Το έργο αποσκοπεί στην διασταύρωση του βιολογικού κύκλου του ελαιόδεντρου (ανάλογα την ποικιλία) και των ιστορικών δεδομένων προσβολών από δάκο με σχετικά δορυφορικά δεδομένα.
«Δεν μπορούμε να διεξάγομε δέκα χρόνια επιτόπιων ελέγχων σε όλη την Απουλία, όμως αυτό το μοντέλο μας επιτρέπει να έχουμε πλήρη εικόνα από όλη την Περιφέρεια μέσα σε λίγα λεπτά» σχολιάζει ο ερευνητής Λουίτζι Πόντι.
Η κρίσιμη πηγή δεδομένων για το έργο προέρχεται από δορυφορικές παρατηρήσεις που πραγματοποιούνται με τη χρήση αισθητήρων φασματοραδιόμετρου (MODIS), οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε δύο δορυφόρους της NASA, τους Terra και Aqua.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι αισθητήρες αυτοί έχουν μετρήσει αξιόπιστα διάφορες μεταβλητές, όπως οι δείκτες βλάστησης, ενώ παρέχουν εξαιρετικά αξιόπιστα δεδομένα για την θερμοκρασία της επιφάνειας.
Αυτού του είδους η μοντελοποίηση, που συνδυάζει μια προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω (χρήση δορυφορικών δεδομένων) με μια προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω (βιολογικοί μηχανισμοί), ξεπερνά τους περιορισμούς και των δύο και παρέχει ένα ισχυρό εργαλείο για τη στρατηγική ανάλυση στη γεωργική διαχείριση.
Ο συνδυασμός δορυφορικών παρατηρήσεων, βιολογικής μοντελοποίησης και εργαλείων γεωγραφικών πληροφοριών ανοικτού κώδικα επιτρέπει στους ερευνητές να απεικονίζουν και να αναλύουν δυναμικές με πρωτοφανή χρονική (ημερήσια) και χωρική (250 μέτρα) ακρίβεια.
«Για το δέντρο, [το μοντέλο] προσομοιώνει πληθυσμούς φύλλων, κλάδων και ριζών. Με το ίδιο βασικό μοντέλο, προσομοιώνει τη γέννηση, την ανάπτυξη, τη γήρανση και τον θάνατο των φυτικών οργάνων ή των σταδίων των εντόμων», συμπλήρωσε ο Ponti.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ