CNNi: Ο Τραμπ ξαναγράφει την ιστορία με τον Πούτιν – Πώς έφτασε στο «δεν τον εμπιστεύομαι»

Κοινοποίηση

Επανειλημμένα αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ποτέ δεν εμπιστεύτηκε πραγματικά τον Πούτιν, αναφέρει σε ανάλυσή του το CNNi.

«Ξεγέλασε πολλούς ανθρώπους», δήλωσε ο Τραμπ τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας: «Ξεγέλασε τον Κλίντον, τον Μπους, τον Ομπάμα, τον Μπάιντεν. Δεν ξεγέλασε εμένα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος σε νέα συνέντευξή του στο BBC, όπου ερωτηθείς αν εμπιστεύεται τον Πούτιν, φέρεται να έκανε μια μικρή παύση.

«Δεν εμπιστεύομαι σχεδόν κανέναν, για να είμαι ειλικρινής μαζί σου», απάντησε τελικά.

Στην πραγματικότητα, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα εγγυηθεί για τον Πούτιν τους τελευταίους μήνες, παρά όλα τα στοιχεία που υπονομεύουν την αξιοπιστία του.

Μόλις πριν από πέντε μήνες, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι ο Πούτιν ήθελε ειρήνη στην Ουκρανία, ωστόσο, τώρα υπονόησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν παίρνει στα σοβαρά αυτή την προοπτική.

«Πιστεύω ότι θέλει ειρήνη», δήλωσε ο Τραμπ στις 14 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας: «Εννοώ, τον γνωρίζω πολύ καλά. Ναι, νομίζω ότι θέλει ειρήνη. Νομίζω ότι θα μου το έλεγε αν δεν το ήθελε… Τον εμπιστεύομαι σε αυτό το θέμα».

Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Τραμπ ρωτήθηκε για την πιθανότητα ο Πούτιν να παραβιάσει τους όρους οποιασδήποτε συμφωνίας που θα μπορούσε να επιτευχθεί – κάτι που ο Πούτιν έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν και απέρριψε την ιδέα.

«Νομίζω ότι θα τηρήσει τον λόγο του», είπε ο Τραμπ, προτού υπονοήσει ότι είχε μια σχέση με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του.

Και όταν ρωτήθηκε από το περιοδικό Time τον Απρίλιο αν ο Πούτιν θα μπορούσε να κάνει ειρήνη, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι ήταν πιθανό.

«Νομίζω ότι ο Πούτιν θα κάνει ειρήνη», είπε.

Αλλαγή στάσης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σήμερα έχει υιοθετήσει μια πολύ διαφορετική στάση. Μάλιστα, δήλωσε τη Δευτέρα ότι σε τρεις ή τέσσερις περιπτώσεις, ένιωσε ότι ο Πούτιν χρησιμοποίησε τη συμφωνία για την Ουκρανία μόνο και μόνο για να τραβήξει το χαλί και να συνεχίσει τον πόλεμο.

Παρ΄όλα αυτά, ο Τραμπ επέλεξε να δώσει στον Πούτιν περισσότερο χρόνο πριν εφαρμόσει δευτερογενείς κυρώσεις σε χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.

Η εμπιστοσύνη του στις διαπραγματεύσεις της με τον Πούτιν ήταν επίσης αυτό που πυροδότησε την έκρηξη στο Οβάλ Γραφείο τον Φεβρουάριο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αφού ο Αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση προτιμά τη «διπλωματία», ο Ζελένσκι παρενέβη για να ρωτήσει τον Βανς αν μπορούσε να εμπιστευτεί τον Πούτιν ότι θα είναι συνεπής στις συνομιλίες.

«Υπογράψαμε κατάπαυση του πυρός» το 2019, είπε ο Ζελένσκι. «Υπογράψαμε συμβόλαιο για το φυσικό αέριο – συμβόλαιο φυσικού αερίου, ναι, αλλά μετά από αυτό, παραβίασε την κατάπαυση του πυρός, σκότωσε τον λαό μας και δεν αντάλλαξε κρατούμενους. Υπογράψαμε την ανταλλαγή κρατουμένων, αλλά δεν το έκανε».

«Για τι είδους διπλωματία μιλάς, Τζέι Ντι;» ρώτησε ο Ζελένσκι.

Ο Βανς χαρακτήρισε «ασέβεια» να εγείρει ο Ζολένσκι αυτό το ζήτημα ενώπιον των μέσων ενημέρωσης και τα πράγματα γρήγορα ξεφύγαν από τον έλεγχο.

Τελικά, ο Τραμπ ρωτήθηκε σε εκείνη τη συνάντηση τι θα συμβεί εάν ο Πούτιν παραβιάσει τους όρους της εκεχειρίας.

«Τι θα γινόταν αν τη σπάσουν; Δεν ξέρω. Τα έσπασαν με τον Μπάιντεν επειδή δεν τον σεβάστηκαν. Δεν σεβάστηκαν τον Ομπάμα. Με σέβονται».

Τεσσερισήμισι μήνες αργότερα, ο Τραμπ δήλωσε ότι ο Πούτιν του λέει πολύ όμορφα πράγματα κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών τους συνομιλιών, αλλά δεν τα υποστηρίζει με πράξεις.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τον Πούτιν στο παρελθόν, ιδιαίτερα μετά την άρνησή του για ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ και έχει ταχθεί υπέρ του ρώσου προέδρου κόντρα σε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Πούτιν στο Ελσίνκι της Φινλανδίας το 2018, ο Τραμπ δήλωσε ότι «δεν βλέπει κανένα λόγο» για τον οποίο η Ρωσία θα είχε παρέμβει.

«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους των υπηρεσιών πληροφοριών μου, αλλά θα σας πω ότι ο Πρόεδρος Πούτιν ήταν εξαιρετικά ισχυρός στην άρνησή του σήμερα», δήλωσε ο Τραμπ.

Αλλος πολιτικός θα μπορούσε να αναρωτηθεί αν είχε επενδύσει υπερβολική εμπιστοσύνη στον Σι και τον Πούτιν, αλλά ο Τραμπ αντίθετα υπονοεί ότι άλλοι Αμερικανοί πρόεδροι έχουν αποτύχει.

Είναι φυσιολογικό στη διπλωματία να λες καλά πράγματα για τους ομολόγους σου, ακόμα κι αν δεν τους πιστεύεις. Αλλά συνήθως αυτό γίνεται πολύ περισσότερο με συμμάχους παρά με αντιπάλους.

Σε κάποιο επίπεδο, δανείζετε την αξιοπιστία και τη νομιμοποίηση σε κάποιον που μπορεί να μην την επιστρέψει. Στην περίπτωση του Πούτιν, υπήρχαν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί τελικά να συμβεί.



Πηγή

Περιεχόμενα [hide]

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα