Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μια σαφής επιδείνωση στις σχέσεις του Ισραήλ με την ευρύτερη Δύση, είτε πρόκειται για τις ΗΠΑ είτε για χώρες όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα οι δύο τελευταίες, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές, εμφανίζονται πρόθυμες να προωθήσουν μια πρόταση που θα οδηγήσει σε μαζικές αναγνωρίσεις παλαιστινιακού κράτους, σε μια απόπειρα να δημιουργηθούν αντίβαρα στην εκ των πραγμάτων υπεροπλία του Ισραήλ.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι τηρεί σιγήν ιχθύος για όσα διαδραματίζονται στη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό να μη διαταραχθεί η σχέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Φυσικά, η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη από τις αντιπολιτευτικές αιχμές, οι οποίες ωστόσο είναι ενδεικτικές της έντασης με την οποία εξακολουθεί να τροφοδοτεί τον δημόσιο διάλογο η κατάσταση στη Γάζα.

Για την Αθήνα η ισορροπία ανάμεσα στη διαφύλαξη της στρατηγικής σχέσης που έχει κατορθώσει να διαμορφώσει με την Ιερουσαλήμ και τις διεθνείς πιέσεις για ευθυγράμμιση με πρωτοβουλίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών για πιο σκληρή στάση έναντι της κυβέρνησης Νετανιάχου είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Ελλάδα και Ισραήλ έρχονται αρκετά πιο κοντά λόγω του κινδύνου που αποτελεί εκ των πραγμάτων και για τις δύο πλευρές η δράση της Τουρκίας.
Η ισορροπία καθίσταται ακόμη δυσμενέστερη αν κάποιος υπολογίσει την εξαιρετικά αρνητική τροπή που έχουν λάβει οι εξελίξεις για την Ελλάδα και το Ισραήλ, μετά τις στρατηγικές νίκες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή, αρχικά με την ένταξη της Συρίας στη σφαίρα επιρροής της Αγκυρας και στη συνέχεια με την ανοιχτή υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις περιφερειακές πρωτοβουλίες του ομολόγου του της Τουρκίας. Εν ολίγοις, Ελλάδα και Ισραήλ έρχονται αρκετά πιο κοντά λόγω του κινδύνου που αποτελεί εκ των προτέρων και για τους δύο η δράση της Τουρκίας. Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι, ούτως ή άλλως, η γενεσιουργός αιτία της προσέγγισης Ελλάδας και Ισραήλ ήταν η ισλαμιστική στροφή της Τουρκίας υπέρ Χαμάς και Αδελφών Μουσουλμάνων, ειδικά μετά το περιστατικό της ισραηλινής επίθεσης κατά του στολίσκου που συνόδευε το «Μαβί Μαρμαρά» πριν από 15 χρόνια.

Αυτή τη στιγμή η σχέση Ισραήλ – Ελλάδας δεν περιορίζεται στη συναντίληψη ότι η Τουρκία αποτελεί την πιο σημαντική περιφερειακή απειλή για τα συμφέροντά τους, αλλά υπάρχουν και ουσιαστικές επενδύσεις. Ισραηλινά κεφάλαια έχουν τοποθετηθεί σε νευραλγικές επενδύσεις σε ελληνικό έδαφος, κατ’ αρχάς στον τομέα της άμυνας (δημιουργία διεθνούς αεροπορικού κέντρου στην Καλαμάτα από την ELBIT και εξαγορά Intracom Defense από την ΙΑΙ). Στον τομέα των εξοπλιστικών η Ελλάδα έχει ήδη προβεί σε αγορά κάποιων οπλικών συστημάτων ισραηλινής προέλευσης, ενώ ετοιμάζεται να ξοδέψει ακόμη αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια. Οι αγορές αυτές δεν είναι μονομερώς επωφελείς για το Ισραήλ, αλλά ενισχύουν και την Ελλάδα, η οποία αποκτά δυνατότητες που οι υπόλοιποι διεθνείς εταίροι της διστάζουν να της παραχωρήσουν. Πρόκειται για τα όπλα που παρέχουν το περίφημο «ποιοτικό πλεονέκτημα» (qualitative edge) στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Οι ισραηλινές επενδύσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων τομέων, την κτηματαγορά και τον τουρισμό.
Ακόμη πιο σημαντική για τα ελληνικά συμφέροντα είναι μια άλλη ευθυγράμμιση, η οποία δεν είναι ακριβώς παράλληλη ούτε και ελεγχόμενη. Το εβραϊκό λόμπι στην Ουάσιγκτον υπήρξε εξαιρετικά χρήσιμο και βοηθητικό έναντι και των ελληνικών ομάδων άσκησης πίεσης στις ΗΠΑ, ακόμη και σε στιγμές που οι πόρτες ήταν κλειστές.

Παράλληλα, από το πρώτο δευτερόλεπτο μετά την έναρξη των επιχειρήσεων αντιποίνων των Ισραηλινών για τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου 2023, η Αθήνα αφενός ετάχθη υπέρ του δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ, αφετέρου αρκετές φορές υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμός στην αρχή της αναλογικότητας και προστασία των αμάχων. Μάλιστα, αρκετές φορές οι προχωρημένες, όπως κρίθηκαν, τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, είχαν οδηγήσει και σε κάποιες τριβές με το Ισραήλ, εντός βεβαίως ενός ελεγχόμενου πλαισίου. O κ. Γεραπετρίτης έχει επισκεφθεί τη Ραμάλα δύο φορές, ενώ τον περασμένο Μάρτιο βρέθηκε στην Αθήνα και ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμεντ Μουσταφά, τη νομιμότητα της οποίας η Ελλάδα στηρίζει σταθερά. Επίσης, ο κ. Γεραπετρίτης έχει λάβει πρωτοβουλίες που εμμέσως πλην σαφώς αφορούν την κατάσταση στη Γάζα, με τελευταίο παράδειγμα τη θεσμική πρωτοβουλία της Ελλάδας στον ΟΗΕ κατά την ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για τη διασφάλιση των βασικών αρχών προστασίας των αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις, που υπογράφηκε από 80 χώρες.