Διχάζουν τα αρωματικά ελαιόλαδα, αρέσει η ιδέα αν και παραβιάζεται ο ορισμός του έξτρα παρθένου

Κοινοποίηση

Παρότι πρόκειται για μια κατηγορία με μεγάλη ζήτηση και μακραίωνη ιστορία, δεν είναι όλοι οι παραγωγοί θετικοί απέναντί της με πολλούς να υποστηρίζουν ότι διαιωνίζει, τελικά, τα φαινόμενα νοθείας.

Ο ερευνητικός όμιλος Dataintelo αποδίδει την εκτιμώμενη ανάπτυξή τους στην στροφή των καταναλωτών προς υγιεινή διατροφή, γκουρμέ τρόφιμα, αλλά και στην ευέλικτη χρήση τους. Η ανάπτυξή τους αναμένεται να κινηθεί γρηγορότερα από αυτή της συνολικής αγοράς ελαιολάδων που αναμένεται να δει την αξία της να ανεβαίνει από τα 13 δισ. ευρώ (2024) στα 17 δισ. ευρώ (2033).

Τα αρωματικά ελαιόλαδα είναι μια ευρεία κατηγορία που περιλαμβάνει πολλές μεθόδους παραγωγής, όμως κατά την σεφ Amy Riolo, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται ολόκληρα φρούτα, επειδή έτσι παίρνεις τον χυμό και τα οφέλη τους. Με τη χρήση τους η μαγειρική γίνεται γρηγορότερη και ευκολότερη. Με τη σειρά της η Mary Mori, αντιπρόεδρος ποιότητας και έρευνας της μεγαλύτερης παραγωγού ελαιολάδου των ΗΠΑ, California Olive Ranch, τονίζει ότι η ζήτηση γι’ αυτά προέρχεται κυρίως από καταναλωτές έξτρα παρθένου ελαιολάδου που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο.

Πολλοί παραγωγοί, ωστόσο, δεν έχουν αγκαλιάσει την κατηγορία. Κατά τον πρώην εκτελεστικό διευθυντή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), Abdellatif Ghedira, τα αρωματισμένα λάδια δεν μπορούν να θεωρούνται ελαιόλαδα, επειδή τα τελευταία είναι εξ ορισμού τρόφιμα με ένα υλικό χωρίς πρόσθετα. Με τη σειρά της η παραγωγός Nancy Harmon Jenkins, αποδίδει την απήχησή τους σε άγνοια των καταναλωτών και υποστηρίζει ότι τα αρώματα χάνονται γρήγορα κατά το ζέσταμα.

Πηγή agronews.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Η Αγγελάκης ΑΕ προωθεί την ισότητα υπογράφοντας τη Χάρτα Διαφορετικότητας

Η Χάρτα Διαφορετικότητας είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στοχεύει στην ενίσχυση της ισότητας και της συμπερίληψης στους χώρους εργασίας. Ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις...

Tελευταία Nέα