Με… σκιές φαίνεται πως πρόκειται να γίνει η απόπειρα επανεκκίνησης του διαλόγου για την Ουκρανία, με τις αντιπροσωπείες Μόσχας και Κιέβου να μεταθέτουν την υποτιθέμενη συνάντησή τους για αύριο Παρασκευή (16/05) -εκτός νέων απροσδόκητων εκπλήξεων- θέτοντας χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών, καθώς όχι μόνο δεν πρόκειται να υπάρξει υψηλή τράπεζα διαλόγου, αλλά ακόμα και οι όποιες διαβουλεύσεις παραμένουν αβέβαιες.
To διπλωματικό θρίλερ δεν έχει τέλος, όπως όλα δείχνουν, καθώς μετά το «φιάσκο» στην Κωνσταντινούπολη και τους «ελιγμούς» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, η Μόσχα όχι μόνο κέρδισε χρόνο, αλλά έδειξε εμπράκτως πως δεν επιθυμεί σοβαρές συνομιλίες με το Κίεβο, ενώ από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για ακόμα μια φορά έμεινε με την… ελπίδα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το ερώτημα που επικρατούσε ήταν εάν θα γίνει η συνάντηση. Η απάντηση ωστόσο ήρθε από την τουρκική πλευρά, η οποία ανακοίνωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνουν αύριο Παρασκευή (16/05), ενώ αντίστοιχες πληροφορίες είχαν μεταδώσει νωρίτερα ρωσικά ΜΜΕ.
Κανείς φυσικά δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για το πώς θα εξελιχθεί εν τέλει το κρίσιμο ζήτημα των συνομιλιών μετά από τρία συνεχή χρόνια πολέμου, την ώρα που τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς με την κατάσταση να παραμένει ρευστή για το τι μέλλει γενέσθαι.
Όπως μάλιστα αναφέρει το CNNi, φαίνεται πως εκτυλίσσεται το σχέδιο του Κρεμλίνου, με τον Λευκό Οίκο να μην κάνει πολλά για να το αποτρέψει. Επιπλέον, η απόφαση της Ουκρανίας να στείλει τον υπουργό Άμυνας στην Κωνσταντινούπολη ήταν μια δύσκολη επιλογή που επιβλήθηκε από ανάγκη, καθώς το Κίεβο πρέπει να δείξει ότι είναι πρόθυμο να κάνει οποιοδήποτε βήμα για να προωθήσει οποιοδήποτε είδος ειρήνης, προκειμένου να μην «χάσει» τον Τραμπ.
Στο μεταξύ, οι ακραίοι χαρακτηρισμοί και οι εκατέρωθεν ειρωνείες έδειξαν πως οι όποιες συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές υπό την εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ που προσπαθεί διακαώς να βρει λύση, αλλά και του «ειρηνοποιού» Ερντογάν, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από εκείνης του 2022.
Τριμερείς συνομιλίες με διαφορετικές συνθέσεις;
Διαπραγματευτές και από τις δύο χώρες, καθώς και μια αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ, βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη περιμένοντας τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με το BBC. Ωστόσο, Ζελένσκι, Τραμπ και Πούτιν δεν θα παραστούν.
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, την Παρασκευή προβλέπεται να γίνουν στην Κωνσταντινούπολη τριμερείς συναντήσεις, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει τετραμερής με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας.
Χαμηλές… προσδοκίες από τις ΗΠΑ
Στο μεταξύ, απαισιόδοξος για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας εμφανίστηκε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, εκτιμώντας ότι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου είναι μέσω απευθείας συνομιλιών μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, είπε, σύμφωνα με το BBC ότι δεν έχει μεγάλες προσδοκίες από τις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ο ίδιος επιβεβαίωσε επίσης ότι θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και την ουκρανική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή.
«Θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν νομίζω ότι δεν έχουμε υψηλές προσδοκίες για το τι θα συμβεί αύριο», δήλωσε προσθέτοντας ότι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει σημαντικό αποτέλεσμα είναι οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας να ξεκινήσουν μια «πολύ ειλικρινή και άμεση συζήτηση», σύμφωνα με τον Guardian.
Ο Ρούμπιο είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «πρόθυμος» να κάνει αυτή τη συζήτηση και «ανυπόμονος» για να τερματιστεί ο πόλεμος. «Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάποια σημαντική πρόοδο μέχρι ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρόεδρος Πούτιν να επικοινωνήσουν απευθείας για το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τι θέλει η Ρωσία, τι ζητά η Ουκρανία
Ο Πούτιν απαιτεί τον έλεγχο πέντε ουκρανικών περιοχών –συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων ζωνών που ακόμα δεν έχει καταλάβει–, περιορισμούς στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και διακοπή κάθε δυτικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Παρά τις βαριές απώλειες, φαίνεται να πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να εξουθενώσει στρατιωτικά την Ουκρανία και να υπαγορεύσει τους όρους.
Το Κίεβο από την άλλη, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί πια να απελευθερώσει με τα όπλα τα κατεχόμενα εδάφη, θέλει να παγώσει τις εχθροπραξίες και να υποστηρίξει νομικά ότι η αναγνώριση της ρωσικής προσάρτησης αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Η ουκρανική πλευρά αρνείται οποιονδήποτε περιορισμό στις στρατιωτικές της δυνατότητες και ζητά να της δοθούν εγγυήσεις ότι η Ρωσία δεν θα επιχειρήσει νέες επιθέσεις εναντίον της στο μέλλον. Ζητεί, επίσης, την επιστροφή χιλιάδων παιδιών που έχουν μεταφερθεί βιαίως στη Ρωσία.
Ο Τραμπ, η διαμεσολάβηση της Τουρκίας και το… αβέβαιο μέλλον
Σημειώνεται ότι αργά το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν είχε συνάντηση με τη ρωσική αντιπροσωπεία, ενώ αναμενόταν να υπάρξει ανάλογη συνάντηση με την ουκρανική αποστολή.
Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε από την Άγκυρα ότι θα στείλει ουκρανική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, για να έχει συνομιλίες με Ρώσους αντιπροσώπους εκεί, λέγοντας πως ο ίδιος δεν θα μεταβεί.
«Δεν υπάρχει τίποτα για μένα να κάνω στην Κωνσταντινούπολη», είπε, ενώ στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε σφοδρά «πυρά» κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν λέγοντας ότι δεν έδειξε πολιτική βούληση όπως ο Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο εμφανίστηκε έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο αν το θέλει και εκείνος χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Πούτιν, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, που ηγείται της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε νωρίτερα ότι έχει εντολή να διαπραγματευτεί κατάπαυση του πυρός και ότι απώτερος στόχος είναι μια διαρκής ειρήνη, αλλά και ότι «για εμάς, οι συζητήσεις αυτές είναι επανέναρξη από το σημείο που διακόψαμε το 2022».
Ο Ζελένσκι από την πλευρά του τονίζει ότι το Κίεβο δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τα κατεχόμενα εδάφη ως ρωσικά, «η γη είναι δική μας.
Το μόνο δηλαδή στο οποίο φαίνεται ότι συμφωνούν οι δύο πλευρές, είναι πως υπάρχουν δύο τεχνικές αντιπροσωπείες που έχουν εντολή να διαπραγματευτούν μια κατάπαυση του πυρός. Τα μεγαλύτερα θέματα της διαπραγμάτευσης προφανώς δεν τίθενται καθόλου στο τραπέζι.
Την ίδια ώρα, η αντίδραση του Τραμπ να υπονοήσει ότι «τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί» μέχρι να συναντηθούν αυτός και ο Πούτιν χαμηλώνει τις προσδοκίες μέχρι να πραγματοποιηθεί μια κορυφαία συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας.