Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν οι δασμοί Τραμπ καθώς και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον δασμών 20% σε όλα τα άλλα αγαθά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν όσων έχουν επιβληθεί ήδη στην αυτοκινητοβιομηχανία ύψους 25%.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στο Action24 αναφερόμενος στη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, που έχει προγραμματιστεί από τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου, τη Δευτέρα, είπε ότι εκεί θα εξετασθεί η πολιτική της χώρας μας απέναντι στους δασμούς Τραμπ.
Επίσης, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι η χώρα θα επιχειρήσει να υπάρξει εξαίρεση από το μέτρο της αύξησης των δασμών στα προϊόντα οποία δεν επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή των ΗΠΑ.


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας
Χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στους τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η χώρα μας, προκειμένου να περιορίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις στις εξαγωγές προϊόντων του πρωτογενούς τομέα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να προκύψουν από τους δασμούς που εξήγγειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως είπε ο κ. Τσιάρας απαιτείται:
- Πρώτον, επαναπροσδιορισμός της πολιτικής της ΕΕ στον πρωτογενή τομέα. Η επιλογή αυτή είναι επιβεβλημένη, καθώς, όπως επισήμανε, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ.
- Δεύτερον, να επιχειρήσει η χώρα μας να υπάρξει εξαίρεση από το μέτρο της αύξησης των δασμών, σε προϊόντα μοναδικά, τα οποία δεν επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή των ΗΠΑ, όπως οι βρώσιμες ελιές, η φέτα κ.α.
- Τρίτον, να λάβει αποφάσεις η ΕΕ για τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων που παράγονται από τα κράτη – μέλη της, καθώς είναι αδιανόητο να εξάγονται τα ευρωπαϊκά προϊόντα και οι καταναλωτές των χωρών της Ένωσης να αναγκάζονται να αγοράζουν τα ίδια προϊόντα από τρίτες χώρες, σε τιμές πιο φθηνές. Στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει, σημείωσε ο υπουργός, να εξεταστεί η οικονομική στήριξη των προϊόντων της ΕΕ για να είναι πιο προσιτά στους Ευρωπαίους καταναλωτές.
Σε κάθε περίπτωση, όπως εξήγησε ο κ. Τσιάρας, αναφερόμενος και σε μέτρα που προτίθεται να λάβει η ισπανική κυβέρνηση, κάθε μέτρο που θα ληφθεί από κάθε ευρωπαϊκή χώρα, υπόκειται στον έλεγχο και στην έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολύ περισσότερο λόγω εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Ο Πιερρακάκης για δασμούς
Λίγες ημέρες πριν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε ότι «ως χώρα είμαστε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου. Πιστεύουμε ότι ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος δεν ωφελεί κανέναν. Και ελπίζουμε ότι αυτό το κεφάλαιο θα διαρκέσει όσο το δυνατόν λιγότερο. Οι επιπτώσεις δεν μπορούν ακόμη να αποτυπωθούν στην ολότητά τους αν και είναι δεδομένο ότι θα είναι αρνητικές.


O υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης
«Αυτό που είδαμε δεν συνιστά μια στατική εικόνα αλλά μία δυναμική εικόνα. Και είναι δεδομένο πως οι οικονομίες όλου του πλανήτη θα αντιδράσουν με πολλαπλούς τρόπους και έτσι θα υπάρξουν όχι ένας αλλά πιθανώς αρκετοί γύροι κλιμάκωσης μέχρι να αποτυπωθεί η νέα οικονομική ισορροπία. Είναι επίσης δεδομένο πως η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει και θα συνδιαμορφώσει την ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση.
Η ελληνική οικονομία με σχέδιο, με υπευθυνότητα θα ανταπεξέλθει στις διεθνείς προκλήσεις».
Σημειώνεται ότι στο οικονομικό επιτελείο επιχειρούν τις πρώτες ασκήσεις επί χάρτου σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις για τη χώρα μας, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις πληγές που ενδέχεται να ανοίξουν στα μέτωπα των εξαγωγών, του τουρισμού, των επενδύσεων, του πληθωρισμού αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης.
Θεοδωρικάκος: Η Ελλάδα έχει σημαντικές εξαγωγές στις ΗΠΑ αλλά…
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ σχολιάζοντας πόσο προετοιμασμένη είναι η Ευρώπη και η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την ανακοίνωση των δασμών Τραμπ τόνισε ότι οι τεκτονικού τύπου αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, καθιστούν επιτακτικό τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας μας.
Ο υπουργός σημειώνει ότι ο κίνδυνος ύφεσης και πληθωρισμού είναι περισσότερο ορατός από κάθε άλλη χρονιά μετά την μεγάλη κρίση του 2008, ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο αντίδρασης των άλλων μεγάλων οικονομιών.


O υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος
Υπάρχει ένα ντόμινο επιπτώσεων που είναι δύσκολο να εκτιμηθούν με ακρίβεια, όπως αναφέρει ο ίδιος ενώ τονίζει ότι «το σίγουρο είναι πως απαιτείται από όλους ψυχραιμία και σχέδιο».
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα ο υπουργός σημειώνει πως «έχει σημαντικές εξαγωγές στις ΗΠΑ, αλλά δεν είναι αυτό το καθοριστικό στοιχείο. Η χώρα μας θα επηρεαστεί περισσότερο ως μέλος της ΕΕ, που αποτελεί και έναν από τον κύριο στόχο των δασμών».
Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογραμμίζει ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα νέο, ολοκληρωμένο παραγωγικό μοντέλο και, όπως σημειώνει, αυτό είναι που, ήδη, κάνει πράξη η κυβέρνηση.
Ο υπουργός τονίζει ότι η σταθερή αναπτυξιακή πορεία της χώρας δεν ήταν τυχαία, αλλά αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς, αποφασιστικότητας και προσεκτικού σχεδιασμού από την κυβέρνηση και επισημαίνει ότι διατηρείται σταθερός ο προσανατολισμός για τη δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων που θα κάνουν την Ελλάδα να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ασφάλεια, σταθερότητα και κοινωνική συνοχή.
Έκθεση για εξαγωγές
Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Eurobank, το 11μηνο Ιαν-Νοε-24 η βαρύτητα των ΗΠΑ επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών εμπορευμάτων ήταν της τάξης του 4,8% ή 2,194 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Ωστόσο, πέρα από άμεσες, οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από πιθανές πολιτικές προστατευτισμού εκ μέρους των ΗΠΑ δύναται να είναι και έμμεσες.
Οι έμμεσες επιπτώσεις μπορεί να προέλθουν από τους εμπορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών μελών, καθότι περί το 20% των εξαγωγών εμπορευμάτων της ΕΕ-27 αγοράζεται από φορείς των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία εμπορευματικών συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), η αξία των ελληνικών εξαγωγών εμπορευμάτων προς τις ΗΠΑ το 11μηνο Ιαν-Νοε-24 διαμορφώθηκε στα 2.194 δισ. ευρώ, όπως προαναφέρθηκε.
Την ίδια περίοδο, η αξία των ελληνικών εισαγωγών εμπορευμάτων από τις ΗΠΑ ανήλθε στα 1.990 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το ισοζύγιο εμπορευμάτων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ ήταν πλεονασματικό στα 203,5 εκατ. ευρώ.
Στις επί μέρους κατηγορίες εμπορευμάτων τα τρόφιμα και ζώα ζωντανά κατέγραψαν το μεγαλύτερο πλεόνασμα (521,6 εκατ. ευρώ) και τα ορυκτά καύσιμα, λιπαντικά κλπ. το μεγαλύτερο έλλειμμα (-399 εκατ. ευρώ).