Δύο νέες FREMM για το Ναυτικό – Τι συζητείται στην επιτροπή εξοπλιστικών

Κοινοποίηση

Τον 12ετή Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) παρουσίασε στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας.

Η επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής ξεκίνησε τις εργασίες της σε υψηλούς τόνους, με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να εγείρουν αντιρρήσεις για διαδικαστικά ζητήματα, ζητώντας ορισμένοι εξ αυτών ακόμη και την αναβολή της συνεδρίασης. Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε ότι πρόκειται για ενημέρωση επί του γενικότερου εξοπλιστικού σχεδιασμού της κυβέρνησης και όχι για εξουσιοδότηση προμήθειας συγκεκριμένων προγραμμάτων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ (θα φτάσει τα 28 δισ. με τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί από την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής) περιλαμβάνει την απόκτηση νέων μέσων και δυνατοτήτων για τις Ενοπλες Δυνάμεις, την προμήθεια συστημάτων Διοίκησης και Ελέγχου, Επικοινωνιών καθώς και Δορυφορικά Συστήματα, συμβάσεις εν συνεχεία υποστήριξης (Follow On Support) υφιστάμενων αλλά και νέων οπλικών συστημάτων με συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε ποσοστό 25% και τέλος, τη συντήρηση, αναβάθμιση και απόκτηση υποδομών που συνδέονται με τα νέα εξοπλιστικά.  

Νέο δόγμα

Κεντρικό ρόλο στη νέα αμυντική αρχιτεκτονική έχει η αποδέσμευση των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών 4ης και 5ης γενιάς καθώς και των νέων φρεγατών FDI Belharra από τη χωρική άμυνα, ώστε οι δυνατότητές τους να αξιοποιηθούν σε άλλα θέατρα επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας τα στρατηγικά τους όπλα που επιτρέπουν πλήγματα σε μεγάλο βάθος.

Το πιο «επιθετικό» δόγμα εξυπηρετεί και η επιχειρούμενη αναβάθμιση του πυραυλικού πυροβολικού που αποτελεί απαίτηση των γενικών επιτελείων, με την προσθήκη συστημάτων που διαθέτουν μεγάλη ισχύ πυρός και έχουν αυξημένο βεληνεκές. Στις προϋποθέσεις που έθεσαν τα επιτελεία προβλέπεται και η δυνατότητα πλήγματος σε ναυτικούς στόχους ώστε οι παράκτιες πυροβολαρχίες να αναλάβουν την άμυνα νησιών και βραχονησίδων. 


Το κύριο έργο της άμυνας των νησιών και της ενδοχώρας απέναντι σε σύγχρονες απειλές θα αναλάβει η «Ασπίδα του Αχιλλέα» που αποτελεί το πιο εμβληματικό από τα προγράμματα του ΜΠΑΕ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο θόλος πέντε επιπέδων θα έχει αντιαεροπορικές, αντιβαλλιστικές, αντιπλοϊκές, ανθυποβρυχιακές και αντι-drone δυνατότητες. Η πολυστρωματική άμυνα θα αποτελείται από υφιστάμενα και νέα συστήματα, ενώ σημαντικό ρόλο στη διαχείριση και αντιμετώπιση των απειλών θα παίζει και η τεχνητή νοημοσύνη. 

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη αρκετά γκρίζα σημεία, ως προς τη διασύνδεση συστημάτων διαφορετικών τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα τα αντιαεροπορικά Patriot που διαθέτει ήδη η Ελλάδα με τα ισραηλινά συστήματα Barak MX που φιλοδοξεί να αποκτήσει. Ενα ακόμη πεδίο «αντιπαράθεσης» είναι το κατά πόσο η άμυνα μπορεί να στηριχθεί σε έναν «θόλο» όταν ακόμη και οι Ισραηλινοί αξιοποιούν μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, ακόμη και τις κορβέτες του ναυτικού τους όταν αντιμετωπίζουν σημαντικές απειλές, όπως οι ιρανικές επιθέσεις που εκδηλώθηκαν το 2024.

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι και η απόκτηση γεωστατικού δορυφόρου στρατιωτικών προδιαγραφών, η ύπαρξη σύγχρονων κρυπτογραφημένων συστημάτων επικοινωνιών και η ανάπτυξη ή απόκτηση συστημάτων διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου και κυβερνοπολέμου, τα οποία θα εξοπλίσουν τη νεότευκτη Μονάδα Κυβερνοπολέμου «1864». Ολα τα παραπάνω συστήματα θα διασυνδεθούν σε ένα ενοποιημένο κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου το οποίο θα αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και εμπλοκής απειλών.


Δύο FREMM

Ο 12ετής ΜΠΑΕ περιλαμβάνει κονδύλι για προγράμματα εκσυγχρονισμού φρεγατών, υποβρυχίων και ταχέων περιπολικών καθώς και για την προμήθεια δύο ιταλικών φρεγατών τύπου FREMM κλάσης «Bergamini», νέων υποβρυχίων και πυραυλακάτων. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν εγκαταλείπεται το σενάριο τοποθέτησης στρατηγικών όπλων (Scalp Naval) στις φρεγάτες FDI Belharra όπως και στα μελλοντικά υποβρύχια του στόλου. 

Ξεκαθαρίζεται ακόμη, πως η Πολεμική Αεροπορία θα πορευτεί με τρεις τύπους μαχητικών αεροσκαφών 4ης και 5ης γενιάς, με την αναβάθμιση των F-16 σε Viper, συμπεριλαμβανομένων και των Block 50, την αύξηση του αριθμού των Rafale και την προσθήκη των F-35 που αναμένεται να προσγειωθούν στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας στα τέλη της δεκαετίας.

Πηγή

Περιεχόμενα [hide]

Διαβάστε Περισσότερα

Υεμένη: Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων μετά τις αμερικάνικες επιθέσεις στο λιμάνι Ρας Ίσα – 58 νεκροί

Αμερικανικά πλήγματα εναντίον ενός στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκού λιμανιού στην Υεμένη στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 58 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 100, έγινε σήμερα...

Tελευταία Nέα