Αυτό θα είναι το «Made in Greece» περιπλανώμενο πυρομαχικό

Κοινοποίηση

Στην απόκτηση προηγμένων περιπλανώμενων πυρομαχικών (loitering munition) ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής προσανατολίζονται οι Ενοπλες Δυνάμεις, με το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) να ανακοινώνει την έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και για τη δημιουργία δικτύου 5G που θα προσφέρει ταχεία μετάδοση δεδομένων με χαμηλή καθυστέρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις απαιτήσεις των Γενικών Επιτελείων περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις σε σμήνη (swarms) αλλά και η συνεργατική στοχοποίηση, δηλαδή η δυνατότητα των περιπλανώμενων πυρομαχικών να ανταλλάσσουν δεδομένα στόχων και να κατανέμουν αντιστοίχως τους ρόλους τους, μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα του συστήματος έναντι πολύπλοκων ή διασπαρμένων στόχων.

Τα διδάγματα από τα πολεμικά πεδία της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής καταδεικνύουν την άμεση ανάγκη απόκτησης περιπλανώμενων πυρομαχικών για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, και, μάλιστα, σε σύντομο χρόνο και ικανούς αριθμούς. Το πρόγραμμα για τη δημιουργία «made in Greece» περιπλανώμενου πυρομαχικού πρόκειται να τρέξει άμεσα, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται ότι θα αγγίξει το ποσό των 15 εκατ. ευρώ.

Αυτό θα είναι το «Made in Greece» περιπλανώμενο πυρομαχικό-1
Το πρώτο αυτόνομο σύστημα που θα αποκτήσουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το αμερικανικής προέλευσης Switchblade, στις εκδόσεις 300 και 600.

Επιχειρησιακές απαιτήσεις

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις των επιτελείων, το «ελληνικό» περιπλανώμενο πυρομαχικό θα πρέπει να εντοπίζει, να αναγνωρίζει, να στοχοποιεί και να προσβάλλει στρατηγικούς στόχους υψηλής επιχειρησιακής αξίας, τόσο σε χερσαίο όσο και σε θαλάσσιο περιβάλλον. Με χρήση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και μηχανικής μάθησης (ML) το σύστημα θα πρέπει να αξιολογεί την τακτική κατάσταση, να ιεραρχεί τις απειλές και να προσαρμόζεται στο σύγχρονο περιβάλλον μάχης.

Το πρόγραμμα του ΕΛΚΑΚ για τη δημιουργία περιπλανώμενου πυρομαχικού και δικτύου μεταφοράς δεδομένων 5G, αν και φιλόδοξο, δεν αναμένεται να αποδώσει καρπούς άμεσα.

Ο χρόνος παραμονής στην περιοχή ενδιαφέροντος ορίζεται σε 60 με 90 λεπτά και η αποδεκτή εμβέλεια στα 80 με 100 χιλιόμετρα, ώστε να είναι δυνατή η προσβολή στόχων πέρα από τον ορατό ορίζοντα (BVLOS).

Επιπλέον θα υπάρχει η δυνατότητα πλοήγησης σε αποστάσεις έως και 200 χιλιομέτρων με χρήση δορυφορικού data link και η ταχύτητα πλεύσης ορίζονται στα 85 χλμ./ώρα.

Στις προδιαγραφές περιλαμβάνεται ακόμη η δυνατότητα εκτόξευσης σε χρόνο μικρότερο των 5 λεπτών, η εξασφάλιση ακρίβειας προσβολής με απώλεια μικρότερη του ενός μέτρου και η δυνατότητα χρήσης σε αστικό/ημιαστικό περιβάλλον.

Το σύστημα θα πρέπει να μπορεί να προσβάλει σταθερούς ή κινούμενους στόχους όπως θωρακισμένα οχήματα, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ραντάρ ή προσωπικό και να διαπερνά χαλύβδινη θωράκιση πάχους έως 30 εκατοστών.

Θα πρέπει ακόμη να επιχειρεί μέρα και νύχτα, να είναι ανθεκτικό σε δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες και σε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (jamming, spoofing) και να έχει χαρακτηριστικά μειωμένης ανιχνευσιμότητας, δηλαδή περιορισμένη οπτική, θερμική, ακουστική και ηλεκτρομαγνητική υπογραφή.

Νέα όπλα

Το πρόγραμμα του ΕΛΚΑΚ για τη δημιουργία περιπλανώμενου πυρομαχικού και δικτύου μεταφοράς δεδομένων 5G, αν και φιλόδοξο, δεν αναμένεται να αποδώσει καρπούς άμεσα. Το πρώτο αυτόνομο σύστημα που θα αποκτήσουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το αμερικανικής προέλευσης Switchblade, στις εκδόσεις 300 και 600.

Η προμήθεια του συστήματος εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ στις 13 Δεκεμβρίου 2024 και πλέον βρίσκεται στο στάδιο της συμβασιοποίησης, με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αναφορικά με την αγορά, την υποστήριξη και την εκπαίδευση να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ενα πρώτο βήμα στον κόσμο των περιπλανώμενων πυρομαχικών έχει κάνει και το ΚΕΤΑΚ που υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ, με την ανάπτυξη drones από εκτυπωμένα υλικά, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν μικρού διαμετρήματος όλμους και χειροβομβίδες. Σημαντική πρόοδο, ωστόσο, καταγράφουν ελληνικές εταιρείες που κατασκευάζουν μη επανδρωμένα συστήματα και περιπλανώμενα πυρομαχικά για χρήση σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Ορισμένα από αυτά χρησιμοποιήθηκαν σε επιχειρησιακό περιβάλλον στη νατοϊκή άσκηση Immediate Response 25. Πρόκειται για το UAV Atlas 8 της Altus, τα μη επανδρωμένα Ares και Sarisa II της SAS Technology, τα φορητά συστήματα ανίχνευσης UAV της Elmon, την υβριδική γεννήτρια της IDE, το πυροβόλο 20.000 της Mengia και το σύστημα επιτήρησης της Delian, η οποία αναπτύσσει περιπλανώμενα πυρομαχικά για τον αέρα και τη θάλασσα (UAV και USV). 

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα