Δύσπνοια κάτω από την ομπρέλα

Κοινοποίηση

Από το 2015 μέχρι πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει συνεχώς κομμάτια του και τα πράγματα στην Αριστερά ίσως να μην ήταν ποτέ τόσο μπλεγμένα. Μετά τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας, της Πλεύσης Ελευθερίας, του ΜέΡΑ25, της Νέας Αριστεράς, του «Κόσμος» του Πέτρου Κόκκαλη και του Κινήματος Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «σπάσει» στα έξι και αδυνατεί να βρει τα βήματά του.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτίθεται, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, στον Αλέξη Τσίπρα καταγράφοντας διπλάσια ποσοστά από την Κουμουνδούρου. Διαθέτει τους μισούς βουλευτές από το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση, το οποίο παλεύει να ξεπεράσει το 3%.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, πιστός στο αντιμνημονιακό του προφίλ, εξακολουθεί να επιθυμεί να μην έχει σχέση με την Κουμουνδούρου, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης, που «φλερτάρει» χωρίς ανταπόκριση με την Πλεύση Ελευθερίας, βρίσκεται στην απομόνωση. Η «αριστερή ομίχλη» δεν διαλύεται, καθώς και ο «γάμος» ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς «ναυάγησε» με την πολυθρύλητη ενοποίηση του ευρύτερου χώρου να κουράζει όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και κάποιους που την υποστήριξαν με θέρμη.

Η αριθμητική των εδρών

Οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς αποτελούν το «αντικείμενο του πόθου» για τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επιστρέψει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να διεκδικήσει ξανά θέση στη σκηνή. Από τη στιγμή που οι οκτώ της Κ.Ο. δεν συντάχθηκαν με τη γραμμή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη για μη σύμπραξη με την Κουμουνδούρου, οι συνειρμοί για την επόμενη ημέρα στην Πατησίων είναι εύλογοι. Μια πληροφορία μέσα στην εβδομάδα για παραίτηση του Αλέξη Χαρίτση προκάλεσε έντονο θόρυβο στην «αριστερή πολυκατοικία».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες όταν η είδηση έγινε γνωστή, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς βρισκόταν μαζί με τον γραμματέα στα γραφεία του κόμματος. Ακολούθησε διάψευση, η οποία παρ’ όλα αυτά δεν διέλυσε τη «σκόνη» που υπάρχει.

Το βάρος της έδρας – Οι βουλευτές που θέλουν να διατηρήσουν ανοιχτή πόρτα με τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζονται καχύποπτα, πως θέλουν να σώσουν την έδρα τους. Οι ίδιοι επιμένουν πως πρέπει να γίνει η αρχή για συγκρότηση Λαϊκού Μετώπου.

Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως η πλευρά Σακελλαρίδη, Τσακαλώτου, Σκουρλέτη ήταν από την πρώτη στιγμή αντίθετη στο ενδεχόμενο αποχώρησης του Αλέξη Χαρίτση από την προεδρία, παρά τη διαφωνία που έχουν. Τον ίδιο τον προβληματίζει το γεγονός ότι διατηρεί τη θέση του επικεφαλής, ενώ η στρατηγική που εισηγείται είναι μειοψηφική στο κόμμα. Είναι δύσκολο να εφαρμόζει μια πολιτική που έχει απορρίψει εκτός και αν το θέμα των συνεργασιών, που υπάρχει στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, εφαρμοστεί χωρίς «ναι μεν αλλά» το επόμενο διάστημα.

Είναι αμφίβολο αν όλοι επιθυμούν να προχωρήσουν οι διεργασίες. «Υπάρχει ένας κόσμος που όσο συζητάμε για το θέμα των συμμαχιών απομακρύνεται», τόνιζαν στελέχη της πτέρυγας της παλαιάς «Ομπρέλας» σε χαλαρή συνάντησή τους μετά την απεργιακή κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς. Σημείωναν μάλιστα πως στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ –μετά την απόφαση για «μπλόκο» στον ΣΥΡΙΖΑ– η Νέα Αριστερά «τσίμπησε» ύστερα από καιρό μισή μονάδα.

Το στοιχείο που προκαλεί έντονο προβληματισμό για το κατά πόσον το κόμμα μπορεί να προχωρήσει ενωμένο, είναι το κλίμα που αποτυπώθηκε στην Κεντρική Επιτροπή. Στέλεχος που πρόσκειται στην προεδρική μειοψηφούσα πλευρά το περιέγραψε στην «Κ» ως άκρως διχαστικό. Οι βουλευτές που θέλουν να διατηρήσουν ανοιχτή την πόρτα με τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζονται καχύποπτα από το υπόλοιπο κόμμα και από τη νεολαία, πως θέλουν μόνο να σώσουν την έδρα τους.

Οχι μεν, αλλά… – «Αν είναι να γίνει ένα βήμα επανένωσης, ας γίνει με τον Τσίπρα», τόνιζε στέλεχος της Νέας Αριστεράς

στην «Κ» που αντιτάχθηκε στη συμπόρευση

με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από ένα μήνα.

Οι ίδιοι επιμένουν στις απόψεις τους πως πρέπει να γίνει η αρχή για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου. Επικαλούνται και την τελευταία έρευνα της Eteron όπου οι δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς εμφανίζονται να είναι η καλύτερη λύση για το μέλλον της χώρας. Δεν υπάρχει στα «σκαριά» κάποια συντονισμένη αποχώρηση από την Κ.Ο., ωστόσο η αίσθηση που δίνεται είναι πως «μένουν μέχρι να φύγουν». Ορισμένοι βλέπουν ότι ενδεχομένως να υπάρξει μια «δεύτερη ευκαιρία» στα δύο συνέδρια που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο, ώστε να αποφευχθεί ένα «βελούδινο» διαζύγιο.

Πρώτα του ΣΥΡΙΖΑ, περιμένοντας να υπάρξει αυτοκριτική και κάποιες κινήσεις καλής θέλησης, αλλά και στο δικό τους όπου θα αποτυπωθούν οι τελικές ισορροπίες. Τα ανοίγματα, όπως το πρόσφατο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και στον Γιάνη Βαρουφάκη, στελέχη της προεδρικής πτέρυγας τα θεωρούν προσχηματικά, τονίζοντας πως όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα προχωρήσουν.

Αντι-μεσσιανισμός

Τι δυναμική όμως μπορεί να έχει πλέον μια συγκόλληση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν το κόμμα του Σωκράτη Φάμελλου πέφτει συνεχώς και βρίσκεται στη ζώνη του 6%-7%; Στην «εξίσωση» για άλλη μια φορά μπαίνει ο Αλέξης Τσίπρας και κατά πόσον ένα νέο σχήμα υπό την ηγεσία του θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο. Κάποιοι στην Πατησίων, ερμηνεύοντας τον τρόπο που κινείται ο πρώην πρωθυπουργός και τη συχνότητα των παρεμβάσεών του, εκτιμούν πως στις αρχές του νέου χρόνου οι συνθήκες για μια πρωτοβουλία θα είναι ώριμες. Είναι δεδομένο πως αρκετοί από τη Νέα Αριστερά δεν θα ακολουθούσαν.

Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται στη συνιστώσα των «σκληροπυρηνικών» να μην υπάρξει ενιαία γραμμή. «Αν είναι να γίνει ένα βήμα επανένωσης, ας γίνει με τον Τσίπρα», τόνιζε στέλεχος στην «Κ» που αντιτάχθηκε στη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από ένα μήνα. Η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου αυτή την εβδομάδα θα είναι κρίσιμη, καθώς οι διαφωνίες που υπάρχουν θα μπουν ανοιχτά στο τραπέζι.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα