίστηκε το 425 μ.Χ. και είναι μία από τις πιο παλιές στον κόσμο. Παρά τη δημοτικότητά της ως καταφύγιο πολιτών, ο ισραηλινός στρατός έριξε βόμβα κοντά στις 19 Οκτωβρίου 2023, σκοτώνοντας 18 αμάχους. Λίγες ημέρες αργότερα, ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν δύο γυναίκες στην αυλή της.
Γι’ αυτό και ο διπλωμάτης καλεί όλους του Χριστιανούς –φυσικά και την Ελλάδα που στηρίζει το Ισραήλ- να θυμηθούν να θυμηθούν τον Ιησού, την καταγωγή και τις διδασκαλίες του.