Blackout Bomb: Τι είναι η νέα βόμβα γραφίτη που κατασκευάζει η Κίνα – Υβριδικός πόλεμος με ξεκάθαρη στόχευση

Με την γεωπολιτική αστάθεια να χτυπάει «κόκκινο» οι υπερδυνάμεις του πλανήτη επενδύουν στην στρατιωτική τεχνολογία προκειμένου να αποκτήσουν πλεονεκτήματα. Η Κίνα είναι μία από αυτές δοκιμάζοντας μια νέου τύπου βόμβα.

Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Κίνας αποκάλυψε λεπτομέρειες για τη νέα βόμβα γραφίτη που εγείρει κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον του πολέμου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η βόμβα βάρους 1.080 κιλών μπορεί να προκαλέσει «πλήρη απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας» σε μια περιοχή 10.000 τετραγωνικών μέτρων ή να θέσει εκτός λειτουργίας ολόκληρους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με την South China Morning Post.

Απενεργοποιεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

Η «blackout bomb» έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για να απενεργοποιεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να προκαλεί φυσική καταστροφή, συγκεντρώνοντας την παγκόσμια προσοχή.  Καθώς τα έθνη επανεκτιμούν τις αμυντικές τους στρατηγικές, οι επιπτώσεις ενός τέτοιου όπλου στη διεθνή ασφάλεια και τις στρατιωτικές τακτικές αξιολογούνται σε βάθος.

Οι βόμβες γραφίτη έχουν σχεδιαστεί για να παραλύουν τις ενεργειακές υποδομές χωρίς να προκαλούν σωματική βλάβη

Η κινεζική βόμβα γραφίτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα αποτελεί απόδειξη της προόδου της χώρας στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η ικανότητά του να αχρηστεύει τις ηλεκτρικές υποδομές χωρίς να προκαλεί σωματική βλάβη. Κατά την έκρηξη η βόμβα απελευθερώνει 90 κυλινδρικές οβίδες πάνω από μια καθορισμένη περιοχή-στόχο.

Μόλις απελευθερωθούν οι οβίδες, αναπηδούν στο έδαφος και εκρήγνυται στον αέρα, διασκορπίζοντας νήματα άνθρακα, χημικά επεξεργασμένα. Πρόκειται για αγώγιμα νήματα, που έχουν σχεδιαστεί για να βραχυκυκλώνουν μετασχηματιστές και υποσταθμούς ενέργειας, αλλά και άλλα μέρη ενός ηλεκτρικού δικτύου.

Οι επιθέσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά στην αρχή μιας σύγκρουσης, μπορούν να απενεργοποιήσουν τα συστήματα ραντάρ, να διαταράξουν τις επικοινωνίες και να επιβραδύνουν τις κινήσεις των στρατευμάτων χωρίς να πλήξουν άμεσα ανθρώπους ή κέντρα διοίκησης. Αυτό δείχνει πως η Κίνα αλλάζει στρατηγική και επικεντρώνεται στην αχρήστευση των συστημάτων του αντιπάλου, αντί να προσπαθεί να προκαλέσει υλικές ζημιές και θανάτους.

Υβριδικός πόλεμος

Το CCTV απέδωσε την ιδέα στην China Aerospace Science and Technology Corporation, αλλά απέκρυψε τις τεχνικές προδιαγραφές.

Η χρήση βομβών γραφίτη δεν είναι εντελώς νέα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν στο παρελθόν παρόμοια τεχνολογία στο Ιράκ και τη Σερβία, επιτυγχάνοντας σημαντική αναστάτωση σε κρίσιμες υποδομές. Αυτή η μέθοδος πολέμου τη στρατηγική σημασία της στόχευσης των υποδομών, οι οποίες μπορούν να εξουδετερώσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του εχθρού.

Ο Chen Chundi, συντάκτης στο Modern Ships, τόνισε ότι αυτό του είδους η στρατιωτική τεχνολογία είναι ζωτικής σημασίας για την παράκαμψη της παραδοσιακής άμυνας και την επίτευξη στρατηγικής παράλυσης. Αυτή η αλλαγή στη στρατηγική αναδεικνύει την αυξανόμενη εστίαση της Κίνας στον υβριδικό πόλεμο.

Εάν αναπτυχθεί αποτελεσματικά, η βόμβα γραφίτη θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα της Κίνας για υβριδικές επιχειρήσεις, υποβαθμίζοντας τη λειτουργικότητα του εχθρού και ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις παράπλευρες απώλειες. Η προσέγγιση αυτή ευθυγραμμίζεται με την παγκόσμια τάση για ελαχιστοποίηση των ανθρώπινων απωλειών και των ζημιών στις υποδομές, ενώ παράλληλα επιτυγχάνονται οι στρατηγικοί στόχοι. Η εστίαση στην απενεργοποίηση συστημάτων, ιδίως ηλεκτρικών και ψηφιακών υποδομών, υπογραμμίζει τη μετατόπιση από τις παραδοσιακές στρατιωτικές εμπλοκές προς πιο εξελιγμένες μορφές πολέμου.



Πηγή

Tελευταία Nέα