Δοκιμάζουν τη Νέα Αριστερά οι συνεργασίες

Κοινοποίηση

Ενα κόμμα, δύο «ψυχές» υπάρχουν μέσα στη Νέα Αριστερά. Η εισήγηση του προέδρου για τις συνεργασίες και η «αντεισήγηση» του γραμματέα σε άλλη κατεύθυνση αναδεικνύουν το χάσμα που υπάρχει. Ο Αλέξης Χαρίτσης στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου πρότεινε το κόμμα να απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για συντονισμό δράσης το επόμενο διάστημα. Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αντέτεινε πως δεν μπορεί να υπάρξει Λαϊκό Μέτωπο μέσω της αποκλειστικής συνεργασίας Νέας Αριστεράς – ΣΥΡΙΖΑ.

Στήνεται ένα σκηνικό ρήξης στην Πατησίων; Η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η επόμενη ημέρα αν καταψηφιστεί η εισήγηση του Αλέξη Χαρίτση.

O πρόεδρος της Νέας Αριστεράς μαζί με βουλευτές και στελέχη όπως οι Εφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Μερόπη Τζούφη, Φερχάτ Οζγκιούρ, Νίκος Μπίστης κ.ά. υποστηρίζουν πως πρέπει να υπάρξει πρόσκληση για ένα μαζικό κίνημα και το κόμμα να πορευτεί με όσους συμφωνούν. Δυνητικοί συμμετέχοντες είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25, ο Κόσμος, το Πράττω και η Κοινωνική Συμφωνία.

Από τη στιγμή που δεν θα συγκροτηθεί εξαρχής το Λαϊκό Μέτωπο, μπορεί να επιτευχθεί μια πρώτη συσπείρωση, υποστηρίζουν. Στο τέλος της διαδρομής θα μπορεί να ελεγχθεί η δυνατότητα για κοινή εκλογική κάθοδο, αφού πρώτα θα έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης.

Στον αντίποδα, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Φίλη κ.ά. επιμένουν πως αυτό που χρειάζεται η Νέα Αριστερά είναι ένα διακριτό στίγμα που να μην ετεροκαθορίζεται από άλλες δυνάμεις. Πιστεύουν πως η εικόνα που έχει δοθεί έως τώρα, ότι ο μόνος προσανατολισμός του κόμματος είναι η συμμετοχή σε μια προοδευτική διακυβέρνηση, του έχει αφαιρέσει δυναμική.


Τα στελέχη που αντιδρούν δεν θεωρούν πως με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συγκροτηθεί ένα ανταγωνιστικό μέτωπο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Η διαφωνία είναι κομβική και για αυτό οι συζητήσεις που θα γίνουν στο κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο θα δείξουν πολλά για την επόμενη ημέρα. Στο σώμα των 141 μελών δεν είναι σαφές ποιος έχει την πλειοψηφία, καθώς φαίνεται να υπάρχει μια «γκρίζα ζώνη» που θα λάβει τις αποφάσεις της κατά την πορεία της συζήτησης.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα προκριθεί κάποια συμβιβαστική πρόταση που επίσης έχει παρουσιαστεί και προβλέπει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μέχρι τη σύγκληση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς αυτό το διάστημα να αποκλειστεί η συμμετοχή της Νέας Αριστεράς στις διεργασίες ανασύνθεσης του χώρου. Είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια να μετατεθεί η συζήτηση λίγο πιο πέρα χρονικά αναμένοντας κατά πόσον η Κουμουνδούρου μπορεί να κάνει αυτοκριτική ή να προκύψει σύγκλιση σε προγραμματικά σημεία.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα