Ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσιάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους ίδιους τους ασθενείς με το «Ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης της εμπειρίας του εσωτερικού ασθενή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ» που ξεκινά τη Δευτέρα.
Το έργο αποτελεί τμήμα του συνολικού σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αφορά στη δημιουργία εφαρμογής για τη μέτρηση της ικανοποίησης όσων ασθενών έχουν νοσηλευθεί και έχουν λάβει εξιτήριο από κάποιο νοσοκομείο της χώρας.

Τα ανώνυμα δεδομένα συλλέγονται και αποθηκεύονται σε ιστορική βάση δεδομένων. Βάσει των δεδομένων προκύπτει συγκεκριμένη βαθμολογία ανά άξονα αξιολόγησης, ανά νοσοκομείο και ανά κλινική, ώστε να είναι εφικτή η συστηματική και διαχρονική παρακολούθηση και αποτίμηση της πορείας στον χρόνο, καθώς και η πραγματοποίηση συγκρίσεων.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο υπουργός Υγείας Aδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:
«Είμαστε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε την έναρξη, την προσεχή Δευτέρα, ενός προγράμματος για το οποίο έχουμε πολύ μεγάλες φιλοδοξίες. Είναι το πρόγραμμα της αξιολογήσεως των υπηρεσιών του ΕΣΥ από τους χρήστες, που θα ξεκινήσει από όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και θα δούμε στην επέκτασή του και στην ωρίμανσή του πού αλλού μπορεί να φτάσει.
Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε όσους ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο από κάποιο δημόσιο νοσοκομείο. Στόχος είναι να δώσουμε φωνή στους χρήστες. Να μάθουμε τη δικιά τους πραγματική γνώμη για την εμπειρία που βίωσαν. Ως πολιτική ηγεσία να έχουμε την εικόνα είτε των επιτυχιών, είτε των αποτυχιών των νοσοκομείων μας σε επίπεδο κλινικής, όχι σε επίπεδο νοσοκομείου, από τα πιο απλά και καθημερινά, όπως αν το νοσοκομείο είχε χαρτί τουαλέτας, σεντόνι ή γρήγορη ανταπόκριση των νοσηλευτών μέχρι τα πιο σύνθετα και τα πιο μεγάλα, όπως αν είχε μεγάλη αναμονή, ορθή διάγνωση και ούτω καθ’ εξής.

Aρα, θα έχουμε τη δυνατότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα να συλλέγουμε πραγματικά δεδομένα από το σύνολο των 127 νοσοκομείων του ΕΣΥ, από τους ίδιους τους χρήστες και να έχουμε μετά τη δυνατότητα να βγάζουμε ένα σκορ ευαρέσκειας ή δυσαρέσκειας των ασθενών μας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας ανά κλινική νοσοκομείου, να δημοσιοποιούμε την πληροφορία αυτή και να βάζουμε τα νοσοκομεία σε μία ευγενή άμιλλα μεταξύ τους. Να διορθώνουμε τα προβλήματα εκεί που τα βλέπουμε καταγεγραμμένα και να κινητροδοτούμε με δικά μας εργαλεία τα νοσοκομεία, να πηγαίνουν καλύτερα και να παρέχουν το επίπεδο υπηρεσιών υγείας που εμείς επιθυμούμε να παρέχουμε στους ασθενείς μας.
Το εργαλείο αυτό είναι ένα κοινό εργαλείο των δύο υπουργείων. Του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, όχι μόνο για τη σημερινή του παρουσία, αλλά για τη συνεργασία μας γενικότερα.
Τα ψηφιακά εργαλεία δεν είναι απλώς ένας καινούργιος τρόπος να βλέπουμε το σύστημα, είναι το μέλλον του συστήματος και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Οι εφαρμογές που πρόκειται να δημιουργηθούν, τα επόμενα χρόνια, είναι πέραν πάσης φαντασίας. Και η Ελλάδα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, με μεγάλη περηφάνια μπορώ να σας πω ότι προπορεύεται των περισσοτέρων κρατών. Είμαστε πια στην πρώτη τριάδα όσον αφορά την ψηφιακή πλευρά της υγείας, τόσο με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που είναι μάλλον το πιο εξελιγμένο και το πιο ακριβές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και στα ηλεκτρονικά συστήματα ιχνηλάτησης ασθενών στα επείγοντα των νοσοκομείων, ένα έργο που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Με τους συναδέλφους μου στο υπουργείο Υγείας μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για τη νέα εποχή που έρχεται και αντιλαμβανόμαστε το πώς όλα αυτά τα εργαλεία μας βοηθούν να μετατρέψουμε το σύστημά μας σε ανθρωποκεντρικό, ώστε να δώσουμε στον ασθενή τον πρωταγωνιστικό ρόλο που οφείλαμε να του δώσουμε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν μπορούσαμε γιατί δεν είχαμε όλα αυτά τα εργαλεία».
Ακολουθούν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων:
Δημοσιογράφος: Θα λαμβάνουν όλοι sms;
Αδωνις Γεωργιάδης: Οσοι παίρνουν εξιτήριο θα λαμβάνουν sms μετά από πέντε μέρες. Εξαιρούνται τα ογκολογικά, τα παιδιατρικά νοσοκομεία και για προφανείς λόγους, τα ψυχιατρικά.
Δημοσιογράφος: Είχατε πει σε συνέντευξή σας ότι θα βγάζετε μηνιαίο σκορ ανά νοσοκομείο, υγειονομική περιφέρεια, πώς θα το βλέπουμε αυτό;
Αδωνις Γεωργιάδης: Το σύνολο των δεδομένων θα το έχει το υπουργείο Υγείας. Εμείς θα δημοσιοποιούμε τον βαθμό ευαρέσκειας ή δυσαρέσκειας στα νοσοκομεία, κυρίως γιατί θέλω οι ασθενείς, πριν επιλέξουν να πάνε σε ένα νοσοκομείο να ξέρουν πώς έχει συμπεριφερθεί το προηγούμενο διάστημα στους ασθενείς του και ταυτόχρονα θέλω να βάλω τους διοικητές και το προσωπικό, σε μία ευγενή άμιλλα. Στην Ελλάδα συζητάμε πάρα πολλά χρόνια για τη λεγόμενη αξιολόγηση στο Δημόσιο. Και η μεγάλη κουβέντα είναι ότι όλοι είμαστε θεωρητικά υπέρ της αξιολόγησης, δεν λέει κανείς ότι είναι κατά της αξιολόγησης, αλλά όταν αρχίζει η κουβέντα δεν βγάζεις άκρη. Εδώ ξεπερνάμε αυτό το πρόβλημα διότι η αξιολόγηση θα γίνεται από τους χρήστες. Εδώ δεν εμφιλοχωρεί πια το φίλτρο του ιδιοτελούς συμφέροντος ή της ιδεολογικής διαφοράς. Εδώ είναι ο άνθρωπος που πήγε στο νοσοκομείο, έλαβε υπηρεσίες, βγήκε από το νοσοκομείο και μας μεταφέρει την πραγματική εμπειρία του. Αρα, θα έχουμε το καλύτερο και το πιο αντικειμενικό εργαλείο αξιολόγησης που μπορούμε.
Δημοσιογράφος: Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι τα στοιχεία αυτά μπορεί να σας ζητηθούν ενδεχομένως από συνδικαλιστές ή από κάποιους άλλους, οι οποίοι μπορεί να θεωρούν ότι όλο αυτό το σύστημα λειτουργεί και λίγο ως «ρουφιάνος» εναντίον των δικών τους συμφερόντων;
Αδωνις Γεωργιάδης: Οποιος πραγματικά θεωρήσει ότι η γνώμη των ασθενών είναι «ρουφιανιά» ε, τότε νομίζω ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό κώδικα επικοινωνίας μαζί του. Δε θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα είδος πανικού στο σύστημα. Σίγουρα οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ξέρουν πως λειτουργεί ένα νοσοκομείο, πρέπει να το ξέρουν και θα τους το δώσουμε. Το βάθος των στοιχείων είναι δικό μας θέμα διότι εμείς το βάθος των στοιχείων δεν το θέλουμε για να ασκήσουμε κάποια ψυχολογική πίεση σε κάποιον. Ο σκοπός μας είναι να ξέρουμε πού έχουμε πρόβλημα και να παρεμβαίνουμε. Το υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η τελική κρίση των ασθενών για το ΕΣΥ θα είναι πολύ καλύτερη από την εικόνα που βλέπετε στις διάφορες δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν κρίση προσδοκιών. Και εκεί πράγματι μπαίνουν και διάφορα κριτήρια συμπάθειας ή αντιπάθειας στον υπουργό, στην κυβέρνηση, στον πρωθυπουργό, στο κόμμα κτλ. Αυτό που κάνουμε εδώ, επειδή αφαιρεί όλα αυτά τα φίλτρα και μπαίνει στην πραγματικότητα των νοσοκομείων, να είστε απολύτως βέβαιοι ότι θα βγάλει πολύ καλύτερη εικόνα.
Δημοσιογράφος: Θέλω να ρωτήσω πρώτον, ο πολίτης μπορεί να απαντήσει όποτε θέλει και δεύτερον, έχετε στοιχεία για το πόσα ραντεβού έχουν καταχωρηθεί μέσω της νέας πλατφόρμας;
Αδωνις Γεωργιάδης: Εως 7 ημέρες. Ο λόγος είναι πολύ απλός, θα το ξεχάσει. Αν μπει π.χ. μετά από έναν χρόνο δεν είναι πια χρήστης. Οσο για τα ραντεβού, είμαστε περίπου στα 260.000 τον μήνα.
Δημοσιογράφος: Ο βαθμός ευαρέσκειας ή δυσαρέσκειας θα αναρτάται κάθε μήνα από εσάς, ανάλογα με τα στοιχεία που έχετε σε κάθε νοσοκομείο;
Αδωνις Γεωργιάδης: Ας ξεκινήσουν οι απαντήσεις, να δούμε πρώτα τη ροή. Ακόμα είμαστε στη φάση να συλλέξουμε τα πρώτα στοιχεία. Το καλύτερο θα ήταν κάθε μήνα να το ανακοινώνουμε, αλλά θα το δούμε αυτό.
Δημοσιογράφος: Σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα πώς θα διασφαλιστεί στους πολίτες ότι δεν θα υπάρχει διαρροή;
Αδωνις Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει θέμα προσωπικών δεδομένων εδώ. Η διαδικασία είναι τελείως εξασφαλισμένη. Είναι ανωνυμοποιημένα τα στοιχεία. Δεν μπορεί να διαρρεύσει ποτέ το όνομα αυτού που απάντησε. Δεν το ξέρει κανένας.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας; Γιατί δεν έχουν όλοι smartphones.
Αδωνις Γεωργιάδης: Ως προς τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους να πω δύο πράγματα. Μέσα στα νοσοκομεία, στα γραφεία για τους ασθενείς, θα υπάρχει προσωπικό που θα ενημερώνει τους ανθρώπους που ενδεχομένως δεν μπορούν να το χειριστούν. Δε νομίζω ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο, γιατί είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο που είναι πολύ εύκολο, είναι multiple choice. Δεν ζητάει τεχνικές δεξιότητες, χρειάζεται απλώς να έχεις κινητό τηλέφωνο.
Πηγή: ΕΡΤ