Τον «χορό» των ομιλιών άνοιξαν ο πρόεδρος του ΕΛΟΠΥ, Απόστολος Τουραλιάς, και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Πρωτοψάλτης, που έδωσαν μια διεξοδική εικόνα του χώρου της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας και των θεσμικών αναγκών της. Όπως επεσήμανε ο κ. Πρωτοψάλτης στρατηγική προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ παραμένει η ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις υδατοκαλλιέργειες και η έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, πρόβλημα που αποτελεί μόνιμο βραχνά της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας.
Πρώτη δύναμη η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ιχθυοκαλλιέργεια, πολύ μικρή η παραγωγή ιχθυοτροφών αλιείας
Η πρόεδρος της ομοσπονδίας Federation of European Aquaculture Producers (FEAP) και μέλος του ΔΣ του ΕΛΟΠΥ, Lara Barazi-Γερουλάνου τόνισε ότι παρότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παράγει 1,1 εκατ. τόνους ιχθυοτροφών ετησίως, το 70% αυτών που καταναλώνεται ενδοκοινοτικά είναι εισαγόμενο, γεγονός που υπονομεύει την επισιτιστική ασφάλεια.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η κ. Γερολάνου τόνισε ότι η ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας. Το 80% της παραγωγής προορίζεται για εξαγωγές σε πάνω από 40 χώρες, οι οποίες ξεπερνούν σε αξία τα 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησε προηγμένα συστήματα ιχνηλασιμότητας και έχει επιχειρήσεις που συμβαδίζουν με τις αυστηρότερες πιστοποιήσεις.
Ο CEO της MarinTrust, Francisco Aldon
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της εταιρείας ΙΡΙΔΑ, Νίκος Παπαϊωάνου, τόνισε ότι στη χώρα μας ετησίως παράγονται περίπου 290 χιλιάδες τόνοι ιχθυοτροφών, από τους οποίους περίπου 30.000 εξάγονται σε άλλες χώρες. Οι εισαγωγές τους ανέρχονται σε περίπου 12 χιλιάδες τόνους, και η συνολική κατανάλωση στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια είναι περίπου 272 τόνοι. Η παραγωγή τους γίνεται σε 8 εργοστάσια πλήρως αδειοδοτημένα και πιστοποιημένα με τζίρο 400 εκατ. ευρώ ετησίως.
Άξιο αναφοράς είναι ότι, βάσει έρευνας του ΕΛΟΠΥ, το 2024, στα στοιχεία παραγωγής των ελληνικών εργοστασίων ιχθυοτροφών, το 73% του ιχθυελαίου και του ιχθυαλεύρου που χρησιμοποίησαν προέρχεται από μεταποίηση, ενώ μόνο το 27% από αειφόρα αλιεία. Την ίδια ώρα διεθνώς το 63% του ιχθυάλευρου παράγεται από την αλιεία και το 37% από τη μεταποίηση, ενώ για το ιχθυέλαιο τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 46% από την αλιεία και 54% από τη μεταποίηση. Σε απόλυτα νούμερο στη χώρα μας μόνο 18.000 τόνοι ιχθυάλευρου προέρχονται από την αλιεία (0,6% της διεθνούς παραγωγής ιχθυαλεύρου αλιείας). Ομοίως για το ιχθυέλαιο μόνο 7,3 χιλ. τόνοι προέρχονται από την αλιεία (1,6% της διεθνούς παραγωγής ιχθυελαίαου).
O πρόεδρος της ΙΡΙΔΑ, Νίκος Παπαϊωάνου
Οι τρεις πυλώνες διαχείρισης υδατοκαλλιεργειών
Με τη σειρά του ο Deputy Division Director του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Sustainable Fisheries Partnership (SFP), Dave Martin, τόνισε ότι η σωστή διαχείριση μιας υδατοκαλλιέργειας βασίζεται σε 3 πυλώνες: τα μετρήσιμα δεδομένα, την ύπαρξη κανονισμών και την τήρηση τους. Οι συμβουλές που παρέχει ο οργανισμός SFP στους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται είναι η ιχνηλασιμότητα, η διαρκής καινοτομία και ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς εκεί δίνουν ιδιαίτερη βάση και οι καταναλωτές.
Μύθος η σύνδεση ιχθυοκαλλιέργειας και υπεραλιείας
«Τα τελευταία 30 χρόνια η αλιεία ανέρχεται σε περίπου 90 εκατ. τόνους την ώρα που η ιχθυοκαλλιέργεια αναπτύσσεται για να ξεπεράσει τους 90 εκατ. τόνους. Αυτό δείχνει ότι η ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας δεν σχετίζεται με αύξηση της αιχμαλωσίας ψαριών. Αυτό είναι ένας μύθος», τόνισε ο τεχνικός διευθυντής και μέλος tης διοικητικής επιτροπής του οργανισμού πιστοποίησης MarinTrust, Brett Glencross.
Η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του ΕΛΟΠΥ, Ισμήνη Μπογδάνου
Τα τελευταία 20 χρόνια από 16 εκατ. τόνους η παραγωγή ιχθυοτροφών ξεπερνά τους 50 εκατ. τόνους. Το 90% αυτών δεν προέρχεται από θαλάσσιες πρώτες ύλες, αλλά από άλλα συστατικά. Το 2024, το 36% περίπου του παραγόμενου ιχθυάλευρου προήλθε από παράγωγα προϊόντα, ενώ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 53% για το ιχθυέλαιο. Περαιτέρω, ο κ. Glencross επεσήμανε ότι βάσει επίσημων δεδομένων τα μικρά πελαγίσια ψάρια είναι η κατηγορία ιχθυοκαλλιέργειας που παρουσιάζει την καλύτερη διαχείριση.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της MarinTrust, Eduardo Goycoolea, και η αντιπρόεδρος της διοικητικής επιτροπής της MarinTrust, Libby Woodhatch, υπογράμμισαν ότι τα τελευταία χρόνια η πιστοποίηση από ανεξάρτητους οργανισμούς καθίσταται όλο και μεγαλύτερη ανάγκη ειδικά στην ευρωπαϊκή αγορά.