Δημοσκόπηση: Αποδοχή μέτρων στήριξης και κέρδη για τη Ν.Δ.

Κοινοποίηση

Το «ανοιχτό παράθυρο» για επιπλέον οικονομικές παροχές, αλλά και οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους διαμένουν στο νοίκι έδωσαν μια μικρή ώθηση στη Νέα Δημοκρατία. Στην έρευνα της Pulse, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η «γαλάζια» παράταξη ανεβαίνει μία μονάδα σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου φτάνοντας το 24%. Μπορεί η άνοδος να μην είναι σημαντική, ωστόσο είναι ένα πρώτο μήνυμα που λαμβάνει το κυβερνών κόμμα για την ανταπόκριση των πολιτών στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Η πτώση κατά 0,5% για την Πλεύση Ελευθερίας (11,5%) –μετά την απότομη εκτίναξη της δύναμής της– είναι επίσης ένα μήνυμα προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για το δύσκολο εγχείρημα της διατήρησης των ποσοστών της σε υψηλά επίπεδα. Το κόμμα βρίσκεται ήδη στη διαδικασία σύνταξης του κυβερνητικού του προγράμματος, με τους ερωτηθέντες να χτυπούν ένα πρώτο «καμπανάκι» για την ανάγκη μετεξέλιξής του.

Προβληματισμός

Στον χώρο της καθημαγμένης Κεντροαριστεράς, ούτε το ΠΑΣΟΚ που έπεσε στο 11% χάνοντας μία μονάδα ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ με 6% (-0,5%) δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, προβληματίζοντας περαιτέρω τις ηγεσίες και τα στελέχη τους. Στάσιμη εμφανίζεται η Ελληνική Λύση στο 8%, ενώ κατά μισή μονάδα παρουσίασε άνοδο το ΚΚΕ φτάνοντας το 7%. Από τα υπόλοιπα κόμματα, μόνο η Νίκη εμφανίζεται να περνά οριακά το κατώφλι εισόδου στη Βουλή (3%), καταγράφοντας πτώση 0,5% σε σχέση με ένα μήνα πριν. Στο 2,5% αποτυπώνονται η Φωνή Λογικής, η οποία χάνει μία μονάδα, και το ΜέΡΑ25.


Στην ίδια ζώνη βρίσκονται η Νέα Αριστερά και το Κίνημα Δημοκρατίας, που ανεβαίνουν έπειτα από καιρό κατά 0,5%. Για το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση έχει ενδιαφέρον αν αυτή η άνοδος συνδέεται με την τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τη μη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι κι αλλιώς πληθαίνουν συνεχώς οι πληροφορίες πως ενόψει του συνεδρίου (τέλη Ιουνίου) ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις στο κόμμα.

Νέα υποχώρηση των ποσοστών για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, στάσιμη η Ελληνική Λύση και μικρά κέρδη για το ΚΚΕ.

Δυσπιστία

Στην εκτίμηση ψήφου που έκανε η Pulse, με σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων, 11 κόμματα εμφανίζονται να παίρνουν το εισιτήριο για τη Βουλή. Οι πολίτες εξακολουθούν να αμφιταλαντεύονται και να εμφανίζονται δύσπιστοι απέναντι στα κόμματα που έχουν ασκήσει εξουσία, αναζητώντας άλλες λύσεις. Μέσα σε αυτό το ρευστό πολιτικό σκηνικό, και η «γκρίζα ζώνη» παραμένει σε υψηλά επίπεδα (16,5%).

Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση τόσο προς τους συνταξιούχους όσο και σε αυτούς που νοικιάζουν μια κατοικία, σε ποσοστό περίπου 60%, άφησε θετικό αντίκτυπο αποτελώντας «οδηγό» για το πώς πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση. Δημιούργησε παράλληλα προσδοκίες στον κόσμο ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Δεν είναι τυχαίο πως, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, το σύνολο του δείγματος σε συντριπτική πλειοψηφία δήλωσε πως «σίγουρα συμφωνεί» (60%) και «μάλλον συμφωνεί» (22%) με την ανάγκη ανακοίνωσης επιπλέον μέτρων για τη στήριξη της μεσαίας τάξης.

Η προσοχή στρέφεται σε φοροελαφρύνσεις στις οποίες καλείται να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού που έχει σηκώσει δυσβάστακτο βάρος τα τελευταία χρόνια. Για όσους αυτοχαρακτηρίζονται πως ανήκουν στη μεσαία τάξη, οι 9 στους 10 επιθυμούν την ανακοίνωση επιπλέον μέτρων που θα τους δώσουν οικονομική ώθηση.

Ο χρόνος των εκλογών

Για τον χρόνο των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία πως θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2027. Σε σχετικό ερώτημα για το πότε θα ήταν καλύτερο να στηθούν οι επόμενες εθνικές κάλπες καταγράφεται ισοπαλία ανάμεσα σε όσους βιάζονται και σε όσους επιθυμούν η κυβέρνηση να εξαντλήσει τη θητεία της. Το 39% απαντά να πραγματοποιηθούν βουλευτικές εκλογές το συντομότερο δυνατό (μέσα στο 2025), ενώ το ίδιο ποσοστό θέλει να γίνουν στην ώρα τους. Το 14% βαδίζει ενδιάμεσα χρονικά και ζητεί οι πολιτικές εξελίξεις να «τρέξουν» μέσα στο 2026. Ψηφοφόροι που τοποθετούν τον εαυτό τους στη δεξιά – κεντροδεξιά πτέρυγα, σε ποσοστό 61% και 71% αντιστοίχως απαντούν πως η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία. Στον αντίποδα, όσοι ανήκουν στην Κεντροαριστερά (52%) και στην Αριστερά (60%) επιλέγουν οι κάλπες να στηθούν μέσα στο τρέχον έτος.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα