Το ενδεχόμενο εμπλοκής των ΗΠΑ στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν αλλά και την σκοπιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας, αναλύει στο CNN Greece η Ινώ Αφεντούλη, εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.
«Αν και υπάρχουν δύο στρατόπεδα εντός του Λευκού Οίκου, και η εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ-Ιράν δεν έχει αποφασιστεί ακόμη 100%, φαίνεται – σύμφωνα και με τις πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσινγκτον – ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε μία αμερικανική ανάμειξη», δηλώνει στο CNN Greece η κ. Αφεντούλη.
«Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα γίνει για να χτυπηθεί το Φορντό, όπου θεωρείται ότι υπάρχει η μεγαλύτερη ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου και ότι εκεί γίνεται η προεργασία δημιουργίας πυρηνικού όπλου. Και αυτό το χτύπημα, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την εμπλοκή των ΗΠΑ αφού είναι εκείνες που διαθέτουν τα αεροπλάνα και τη βόμβα για να πλήξουν την εν λόγω πυρηνική εγκατάσταση», εξηγεί η Ινώ Αφεντούλη.
Τα σενάρια
Η εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου αναλύει τα πιθανότερα σενάρια.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Πάντειου Πανεπιστημίου , Ινώ Αφεντούλη
Εξηγεί ότι ακόμη και αν χτυπηθεί επιτυχώς το Φορντό, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς δεν γνωρίζουμε αν το Ιράν διαθέτει και αλλού, κρυφά σημεία εμπλουτισμού ουρανίου.
«Όλα αυτά τα χρόνια, η χώρα έχει κινηθεί με άκρα μυστικότητα και η ύπαρξη και άλλων σημείων εμπλουτισμού είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε», μάς λέει η κ. Αφεντούλη.

Ένα είναι σίγουρο, πάντως:
«Αν χτυπηθεί επιτυχώς το Φορντό, θα είναι μεγάλη επιτυχία, μία επιτυχία που δεν θα θέλει να στερηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, γιατί είναι ζήτημα γοήτρου, ζήτημα πρεστίζ».
Στόχος η ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος;
Το βασικό ερώτημα, ωστόσο, είναι το εξής: θα σταματήσουν εκεί;
Η Ινώ Αφεντούλη, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες για ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος.
«Βέβαια κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με εξωτερική παρέμβαση. Θα επιχειρηθεί, ίσως, με υποδαύλιση εσωτερικών αναταραχών;», λέει στο CNN Greece.
Τέλος, η εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου επισημαίνει ότι μπορεί το Ιράν να μην έχει τη δυνατότητα να απαντήσει με αντίστοιχο τρόπο, τουλάχιστον βάσει όσων έχει δείξει προσώρας, «αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ότι μπορεί να διαθέτει κάποια όπλα που να τα κρατάει για την τελική απάντηση».