Φόρτωση Text-to-Speech…
«Η επιστροφή στην κανονικότητα… αργεί ακόμη», ομολογεί κυβερνητική πηγή, καθώς «οι κρίσεις τείνουν να γίνουν η κανονικότητα και σε αυτή τη θητεία». Ετσι το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει το βλέμμα του για τους επόμενους δύο μήνες σε τέσσερα βασικά θέματα, τα οποία –όπως σημειώνει η ίδια πηγή– «θα κρίνουν πολιτικά τον χειμώνα που έρχεται».
Το πρώτο θέμα για την κυβέρνηση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το αμέσως επόμενο διάστημα είναι η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η κυβέρνηση έως τώρα κερδίζει χρόνο, αλλά δεν αργεί η στιγμή που θα κληθεί να πάρει καθαρή θέση για την υπόθεση σε σχέση με την προοπτική σύστασης εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής. Μια θέση που όποια κι αν είναι θα αποτελεί «ισορροπία τρόμου», καθώς θα αντιμετωπίσει τη σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης. Κυρίως, όμως, η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειρισθεί τον πολιτικό αντίκτυπο του σκανδάλου στην κοινωνία, με αρμόδιες πηγές να λένε πως «η φωτιά οριοθετείται» και είναι «υπό έλεγχο».

Το δεύτερο, εσωτερικής φύσεως, θέμα με το οποίο θα κληθεί να ασχοληθεί η κυβέρνηση εντός του καλοκαιριού είναι η επικείμενη Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης. Το μείγμα των μέτρων που θα ανακοινωθούν θεωρείται στο Μαξίμου –και όχι άδικα– πως θα είναι αυτό το οποίο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό κλίμα του χειμώνα. Στην κυβέρνηση, έχοντας πάντα ως πυξίδα την αρχή πως «δεν θα εκτροχιαστούμε δημοσιονομικά», σχεδιάζουν την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των ελευθέρων επαγγελματιών, που θεωρούνται ραχοκοκαλιά για την κυβερνητική παράταξη και η ενίσχυσή τους εικάζεται πως θα εδραιώσει τη Ν.Δ. πάνω από το 30%, το οποίο αποτελεί τη βάση επί της οποίας θέλει να χτίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Περίοδος αποφάσεων για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ, ενώ κυρίως το μεταναστευτικό αλλά και τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται ψηλά στην πολιτική ατζέντα.
Εσχάτως η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει δύο εξωτερικά θέματα, τα οποία ωστόσο εάν δεν χειριστεί με επάρκεια, τότε μπορεί η… ΔΕΘ να μη φθάνει και να έχει απώλειες σε ένα κοινό που τα ιεραρχεί πολύ ψηλά. Ο λόγος για το μεταναστευτικό, που εσχάτως έχει επανέλθει ως θέμα, και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που δεν διάγουν την καλύτερη περίοδό τους.

Στο μεταναστευτικό η κυβέρνηση, ενισχύοντας τη δεξιά στροφή με υπουργό πλέον τον Θάνο Πλεύρη, επιχειρεί να μετατρέψει τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές σε πολιτικό πλεονέκτημα, σκληραίνοντας πολύ τη στάση της. Ο κίνδυνος, ωστόσο, εδώ είναι οι συγκεκριμένες ροές από την Αφρική να συνεχισθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα δοκιμάζοντας τις αντοχές του Λιμενικού και των υποδομών της χώρας. Συνεπώς το πόσο θα κρατήσει και ποια θα είναι η συνολική διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί για την κυβέρνηση «τεστ», την ώρα μάλιστα που ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί στο παρασκήνιο να κάνει come back.
Tην ίδια ώρα, τα ελληνοτουρκικά θα αποτελέσουν ακόμη ένα κρίσιμο πεδίο για την κυβέρνηση. Εν αναμονή του ορισμού ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 6ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Αγκυρα, τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο πλευρών αυξάνονται. Τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν ήδη προαναγγείλει την πρόθεση της Αγκυρας να προχωρήσει στη δημιουργία δικών της θαλασσίων πάρκων στο Αιγαίο, ενώ η ένταση με φόντο το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι αμείωτη. Για την Αθήνα αποτελεί κρας τεστ η οριοθέτηση θαλασσίων πάρκων μεταξύ Ανάφης και Αμοργού, καθώς θα φανεί εάν και σε ποιο βαθμό θα αντιδράσει η Αγκυρα.