Eνας αδιάκριτος δημοσιογράφος παρεισέφρησε στο γραφείο της γραμματέως του Αδώνιδος Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας και άρχισε να μετράει τις θρησκευτικές εικόνες. Εντεκα εικόνες της Παναγίας κάθε τεχνοτροπίας και μία του Ιησού «ευλογούν» έναν μικρό χώρο που μόλις χωράει δύο αντικριστά γραφεία με τις χαρακτηριστικές «Αδωνικές» καρέκλες.
Πρόκειται για τις γνωστές «gaming καρέκλες δερματίνης» που πωλούνται σε αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών και τις οποίες προτιμούν όσοι (παιδιά ή ενήλικοι) επιδίδονται σε πολύωρη πώρωση με βιντεοπαιχνίδια (αλλά και όσοι αναζητούν εργονομικές λύσεις για να προστατευτούν από τις συνέπειες της καθιστικής ζωής).
Βυζάντιο και video games
Θαυμάζουμε τον συνδυασμό ανάμεσα στη βυζαντινή παράδοση και τον φουτουρισμό. Μοιάζει με «εγκατάσταση» εννοιακής τέχνης (conceptual art), αποτύπωμα της διττής προσωπικότητας του πολιτικού. Γνωρίζουμε ήδη από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του ότι μια παρόμοια καρέκλα προτιμά κατά τις ατελείωτες ώρες που αφιερώνει καθημερινά στο «βιντεοπαιχνίδι» της πολιτικής.
«Σε τι οφείλεται ο τόσο μεγάλος αριθμός από Παναγίες;». «Στην αγάπη», απαντάει αφοπλιστικά η κυρία Μαριέττα. Δεν είναι μόνο οι εικόνες. Τα φωτιστικά της γραμματείας, δύο στήλες από μαύρο πλαστικό καρφωμένες στο ταβάνι, σχηματίζουν έναν τεράστιο φωτεινό σταυρό! «Εντάξει, τα φωτιστικά τα βρήκαμε έτσι, δεν τα τοποθετήσαμε εμείς».
Οι διάδρομοι, οι ψηλοτάβανοι χώροι, οι φθαρμένες πόρτες και η γενικότερη αρχιτεκτονική που θυμίζουν το Ιπποκράτειο ή το Αρεταίειο προδίδουν ότι το εβδομήντα ετών κτίριο του υπουργείου Υγείας προοριζόταν για νοσοκομείο. Είναι σήμερα ένα σκυθρωπό «ματαιωμένο» νοσοκομείο, που αντί για κλίνες έχει γραφεία. Ιδού το «μαιευτήριο του ΕΣΥ» (εδώ γεννήθηκε ο θεσμός από τον Παρασκευά Αυγερινό και υλοποιήθηκε από τον Γιώργο Γεννηματά).
Ο υπουργός φοράει γραβάτα και κοστούμι γαλλικής αισθητικής μέσα σε έναν διάκοσμο που θυμίζει την πρώτη οκταετία του Κωνσταντίνου Καραμανλή (1955-1963). Το γραφείο του είναι ίσως το μοναδικό στην κυβέρνηση με έπιπλα από τη δεκαετία του ’50. Δεσπόζουν και εδώ οι εικόνες της Θεοτόκου.
Τα σύμβολα της πίστεως συμπληρώνονται από τη σημειολογία της πατρίδας. Το έπιπλο του γραφείου του, μάλλον από τον ιστορικό οίκο Σαρίδη, βρίσκεται μπροστά από μια μεταξοτυπία λεπτομέρειας του πασίγνωστου έργου «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα» του Θεόδωρου Βρυζάκη (1858), δώρο από το Πολεμικό Μουσείο. Στην πρώτη τετραετία είχε τοποθετήσει το ίδιο αντίγραφο πίσω από το γραφείο του στο υπουργείο Ανάπτυξης για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Hταν η εποχή που η Ελλάς ευγνωμονούσε τον Aδωνι για το «Καλάθι του Νοικοκυριού».
Ο θρύλος θέλει τον νεαρό Aδωνι να σούρνει τα εξ αμάξης σε Εβραίους, μετανάστες και ομοφυλόφιλους. Κι όμως, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι προέβη ποτέ σε τέτοιες ρατσιστικές τοποθετήσεις. Αποδέχεται μόνο ότι καλλιεργήθηκε η λανθασμένη εντύπωση ότι είναι αντισημίτης επειδή κάποτε, προ Χριστού, διαφήμισε σχετικό βιβλίο του Κώστα Πλεύρη. Ζήτησε δημόσια συγγνώμη γι’ αυτό.
Ο Σαούλ προς τη Δαμασκό
Από τότε με κάθε ευκαιρία εκφράζει τον θαυμασμό του για την ιστορική διαδρομή του κράτους του Ισραήλ. Ενα κάδρο με τους ομήρους της Χαμάς βρίσκεται κρεμασμένο στον τοίχο, δώρο από τον Ισραηλινό ομόλογό του. «Θα το βγάλω όταν απελευθερωθούν όλοι».
Δηλώνει φιλελεύθερος δεξιός. Πρωτάκι στη Βουλή με τον ΛΑΟΣ την περίοδο 2007-09 υποστήριξε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις (ΟΛΠ, ΟΤΕ, Ολυμπιακή). Εσχάτως υπερασπίστηκε με θέρμη τη φαρμακευτική κάνναβη και τον γάμο ομοφύλων. «Πολλοί ψηφοφόροι μου έχουν ενοχληθεί πάρα πολύ από την υποστήριξή μου στον γάμο ομοφύλων. Ζητώ συγγνώμη από όσους ενόχλησα, αλλά το είδα από τη σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι θα τον καταχωρίζουν πάντοτε στην «ακραία δεξιά». Ισως είναι η μοίρα ενός Αδώνιδος να μοιράζεται μεταξύ των αντιθέτων. Ο Αδωνις της μυθολογίας ήταν καταδικασμένος να κοιμάται έξι μήνες με την Περσεφόνη και έξι μήνες με την Αφροδίτη.
Το 2015 κατέβηκε για πρόεδρος της Ν.Δ. Ελαβε 11,4% και στον δεύτερο γύρο υποστήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δέκα χρόνια μετά, έχει σιωπηλά εγκαταλείψει τις αρχηγικές φιλοδοξίες του; Θεωρεί την ερώτηση άκαιρη. «Ολα στη ζωή πρέπει να γίνονται στην ώρα τους. Αυτή τη στιγμή η Ν.Δ. έχει αρχηγό».

Ο αρχηγός της Ν.Δ. πριν από τρεις μήνες έσπασε το ρεκόρ του πατρός του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σε ό,τι αφορά την παραμονή στην ηγεσία του κόμματος (109 μήνες) και περίπου σε δύο εβδομάδες θα σπάσει το μεταπολιτευτικό ρεκόρ του Κωνσταντίνου Καραμανλή (69,5 μήνες) σε ό,τι αφορά τη διαρκή παραμονή στην πρωθυπουργία. Μήπως αυτά τα ρεκόρ ανοίγουν την όρεξη των δελφίνων;
Και μετά το 2027
«Δεν βλέπω κανένα λόγο ο Μητσοτάκης να μην κερδίσει τις εκλογές του 2027. Δεν υπάρχει αντίπαλος. Δεν βλέπω ποιος μπορεί να τον αμφισβητήσει μέσα στη Ν.Δ. Εγώ σίγουρα δεν αμφισβητώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η μόνη περίπτωση να μην ηγείται ο Μητσοτάκης το 2027 είναι να μην το θέλει ο ίδιος και εγώ προσωπικά δεν καταλαβαίνω γιατί να μην το θέλει».
«Δεν βλέπω κανένα λόγο ο Μητσοτάκης να μην κερδίσει τις εκλογές του 2027. Δεν υπάρχει αντίπαλος. Δεν βλέπω ποιος μπορεί να τον αμφισβητήσει στη Ν.Δ. Εγώ σίγουρα δεν τον αμφισβητώ».
Σεισμός 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τις προάλλες στο εκλογικό τρίγωνο που ορίζεται ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας, στο υπουργείο Ναυτιλίας και στο υπουργείο Αμυνας. Εμπνεόμενοι από τις «αρχηγικές» ανακοινώσεις του Νίκου Δένδια περί αυξήσεων στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Βασίλης Κικίλιας και στη συνέχεια ο Αδωνις μίλησαν για την ανάγκη αυξήσεων σε όλους ανεξαιρέτως τους ενστόλους. Στον χορό της κοινωνικής ευαισθησίας όρμησαν και καμιά δεκαριά βουλευτές. Λέγεται ότι ο πρωθυπουργός κατσάδιασε τηλεφωνικώς τον υπουργό Ναυτιλίας και ανέβαλε την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας.
Το 2016 ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Κωστής Χατζηδάκης ορίστηκαν αντιπρόεδροι της Ν.Δ. για να εκφράσουν τις δυο ψυχές του κόμματος, τη δεξιά και τη φιλελεύθερη. Το 2023 ο Χατζηδάκης κέρδισε την πρωτιά στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας αφήνοντας τον Αδωνι στη δεύτερη θέση και πρόσφατα αναβαθμίστηκε σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
Ο Νίκος Δένδιας, πρώτος στον Νότιο Τομέα, θεωρείται από πολλούς ως ο προπορευόμενος δελφίνος. Σύμφωνα με τις χαρτορίχτρες, ο Αδωνις φέρεται να πιστεύει ότι οι υπουργοί που δεν πέφτουν στη φωτιά για την κυβέρνηση δεν δικαιούνται να κάνουν μόστρα για αρχηγοί. Γι’ αυτό υποτίθεται ότι επενέβη με αποτέλεσμα να ξεκινήσει το πατιρντί.
Μαδαγασκάρη καλεί Πεντάγωνο
Προφανώς γνωρίζει ότι οι νεοκαραμανλικοί όπως ο ∆ένδιας, αλλά και οι «Τζεντάι» Κώστας Καραμανλής και Προκόπης Παυλόπουλος στραβώνουν όταν μιλάνε για τους μετανάστες από τη Μαδαγασκάρη της Δεξιάς. Οσο σκληρά εργαζόμενοι κι αν αποδεικνύονται ο Αδωνις, ο Θάνος Πλεύρης και ο Μάκης Βορίδης, είναι δύσκολο να λάβουν την πλήρη νεοδημοκρατική «ιθαγένεια».
Αν ανανήψουν οι Ηρακλειδείς του καραμανλισμού τότε οι χειρώνακτες του κόμματος, παρά τα άφθονα ένσημα, μπορεί να βρεθούν στο αεροπλάνο της επιστροφής στις εσχατιές της Δεξιάς. Ισχύουν αυτοί οι υποσυνείδητοι φόβοι; Ο Αδωνις είναι πολύ έμπειρος για να πέσει σε τέτοιες παγίδες. «Ο Νίκος Δένδιας είναι υπουργός Εθνικής Αμυνας, τον τιμώ και χαίρομαι που συνεργαζόμαστε».
Οι εχθροί του Αδώνιδος τού καταλογίζουν ότι εζήλωσε τη δόξα του αείμνηστου Δημήτρη Τσοβόλα και θέλει «εδώ και τώρα» ο Μητσοτάκης «να τα δώσει όλα». Απορρίπτει τη μομφή. «Εχω ψηφίσει και τα τρία μνημόνια. Στο δεύτερο ήμουν υπουργός Υγείας και έκανα τις περικοπές που ήταν απαραίτητες. Είναι προσβλητικό για την ιστορία μου να με κατηγορούν για δημοσιονομικό λαϊκισμό. Δεν πάσχω από δημοσιονομικό λαϊκισμό. Πάσχω από δημοσιονομικό ρεαλισμό».

Είναι ο «δημοσιονομικός ρεαλισμός» εκείνο που τον ώθησε να υποδείξει γενίκευση των αυξήσεων σε όλους τους ενστόλους; «Δεν υποδεικνύω τίποτα. Λέω απλώς ότι στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής που θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός είμαι βέβαιος ότι θα ιεραρχήσει πολύ ψηλά κατηγορίες δημοσίων λειτουργών που χρειάζονται ενίσχυση».
Ο Αδωνις Γεωργιάδης, αφού έχτισε όνομα στον ΛΑΟΣ και στις τηλεπωλήσεις βιβλίων, έκλεισε τον Φεβρουάριο δεκατρία χρόνια στη Ν.Δ. Επί Σαμαρά και Μητσοτάκη κέρδισε πολλά γαλόνια γιατί αναδείχτηκε στα αλώνια της Βουλής, των καναλιών και του τουίτερ. Πρωτοστάτησε στη σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει να επιδείξει ουλές-παράσημα (το 2018 τον τύλιξαν στο «σκάνδαλο Novartis» και απηλλάγη οριστικά το 2022).
«Οι στόχοι στην υγεία είναι όλοι μετρήσιμοι και το 2024 είναι η καλύτερη χρονιά. Το ΕΣΥ έχει περισσότεροπροσωπικό, χρωστάει λιγότερα χρήματα, κάνει περισσότερα χειρουργεία».
Το 2013 και το 2025
Υπουργός Υγείας το 2013, υπουργός Υγείας και το 2025. Κόλλησε ο χρόνος; «Αλλο το υπουργείο σήμερα κι άλλο τότε. Τότε κάθε μέρα η πρώτη κουβέντα που άκουγα ήταν ότι: “Μας λείπουν άλλα 40-50 εκατομμύρια”. Σήμερα ο στόχος μας είναι πώς θα απορροφήσουμε περισσότερους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Τι απαντάει σε όσους λένε ότι η Υγεία έχει βαλτώσει; «Οι στόχοι στην υγεία είναι όλοι μετρήσιμοι και σε όλους τους μετρήσιμους στόχους το 2024 είναι η καλύτερη χρονιά. Το ΕΣΥ έχει περισσότερο προσωπικό, χρωστάει λιγότερα χρήματα, κάνει περισσότερα χειρουργεία».
Κάποιοι λένε ότι το ύφος του είναι πλέον ντεμοντέ. Σήμερα η μόδα επιβάλλει στον καλό υπουργό να στρέφει και το άλλο μάγουλο. Παρά την αναμφισβήτητη χριστιανοσύνη του, ο Αδωνις διαφωνεί. «Ζητώ συγγνώμη από όσους τυχόν έχουν ενοχληθεί από το ύφος μου, αλλά αυτό είναι το ύφος μου».
Πέρυσι στη Βουλή είχε το ίδιο ύφος και τα ίδια επιχειρήματα για τα Τέμπη. Ολοι έλεγαν ότι ξελάσπωσε την κυβέρνηση. Τι άλλαξε φέτος; «Εχει αλλάξει το πολιτικό περιβάλλον. Η κυβέρνηση έχασε σε μεγάλο βαθμό τη μάχη της κοινής γνώμης στο θέμα των Τεμπών». Εκείνο που τον αγανακτεί είναι η κατηγορία περί συγκάλυψης. «Κι εμείς είμαστε γονείς. Κι εμείς πονάμε τα παιδιά που χάθηκαν. Κι εμείς συμπάσχουμε με τους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους».
Πώς ερμηνεύει το γεγονός ότι οι 7 στους 10 πιστεύουν ότι έγινε συγκάλυψη; «Το 2015 οι 7 στους 10 πίστευαν ότι αν εκβιάσουμε με έξοδο από το ευρώ τότε η Ευρώπη θα υποχωρήσει ως προς το μνημόνιο. Σήμερα ξέρουμε ότι οι 7 στους 10 έκαναν λάθος. Η πλειοψηφία στη δημοκρατία έχει πάντα το δικαίωμα να αποφασίζει γιατί οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία. Δεν σημαίνει ότι έχει πάντα δίκιο».
Προσθέτει ότι η υποτιθέμενη «συγκάλυψη» τού θυμίζει την κατηγορία για «συγκάλυψη» για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου που έπληξε την κυβέρνηση Καραμανλή το 2008 για να αποδειχθεί κατόπιν εορτής ότι δεν υπήρχε κανένα σκάνδαλο!
Τελικά, μπορεί η Ν.Δ. να διορθώσει όσα λάθη έκανε στη διαχείριση της τραγωδίας και να ανακτήσει το «ηθικό πλεονέκτημα»; «Ολα διορθώνονται αν έχεις διάθεση να πολεμήσεις για να τα διορθώσεις». Προφανώς θα πρέπει και η Παναγία να βάλει το χέρι της, κάτι που δεν είναι εντελώς απίθανο να συμβεί. Αλλωστε ακόμα και ο πρωθυπουργός έχει μία Παναγία στο γραφείο του. Την «Παναγία με τον Χριστό» του Κωνσταντίνου Παρθένη.