Δεκαήμερος «καύσωνας» στη Βουλή | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κοινοποίηση

Φόρτωση Text-to-Speech…

Του Σταύρου Παπαντωνίου

Παρά το προχωρημένο θέρος η κυβέρνηση δεν ησυχάζει, καθώς το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται ιδιαίτερα θερμό στην εσωτερική πολιτική σκηνή, με επίκεντρο τα όσα θα λάβουν χώρα στην εθνική αντιπροσωπεία. Για αρχή, σήμερα, αναμένεται στη Βουλή να επανέλθει το θέμα των Τεμπών, καθώς θα συζητηθεί το πόρισμα της Προανακριτικής για τον Κώστα Καραμανλή.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία. Ο πρώην υπουργός κ. Καραμανλής δεν αναμένεται να μιλήσει, καθώς κάτι τέτοιο δεν είθισται, ενώ ούτε ο πρωθυπουργός μέχρι και χθες το βράδυ υπήρχε πρόθεση να λάβει τον λόγο, καθώς για το θέμα των Τεμπών «έχουν ειπωθεί τα πάντα», όπως έλεγε αρμόδια πηγή.

Από πλευράς κυβέρνησης θα μιλήσουν τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νότης Μηταράκης όσο και ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Στο Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε θεωρούν πως το θέμα μετά την παραπομπή του κ. Καραμανλή «έχει πάρει τον δρόμο του» και μάλιστα εντοπίζουν μια αντίφαση από πλευράς αντιπολίτευσης.

Από τη μια κατηγορούν, όπως λέγεται, την κυβέρνηση για την Εξεταστική που επέλεξε για τις περιπτώσεις Βορίδη – Αυγενάκη ενώ εγκαλούν την κυβέρνηση και για την περίπτωση Καραμανλή, που παραπέμφθηκε σε Προανακριτική. Το συμπέρασμα που εξάγουν στην κυβέρνηση είναι πως η αντιπολίτευση επιδιώκει «μόνο τη σύγκρουση με κάθε κόστος και όχι τη συζήτηση και την απονομή δικαιοσύνης».

Ο φόβος των διαρροών

Επειδή η ψηφοφορία σήμερα είναι μυστική, υπάρχει πάντα ο φόβος πιθανών διαρροών. Εσωκομματικά άλλωστε η κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση που οι γκρίνιες και οι διαφορετικές γραμμές στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι πιο φανερές από ποτέ. Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως δεν ανησυχούν για τη σημερινή ψηφοφορία, με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν πως «δεν τίθεται τέτοιο θέμα». Βασικός λόγος είναι πως ο ίδιος ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, είχε καταστήσει σαφές σε κάθε τόνο πως θέλει την παραπομπή του και επιθυμεί να κριθεί από τον φυσικό δικαστή, κάτι που δεν ίσχυε στην περίπτωση των κ. Βορίδη και Αυγενάκη, που δεν ήθελαν να παραπεμφθούν σε Προανακριτική. Τούτο, σε συνδυασμό με το γεγονός πως το θέμα των Τεμπών θεωρείται ότι έχει εξαντληθεί πολιτικά, δημιουργεί στην κυβέρνηση ένα μαξιλάρι ασφαλείας πως η σημερινή συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί χωρίς απώλειες.

Για την κυβέρνηση, πάντως, η ανηφόρα δεν σταματά στην αυριανή συνεδρίαση. Την επόμενη εβδομάδα έρχεται στη Βουλή το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στα τέλη Ιουλίου και πριν από τις ανάσες των καλοκαιρινών διακοπών θα έρθουν στη Βουλή δύο διαδοχικές συνεδριάσεις, στις 29 και 30 Ιουλίου, για το σκάνδαλο με τις αγροτικές επιδοτήσεις. Συγκεκριμένα, όπως είπε στο Action24, ο Νικήτας Κακλαμάνης στις 29 αναμένεται να συζητηθεί το αίτημα για εξεταστική και στις 30 του μήνα η συζήτηση για την Προανακριτική. Πρόκειται για ένα θέμα που στην παρούσα φάση από την κυβέρνηση δεν το υποτιμούν καθόλου, καθώς πολιτικά «δεν έχει εξαντληθεί» και δεν αποκλείεται από Σεπτέμβριο να επανέλθει, όπως αφήνει να εννοηθεί και η αντιπολίτευση. Στο Μαξίμου ετοιμάζονται ήδη για αυτές τις συνεδριάσεις, καθώς θεωρούν πως θα είναι το τελευταίο δύσκολο κρας τεστ πριν από τις θερινές διακοπές και θα διαμορφώσουν ανάλογα το πολιτικό κλίμα με το οποίο θα μπούμε στην τελική ευθεία προς τη ΔΕΘ.

Σε πρώτη φάση θα συζητηθεί η πρόταση της πλειοψηφίας για σύσταση Εξεταστικής και θα ακολουθήσει η συζήτηση για τις δύο προτάσεις για σύσταση Προανακριτικής, αυτή του ΠΑΣΟΚ και εκείνη που κατέθεσαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει το Μαξίμου σε αυτές τις συνεδριάσεις είναι πως ο πρωθυπουργός θα δώσει κανονικά το «παρών» και θα μιλήσει.

Η αντιπολίτευση προσανατολίζεται στην αποχώρηση

Της Δώρας Αντωνίου

Στη λογική που κινήθηκαν και στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Προανακριτικής για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, για την υπόθεση των Τεμπών, αναμένεται να κινηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που εγκρίθηκε από την επιτροπή και προτείνει την απευθείας παραπομπή του πρώην υπουργού Μεταφορών στο δικαστικό συμβούλιο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, θα συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια, που καλείται να το εγκρίνει ή να το απορρίψει.

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλεται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία επέλεξε μια διαδικασία fast track και αντί να διευκολύνει τη λειτουργία της επιτροπής, επί της ουσίας παρεμπόδισε το έργο της με την άρνηση να κληθούν προς εξέταση μάρτυρες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διερεύνηση της κατηγορίας.

Ο σχεδιασμός ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – Ο Ν. Ανδρουλάκης αναμένεται να καταγγείλει σχέδιο παρεμπόδισης της ουσιαστικής διερεύνησης ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.

Χθες συνεδρίασε το συντονιστικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και αποφασίστηκε οι βουλευτές του κόμματος να αποχωρήσουν μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης. Στη Βουλή θα μιλήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αναμένεται να επαναλάβει την κριτική για τους χειρισμούς της κυβερνητικής πλειοψηφίας και να καταγγείλει οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης και παρεμπόδισης ουσιαστικής διερεύνησης ευθυνών. Οχι μόνο στη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά ευρύτερα, με αναφορές και στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης την προηγούμενη εβδομάδα αποχώρησαν και από την καταληκτική συνεδρίαση της επιτροπής, καταγγέλλοντας αντισυνταγματικές και αντιθεσμικές μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας.

Σε αποχώρηση από τη συνεδρίαση προσανατολίζονται και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πηγές της Κουμουνδούρου να αναφέρουν ότι θα κινηθούν με τον ίδιο τρόπο που κινήθηκαν στη συνεδρίαση για το πόρισμα που πρότεινε την παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στο δικαστικό συμβούλιο. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για μεθόδευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να κλείσει με ταχύτατους ρυθμούς τη διαδικασία της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, εμποδίζοντας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και κατ’ επέκταση ουσιαστικής έρευνας και για το ελεγχόμενο αδίκημα και, ενδεχομένως, για άλλα που πιθανόν να προέκυπταν. Πάνω σε αυτή τη γραμμή αναμένεται να κινηθεί ο Σωκράτης Φάμελλος.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και η Νέα Αριστερά, που επίσης αποχώρησε από τη συνεδρίαση με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Προανακριτικής και εγκρίθηκε το πόρισμα για παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο. Είχαν αποχωρήσει, επίσης, οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, ενώ το ΚΚΕ δεν προσήλθε στη συνεδρίαση. Οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νίκης συμμετείχαν στη συνεδρίαση και καταψήφισαν το πόρισμα για τον Κώστα Καραμανλή.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα