Αναλυτικά σχετική ανακοίνωση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας έχει ως εξής:
Για τα πρώτα αποτελέσματα της Θεματικής Εστίασης 1, τις καλές πρακτικές και την ειδική Έκθεση Έρευνας Κατάστασης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “FISSH” ενημερώνει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, ως εταίρος του έργου.
Το έργο “FISSH” -Υποστήριξη και Βοήθεια για τη Βιωσιμότητα των ΜμΕ της Βιομηχανίας Τροφίμων- (Food Industry SMEs’ Sustainability Support and Help) συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg Europe 2021-2027, με βασικό στόχο την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας. Το εταιρικό σχήμα του έργου περιλαμβάνει συνολικά 7
εταίρους, από 5 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Φινλανδία, Πολωνία, Βέλγιο, Πορτογαλία). Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας από τους εταίρους του έργου, ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ως Συνεργαζόμενη Αρχή Χάραξης Πολιτικής.
Κατά τη διάρκεια δύο εξαμήνων, οι εταίροι του έργου INTERREG Europe “FISSH” αφιέρωσαν τις προσπάθειές τους στη Θεματική Εστίασης 1 (Thematic Focus Area – TFA 1): Βιώσιμες Επιχειρηματικές Στρατηγικές και Νέα Βιώσιμα Επιχειρηματικά Μοντέλα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) της Βιομηχανίας Τροφίμων.
Ως αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας, το εταιρικό σχήμα έχει συντάξει μια ολοκληρωμένη Έκθεση Έρευνας Κατάστασης (State of the Art Report – SAR), έχει πραγματοποιήσει μια διακρατική επίσκεψη μελέτης στην Ανατολική Φλάνδρα του Βελγίου και έχει εντοπίσει εμπνευσμένες καλές πρακτικές από όλη την Ευρώπη. Όλες αυτές οι δράσεις συμβάλλουν στην προσπάθεια των εταίρων να διαμορφώσουν μια σαφέστερη εικόνα εντοπίζοντας και καταγράφοντας τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του τομέα των τροφίμων, που αγωνίζονται για τη βιωσιμότητα.
Καλές Πρακτικές που προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο της Θεματικής Εστίασης 1
Από το επίσημο αποθετήριο Καλών Πρακτικών του έργου “FISSH”, οι ακόλουθες καλές πρακτικές αναδείχθηκαν ως ιδιαίτερα παραδείγματα:
– Διαδρομή Δημοτικών Αγορών Τροφίμων στην Περιφέρεια της Κοΐμπρα (Πορτογαλία): Μια περιφερειακή πρωτοβουλία που προωθεί τις τοπικές αγορές τροφίμων και τις εκθέσεις σε 19 δήμους.
– Το Εργαλείο Ταχείας Κλιμάκωσης: Ένα εργαλείο χαρτογράφησης βιωσιμότητας που χρησιμοποιεί δείκτες ευθυγραμμισμένους με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης για την αξιολόγηση των καινοτομιών στον αγροδιατροφικό τομέα.
– Gent en Garde – Στρατηγική για τη Βιώσιμη Διατροφή της Γάνδης (Βέλγιο): Μια πολιτική που καθοδηγείται από την πόλη και ενισχύει τη βιωσιμότητα των τοπικών συστημάτων τροφίμων με σεβασμό στους ανθρώπους, τον πλανήτη και την ευημερία των ζώων.
– Καινοτομίες Πράσινης Οικονομίας (VITALI): Μια συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που ενισχύει τις πράσινες καινοτομίες της Νότιας Οστροβοθνίας (Φινλανδία).
– YDIRE: Ανθεκτικές Βραχείες Αλυσίδες Τροφίμων μέσω Ψηφιοποίησης: Ένα πρόγραμμα που ενδυναμώνει τις βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων με συνεργασία και ψηφιακά εργαλεία.
– Μεσίτης Καινοτομίας στο Βοεβοδάτο Κουγιαβίας-Πομερανίας (Πολωνία): Ένα μοντέλο μεσιτείας που συνδέει αγρότες, ερευνητές, επιχειρηματίες και συμβούλους για την προώθηση της γεωργικής καινοτομίας.
– Καινοτόμο Μοντέλο Συνεργασίας Αγροτικών Παραγωγών σε Βραχείες Αλυσίδες Εφοδιασμού Τροφίμων: Μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους καταναλωτές να αγοράζουν απευθείας από πολλαπλούς παραγωγούς, χωρίς μεσάζοντες, ενισχύοντας τα έσοδα των αγροτών.
Βασικά ευρήματα από τις εργασίες της Θεματικής Εστίασης 1:
– Οι ΜμΕ τροφίμων βρίσκονται στα αρχικά στάδια της μετάβασής τους στη βιωσιμότητα, ιδίως στην εφαρμογή ολοκληρωμένων στρατηγικών. Ενώ η περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθητοποίηση αυξάνεται, συχνά απουσιάζει μια στρατηγική, μακροπρόθεσμη προσέγγιση.
– Ως κοινά εμπόδια σε όλες τις περιοχές καταγράφονται η έλλειψη χρηματοδότησης, η ανεπαρκής ψηφιακή και βιώσιμη εκπαίδευση, τα ασαφή κανονιστικά πλαίσια και η περιορισμένη πρόσβαση σε πράσινες τεχνολογίες ή υποστήριξη καινοτομίας.
– Υπάρχουν περιφερειακά πλεονεκτήματα και μέσα πολιτικής, αλλά δεν αξιοποιούνται επαρκώς. Η έκθεση αναδεικνύει την αναγκαιότητα για πιο πρακτικούς μηχανισμούς υποστήριξης, εξατομικευμένη εκπαίδευση και απλοποιημένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
Προτάσεις προς εξέλιξη:
Για την αποτελεσματική υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) του κλάδου των τροφίμων στην πράσινη μετάβασή τους, η έκθεση προτείνει τα εξής:
– Πιο προσβάσιμες και καλύτερα εφαρμοσμένες πολιτικές βιωσιμότητας.
– Στρατηγικές επενδύσεις σε ψηφιακά εργαλεία και πράσινη τεχνολογία για τις ΜμΕ.
– Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και στοχευμένης κατάρτισης σε θέματα βιωσιμότητας.
– Ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, δημόσιων φορέων και ερευνητικών κέντρων.
Μελλοντικά σχέδια
Το εταιρικό σχήμα του έργου “FISSH” θα συνεχίσει τις διαπεριφερειακές συναντήσεις, με την επόμενη διεθνή εκδήλωση να έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2025 στη Νότια Οστροβοθνία της Φινλανδίας.
Η συγκεκριμένη δράση θα επικεντρωθεί στη Βιώσιμη Παραγωγή Τροφίμων και την Αλυσίδα Αξίας Προϊόντων των ΜμΕ Τροφίμων, προσφέροντας στους εταίρους την ευκαιρία να εμβαθύνουν στην κατανόηση για τη βιωσιμότητα σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των τροφίμων. Παράλληλα με τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη εκδήλωση, οι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου “FISSH” θα συμμετέχουν και στη διεθνώς αναγνωρισμένη διοργάνωση “Ημέρες Διατροφής (FOOD DAYS)” στο Seinäjoki της Φινλανδίας (https://intoseinajoki.fi/fooddays), που αποτελεί μια δυναμική πλατφόρμα για μάθηση, δικτύωση και εξερεύνηση καινοτόμων λύσεων στον τομέα των τροφίμων.