«Άσχημα νέα για ΝΑΤΟ η ήττα των ινδικών Rafale από τα… κινέζικα μαχητικά των Πακιστανών»

Κοινοποίηση

«Αυτό που συνέβη στην Ινδία είναι άσχημα νέα για το ΝΑΤΟ, το οποίο φαίνεται να υστερεί τεχνολογικά ενώ αποτελεί προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ». Αυτό, δεν το λέει κάποιο στέλεχος της Ρωσίας ή της Κίνας, αλλά ένας… πρώην Αναπληρωτής Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. Γιατί, όμως δείχνει τόσο ανήσυχος;

Υπενθυμίζεται την Τετάρτη 7 Μαΐου, η ινδική αεροπορία έχασε 3 μαχητικά αεροσκάφη Rafale -το καμάρι του αεροπορικού στόλου της- κατά τις αερομαχίες με την πακιστανική αεροπορία που σήκωσε κινεζικά μαχητικά.

Το πρόβλημα όμως δεν το έχουν οι Ινδοί μόνο. Το Rafale θεωρείται από τα κορυφαία του δυτικού κόσμου και παρ΄ όλα αυτά ηττήθηκε κατά κράτος από… κινεζικά αεροπλάνα των Πακιστανών στην πρώτη δοκιμασία πραγματική μάχης. Δεν έπεσε ένα, αλλά τρία, από τα 34 που διαθέτουν οι Ινδοί.

Αυτό το κακό που έπαθε ξανά η ινδική αεροπορία, o Αναπληρωτής Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και ειδικός στην στρατιωτική τεχνολογία, Στήβεν Μπράιεν υπογραμμίζει ότι έχει μεγαλύτες προεκτάσεις.

Τα Rafale είναι πλατφόρμες πολλαπλών αποστολών κατάλληλες για όλες τις αποστολές: αεροπορική υπεροχή και αεράμυνα, εγγύς αεροπορική υποστήριξη, εις βάθος επιθέσεις, αναγνώριση, επιθέσεις κατά πλοίων και πυρηνική αποτροπή. Σαν να λέμε ένας «ελβετικός σουγιάς».

Υπενθυμίζετα ότι μια αεροπορία στηρίζεται όχι μόνο σε πλατφόρμες, αλλά και σε στελέχη.

Οι κινεζικοί πύραυλοι σάρωσαν

Στην αερομαχία της Τετάρτης, -που διήρκεσε περίπου μία ώρα- τα ινδικά Rafale μετέφεραν πυραύλους κρουζ SCALP, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς στην Ουκρανία.

Τα Rafale είχαν επίσης πυραύλους αναχαίτισης αέρος-αέρος MICA. Οι πύραυλοι αυτοί μάλιστα είχαν ενισχύει σημαντικά και την ελληνική αεροπορία ήδη από το 2000.

Ωστόσο, τουλάχιστον ένας από αυτούς τους πυραύλους βρέθηκε κοντά στο σημείο συντριβής του πρώτου Rafale που καταρρίφθηκε.

Αυτό είναι το πρώτο που ανησυχεί τον Αμερικανό ειδικό, διότι η μάχη έλαβε χώρα εξ αποστάσεως, και δεν ήταν μια κλασική κλειστή μάχη. Οι Πακιστανοί φαίνεται να ήταν καλύτεροι προετοιμασμένοι.

Το Πακιστάν επιχειρούσε πάνω από τον πακιστανικό εναέριο χώρο όταν το κινεζικής κατασκευής μαχητικό J-10 εκτόξευσε κινεζικούς πυραύλους αέρος-αέρος PL-15.

Ο PL-15 είναι η απάντηση της Κίνας στον αμερικανικό AIM-120D AMRAAM (Προηγμένος Πύραυλος Αέρος-Αέρος Μεσαίας Εμβέλειας), ο οποίος είναι ένας πύραυλος παντός καιρού, πέραν της οπτικής εμβέλειας. Έχει εμβέλεια 200 έως 300 χλμ αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, είναι πολύ γρήγορος και μόλις εκτοξευθεί η ταχύτητά του είναι περίπου 5 Μαχ (6.173 χλμ/ώρα).

Αντίθετα, ο γαλλικός πύραυλος αέρος-αέρος MICA έχει σημαντικά μικρότερο βεληνεκές, περίπου 60 έως 80 χλμ.. Έτσι, το κινεζικό PL-15 ως όπλο αντιστάθμισης έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα και φαίνεται να απέδωσε, όπως παρατηρεί ο Μπράιαν. Ο PL-15 είναι πιο εξελιγμένος σε για αερομαχίες εκτός οπτικής επαφής. Δηλαδή όταν δύο ή περισσότερα αεροσκάφη εμπλέκονται χωρίς να είναι δυνατή -λόγω απόστασης- η οπτική επαφή και αναγνώριση του ενός από τον άλλον. Συνήθως η απόσταση αυτή ορίζεται στα 20 μίλια.

Προσφέρει σημαντική στρατηγική υπεροχή σε αποστάσεις άνω των 100 χλμ, ενώ ο MICA είναι πιο παλιός, αν και παραμείνει εξαιρετικά αξιόπιστος σε μάχες μικρής–μεσαίας εμβέλειας. Συνεπώς, ο γαλλικός MICA ήταν χαμένος από χέρι, εφόσον το παιχνίδι παίχτηκε από απόσταση.

Ακόμα και ο Meteor θα ζοριστεί

Ωστόσο, το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι ο κινεζικός πύραυλος PL-15 αποτελεί πρόκληση ακόμα και για τον αμερικανικό πύραυλο AMRAAM, αλλά και για τον καμάρι όλης της Δύσης, τον γαλλικό Meteor, που θεωρούνται είναι στα «ίδια κυβικά».

«Ακόμη και το AMRAAM φαίνεται να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σε οποιονδήποτε σύγκριση, πράγμα που σημαίνει ότι το AMRAAM θα ​​πρέπει να αντικατασταθεί με έναν μεγαλύτερου βεληνεκούς και ταχύτερο πύραυλο αέρος-αέρος», λέει ο ειδικός.

Μα ακόμα και αν συγκριθεί ο γαλλικός Meteor με τον κινεζικό η μάχη δεν είναι ξεκάθαρη, όπως τονίζει ο ίδιος. Πράγματι ο Meteor διαθέτει πολύ υψηλή «no escape zone» (ζώνη από την οποία ο στόχος δεν μπορεί να διαφύγει), ιδανικό για εμπλοκές εξ’ αποστάσεως. Θεωρείται μάλιστα και ο πιο προηγμένος πύραυλος για μάχες εξ΄ αποστάσεως. Ο κινητήρας ramjet που διαθέτει επιτρέπει δίνει υψηλές ταχύτητες και ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, παρέχοντας σαφές πλεονέκτημα στην τελική φάση της εμπλοκής.

Ωστόσο, ο PL-15 φαίνεται στην πράξη να έκανε πολύ καλή δουλειά την Τετάρτη. Είναι κάτι που θα προβληματίσει τις δυτικές αεροπορίες.

Κοντολογίς, πάντα για τον Μπράιαν το Rafale δεν είναι μια πλατφόρμα αόρατης λειτουργίας (stealth) και ενώ από πολλές απόψεις είναι τεχνολογικά προηγμένο, δεν είναι τόσο ικανό όσο τα κινεζικά αεροσκάφη και οι πύραυλοι αέρος-αέρος για αερομαχίες εκτός οπτικής επαφής.

Σίγουρα οι προειδοποιήσεις του Αμερικανού ειδικού πρέπει να ληφθούν σοβαρά, ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι παράγοντας στελέχη είναι ζωτικής σημασίας και είναι γνωστό ότι οι Ινδοί έχουν ζητήματα σοβαρά σε αυτόν τον τομέα εδώ και χρόνια, ενώ η πακιστανική άμυνα ήταν πανέτοιμη για οτιδήποτε θα πλησίαζε.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα