«Η απουσία Γεωτεχνικού Συμβούλου είναι παντελώς ακατανόητη και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στρατηγική επιλογή που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια από την Ελληνική πολιτεία, για στροφή σε γεωργικά προϊόντα τα οποία αναδεικνύουν την ποιότητα και παράλληλα σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον.», αναφέρει στην επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Μενέλαος Δ. Γαρδικιώτης ζητώντας την άμεση τροποποίηση της πρόσκλησης.
«Σε περίπτωση που το Υπουργείο πιστεύει ότι με την αφαίρεση αυτή θα επιτευχθεί μείωση του κόστους υλοποίησης της Παρέμβασης και εξοικονόμηση χρημάτων για τους παραγωγούς, θέλουμε να τονίσουμε ότι ο παραγωγός ευνοείται πολλαπλώς από την ύπαρξη Γεωτεχνικού Συμβούλου, αφού καταθέτει πληρέστερα επιχειρησιακά σχέδια εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα ενώ, παράλληλα, κερδίζει περισσότερα χρήματα και από το τελικό αναβαθμισμένο προϊόν. Χωρίς την ύπαρξη Γεωτεχνικού Συμβούλου είναι πολύ δύσκολη η τήρηση φακέλου από το δικαιούχο και η διατήρηση της πληρότητας αυτού για 3 έτη.», σημειώνει.
Αναλυτικά η επιστολή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή την έκδοση της υπ’ αριθ. 123680/13-5-2025 1ης Πρόσκλησης για την Υποβολή Αιτήσεων Στήριξης της Παρέμβασης Π3-70-2.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία)», σύμφωνα με το άρθρο 70 «Περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης» του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027, θα θέλαμε να εκφράσουμε την έκπληξη και έντονη διαμαρτυρία μας για τη μη συμπερίληψη και συμμετοχή Γεωπόνων Συμβούλων σε αυτή.
Τονίζουμε ότι σε όλες τις προσκλήσεις που αφορούσαν τα προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου περιλαμβανόταν στις δεσμεύσεις των δικαιούχων η υποχρέωση να καλύπτονται από νόμιμη, κατ’ έτος σύμβαση με σύμβουλο του κλάδου ΠΕ Γεωπόνων μέλους του Επιμελητηρίου (ή ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας) καθώς, ορθά, είναι όχι μόνο επιβεβλημένη αλλά και απαραίτητη η επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των δικαιούχων σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ορθή εφαρμογή των απαιτήσεων της Παρέμβασης καθώς και της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για τη βιολογική παραγωγή.
Επισημαίνουμε κατ’ αρχάς ότι η συγκεκριμένη παράλειψη είναι αντίθετη με τις υπάρχουσες διατάξεις των άρθρων 8 και 12 του Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» (ΦΕΚ 297/Α/2000, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) που προβλέπουν την ενασχόληση των Γεωπόνων (αλλά και των Κτηνιάτρων, στην περίπτωση της Βιολογικής Κτηνοτροφίας) με την παροχή υπηρεσιών συμβούλου στην κατάρτιση και εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων που αφορούν τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.
Πέραν όμως των παραπάνω, η απουσία Γεωτεχνικού Συμβούλου είναι παντελώς ακατανόητη και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στρατηγική επιλογή που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια από την Ελληνική πολιτεία, για στροφή σε γεωργικά προϊόντα τα οποία αναδεικνύουν την ποιότητα και παράλληλα σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον. Τονίζουμε ότι οι παρεμβάσεις που αφορούν τη Βιολογική Γεωργία και τη Βιολογική Κτηνοτροφία είναι η κορωνίδα των παρεμβάσεων για τη δημιουργία ενός ποιοτικότερου προϊόντος, το οποίο θα έχει υψηλή προστιθέμενη αξία. Η παντελής έλλειψη του Γεωτεχνικού Συμβούλου από την Παρέμβαση είναι τροχοπέδη στην προσπάθεια αυτή, αφού αφαιρεί τη δυνατότητα συνύπαρξης της γνώσης που κατέχουν οι γεωτεχνικοί με την εμπειρία και το μεράκι των παραγωγών. Χωρίς γνώση και ενσωμάτωση καλών νέων πρακτικών δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε αναβάθμιση του καλλιεργούμενου προϊόντος.
Σε περίπτωση που το Υπουργείο πιστεύει ότι με την αφαίρεση αυτή θα επιτευχθεί μείωση του κόστους υλοποίησης της Παρέμβασης και εξοικονόμηση χρημάτων για τους παραγωγούς, θέλουμε να τονίσουμε ότι ο παραγωγός ευνοείται πολλαπλώς από την ύπαρξη Γεωτεχνικού Συμβούλου, αφού καταθέτει πληρέστερα επιχειρησιακά σχέδια εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα ενώ, παράλληλα, κερδίζει περισσότερα χρήματα και από το τελικό αναβαθμισμένο προϊόν.
Χωρίς την ύπαρξη Γεωτεχνικού Συμβούλου είναι πολύ δύσκολη η τήρηση φακέλου από το δικαιούχο και η διατήρηση της πληρότητας αυτού για 3 έτη. Ταυτόχρονα, η Παρέμβαση υποχρεώνει τον παραγωγό σε πληθώρα διοικητικών και άλλων υποχρεώσεων και δεσμεύσεων, οι οποίες είναι δύσκολο αν όχι αδύνατον να τηρηθούν από τους νέους βιοκαλλιεργητές χωρίς την καθοδήγηση και τη συνδρομή ενός συμβούλου. Μάλιστα η μη τήρηση όλων αυτών των δεσμεύσεων και υποχρεώσεων συνεπάγεται πρόστιμα και άλλες ποινές.
Επιπρόσθετα, η απουσία επίσημου τεχνικού συμβούλου είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει τους παραγωγούς, λόγω της πολυπλοκότητας των διατάξεων και των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν, στη χρησιμοποίηση άτυπων συμβούλων οι οποίοι μάλιστα είναι πολύ πιθανό να μην διαθέτουν την απαιτούμενη επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια για την παροχή των κατάλληλων συμβουλών, κάτι που θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις, επιβαρύνσεις και, πιθανόν, την τελική απένταξή τους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ακράδαντα ότι επιβάλλεται, όπως και στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, να προβλεφθεί η ύπαρξη του Γεωτεχνικού Συμβούλου (Γεωπόνου, αλλά και Κτηνίατρου στην περίπτωση της Βιολογικής Κτηνοτροφίας, όπως έχει επανειλημμένα ζητήσει το ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), διαφορετικά πολύ δύσκολα θα μπορέσει ένας παραγωγός, χωρίς καθοδήγηση και συμβουλές, να μπει και να παραμείνει στο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας χωρίς κυρώσεις και, ακόμα πιο δύσκολα, να επιτύχει αναβάθμιση του παραγόμενου από αυτόν προϊόντος.
Αναμένοντας την άμεση παρέμβασή σας ώστε να τροποποιηθεί η προαναφερθείσα Πρόσκληση με την πρόβλεψη συμμετοχής Γεωτεχνικού Συμβούλου σε αυτή και επισημαίνοντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο θα εξαντλήσει κάθε πρόσφορο μέσο για την προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του αλλά και την ομαλή και αποτελεσματική υλοποίηση της Παρέμβασης και τη διασφάλιση, εν γένει της βιολογικής παραγωγής στη χώρα μας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε σχετική παραπέρα πληροφορία, διευκρίνιση και συνεργασία.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Μενέλαος Δ. Γαρδικιώτης