Δύσκολη εξίσωση για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. η κατάσταση στη Λιβύη

Κοινοποίηση

Φόρτωση Text-to-Speech…

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Να τετραγωνίσουν τον «κύκλο» θα επιχειρήσουν πλέον οι Βρυξέλλες σε σχέση με την αντιμετώπιση της Λιβύης, που έχει λάβει διαστάσεις κρίσης ασφάλειας και χαρακτηριστικά «εκτάκτου ανάγκης», όχι μόνο λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και εξαιτίας του ρόλου τρίτων χωρών στη χώρα. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, φέρνουν το θέμα της Λιβύης σήμερα στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι δύο χώρες, ενώ πληθαίνουν την ίδια ώρα τα διεθνή δημοσιεύματα για τις εκκλήσεις Αθήνας και Ρώμης προς εταίρους και συμμάχους για την αντιμετώπιση του πολυσύνθετου ζητήματος, που επιβεβαίωσε και το πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο στη Βεγγάζη, στη διάρκεια ευρωπαϊκής αποστολής με επικεφαλής τον αρμόδιο επίτροπο.

«Η Λιβύη θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών, χωρίς όμως τη διάσταση του μεταναστευτικού», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος ενόψει της σημερινής συνεδρίασης, ωστόσο είναι κάτι περισσότερο από αναμενόμενο ότι τα τρία κράτη-μέλη, Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα, θα μιλήσουν για την «έκτακτη ανάγκη» που δημιουργούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές, καθώς αποτελούν (και) ζήτημα ευρωπαϊκής ασφάλειας. Γι’ αυτό, άλλωστε, στο περιθώριο της διάσκεψης για την Ουκρανία, την περασμένη Πέμπτη στη Ρώμη, η πρόεδρος της Κομισιόν με τους πρωθυπουργούς των τριών χωρών συμφώνησαν εκ νέου αποστολή αντιπροσωπείας στη Βεγγάζη.

Αν και στην Κομισιόν αποφεύγουν και για λόγους ασφαλείας να προσδιορίσουν το πότε θα διεξαχθεί η νέα αποστολή στο ίδιο σχήμα, αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι «το διπλωματικό επεισόδιο δεν θα σταματήσει τις επαφές μας».

Παρ’ όλα αυτά, ο «γρίφος» της Λιβύης δεν θα επιλυθεί εύκολα, κυρίως λόγω της ιδιαίτερης πολιτικής κατάστασης, που δεν επιτρέπει στην Ε.Ε. να υπογράψει συμφωνίες για το μεταναστευτικό στο πρότυπο εκείνης με την Τυνησία ή την Αίγυπτο, εξηγούν οι ίδιες πηγές. Στο ζήτημα αυτό, όπως και στις εκκλήσεις Αθήνας και Ρώμης προς Ευρωπαίους και νατοϊκούς συμμάχους, όπως Παρίσι και Ουάσιγκτον, για βοήθεια, αλλά «χωρίς μεγάλη επιτυχία», αναφέρθηκε χθες ρεπορτάζ του Politico.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ιταλία ανησυχεί «για την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας εντός Λιβύης και την πιθανή δημιουργία νέας ρωσικής ναυτικής βάσης στο Τομπρούκ», ενώ η Ελλάδα προβληματίζεται για τον ρόλο της Τουρκίας «κυρίως, από τα τουρκολιβυκά μνημόνια του 2019 και έπειτα, τα οποία αποκηρύσσει ως παράνομα».

Η Ρώμη πάντως έχει επανειλημμένως θίξει την αυξημένη δραστηριοποίηση της Ρωσίας στη Λιβύη, μετά την αποχώρησή της από τη Συρία, καθώς η βορειοαφρικανική χώρα τής προσφέρει δυνατότητα ανάπτυξης δικτύων, ώστε να παρακάμπτει τις κυρώσεις αλλά και να «εργαλειοποιεί» το μεταναστευτικό, όπως επιχειρεί στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία.

Οι «ειδικές σχέσεις»

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Il Fatto Quotidiano, «οργή» στις Βρυξέλλες έχουν προκαλέσει οι «ειδικές σχέσεις» της Ρώμης με την κυβέρνηση της Βεγγάζης, που επισφραγίστηκαν με πρόσφατες επισκέψεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Ιταλία, συνοδεία των δύο υιών του. Γι’ αυτό οι Βρυξέλλες φαίνεται να αποδίδουν στη Ρώμη την αποτυχία της πρόσφατης ευρωπαϊκής αποστολής, καθώς θεωρούν ότι δεν συνέβαλε εποικοδομητικά ώστε να μην έχουν αξιώσεις οι υπουργοί της κυβέρνησης στη Βεγγάζη για συνομιλίες με την ευρωπαϊκή αποστολή, που ήταν άλλωστε και ο βασικός λόγος της απέλασής της και ο χαρακτηρισμός των μελών της ως «ανεπιθύμητων προσώπων».

Πηγή

Περιεχόμενα [hide]

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα