Ο Δημήτρης Ραυτόπουλος, κριτικός, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος, γεννηθείς στον Πειραιά το 1924, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 101 ετών.
Η σπουδαία σταδιοδρομία του Ραυτόπουλου, ο οποίος συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους εκπροσώπους της μαρξιστικής κριτικής στη μεταπολεμική περίοδο, έχει τις ρίζες της στο περιοδικό της ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά» και στην εφημερίδα του «ΕΑΜ» Ελεύθερη Ελλάδα.
Μαζί με τον λογοτέχνη και κριτικό Κώστα Κουλουφάκο, ο οποίος οργάνωσε στην αντιστασιακή ομάδα «Ελεύθεροι Έλληνες» με αποτέλεσμα το 1941 να συλληφθεί και να φυλακιστεί στο Σπολέτο της Ιταλίας, τον αντιστασιακό ποιητή Τίτο Πατρίκιο, και τον Πορφύρη Κονίδη, γνωστός λογοτεχνικά ως Κ.Πορφύρη, δημιούργησαν το αριστερό περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης», το οποίο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1954 μέχρι τον Φεβρουάριο 1967, όταν και έκλεισε με την επιβολή της δικτατορίας.


Τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2013 | O Δημήτρης Ραυτόπουλος τιμάται με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του
Δημήτρης Ραυτόπουλος: Μια μακρά σταδιοδρομία στη χώρα των γραμμάτων
Κατά την περίοδο της δικτατορίας (1967-1974), ο Ραυτόπουλος, ο οποίος υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, διέφυγε στη Γαλλία. Στο Παρίσι, παρακολούθησε μαθήματα στο École Pratique des Hautes Études, εργάστηκε ως συντάκτης στο «Λεξικό Robert», ενώ συμμετείχε στο αφιέρωμα του περιοδικού «Temps Modernes» για την Ελλάδα, συνθέτοντας μία ανθολογία κειμένων από συγγραφείς που εκδιώχθηκαν.
Μετά τη μεταπολίτευση ανέλαβε τη διεύθυνση του περιοδικού «Ηριδανός» και παράλληλα έγραφε επιφυλλίδες στην «Αυγή». Αργότερα, εργάστηκε στην «Απογευματινή».
Κατά τη διάρκεια της πορείας του στον λογοτεχνικό και δημοσιογραφικό κόσμο, εξέδωσε ποικίλα κριτικά έργα: «Οι ιδέες και τα έργα» (1965), «Τέχνη και εξουσία» (1985), «Κρίσιμη λογοτεχνία» (1986), «Σημεία στίξεως» (1987), «Άρης Αλεξάνδρου: ο εξόριστος» (1996), «Αναθεώρηση Τέχνης: η Επιθεώρηση Τέχνης και οι άνθρωποί της» (2006).
Το 1997, ο Δημήτρης Ραυτόπουλος τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο δοκιμίου-κριτικής για το έργο του «Άρης Αλεξάνδρου: ο εξόριστος». Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Το 2014 έλαβε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του, όπως συνέβη και το 2017, όταν τιμήθηκε με το Βραβείο Δοκιμίου-Μελέτης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.