Δασμοί 100 δισ. σε προϊόντα ΗΠΑ η απάντηση ΕΕ αν δεν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις

Πιο συγκεκριμένα, σε πρώτο στάδιο αντίμετρων, η ΕΕ θα συνδυάσει σε ένα πακέτο έναν ήδη εγκεκριμένο κατάλογο δασμών προϊόντων με προέλευση τις ΗΠΑ αξίας 21 δισ. ευρώ και έναν προτεινόμενο κατάλογο με αμερικανικά προϊόντα αξίας 72 δισ. ευρώ σύμφωνα με όσα ανέφερε την Τετάρτη 23 Ιουλίου εκπρόσωπος της Κομισιόν. Κατά το Bloomberg, οι δασμοί της ΕΕ θα μπορούν να τεθούν σε ισχύ εντός του Αυγούστου, μόνο σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Τα σχέδια αυτά έρχονται καθώς πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ αυτών και της Γερμανίας, έχουν σκληρύνει τις θέσεις τους απέναντι στην στις ΗΠΑ. Το Βερολίνο φαίνεται να είναι πρόθυμο να υποστηρίξει ακόμη και την ενεργοποίηση του εργαλείου “κατά του εξαναγκασμού” (Anti-Coercion Instrument – ACI) της ΕΕ, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας. Το εργαλείο αυτό θα έρθει στο προσκήνιο μόνο αν δεν υπάρξει μια συμφωνία, τονίζεται.

Σημειώνεται ότι το εργαλείο ACI είναι το πιο ισχυρό εμπορικό εργαλείο του μπλοκ και ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών μελών πιέζει για τη χρήση του σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. Το μέσο έχει σχεδιαστεί κυρίως ως αποτρεπτικό και επί του παρόντος δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ για την ενεργοποίησή του απαιτείται ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών που θα υποστηρίξουν την κίνηση. Το ACI θα επέτρεπε στην ΕΕ να δρομολογήσει ένα ευρύ φάσμα αντιποίνων, συμπεριλαμβανομένων νέων φόρων στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, στοχευμένων περιορισμών στις αμερικανικές επενδύσεις και περιορισμού της πρόσβασης στην αγορά της ΕΕ.

«Πλησιάζουμε τώρα στην αποφασιστική φάση της διαμάχης με τις ΗΠΑ για τους δασμούς. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη, αξιόπιστη συμφωνία με χαμηλούς δασμούς», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο την Τρίτη μετά από συνάντηση με τον Τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα. «Χωρίς μια τέτοια συμφωνία, κινδυνεύουμε με οικονομική αβεβαιότητα σε μια εποχή που χρειαζόμαστε ακριβώς το αντίθετο».

Πηγή agronews.gr

Tελευταία Nέα