Ελληνοτουρκικά: Αρχές Ιουλίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Κοινοποίηση

Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ελληνοτουρκικών συναντήσεων σε διάφορα επίπεδα συζήτησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον ομόλογό του της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου του ΝΑΤΟ η οποία διεξήχθη στην Αττάλεια. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συζητήθηκαν θέματα προετοιμασίας του επόμενου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Τουρκίας. Ανέφεραν δε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής πολιτικού διαλόγου, θετικής ατζέντας και Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.


Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το ΑΣΣ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μπορούσε να διεξαχθεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου στην Αγκυρα. Δηλαδή, μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Χάγη (24 και 25 Ιουνίου), όπου οι δύο ηγέτες δεν αποκλείεται να έχουν κάποιο σύντομο τετ α τετ, όπως έχει γίνει και σε ανάλογες περιστάσεις.

Εντός των επομένων 20 ημερών θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του νομοσχεδίου που θα οριοθετεί δύο θαλάσσια πάρκα, ένα στο Αιγαίο και ένα στο Ιόνιο Πέλαγος, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Η τρέχουσα κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτηρίζεται από αδράνεια, δίχως να φαίνεται ότι υπάρχουν στον ορίζοντα κάποιες ευκαιρίες για ουσιαστικές συζητήσεις. Του ΑΣΣ και των συναντήσεων σε επίπεδο ηγετών θα έχει προηγηθεί σε κάθε περίπτωση η συνάντηση για τον πολιτικό διάλογο (υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μεμέτ Κεμάλ Μποζάι), όπου είθισται να συζητούνται οι πιο δύσκολες πτυχές των ελληνοτουρκικών, ενώ αναμένεται να προσδιοριστεί και η θετική ατζέντα. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου. Ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες συνεχίζονται και οι ανταλλαγές επισκέψεων αλλά και συναντήσεις στο πλαίσιο των στρατιωτικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με τελευταία την προχθεσινή ανάμεσα στους δύο αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων Δημήτρη Χούπη και Μετίν Γκιουράκ.


Το αμέσως επόμενο διάστημα, συγκεκριμένα εντός των επόμενων 20 ημερών, θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του νομοσχεδίου που θα οριοθετεί δύο θαλάσσια πάρκα, ένα στο Αιγαίο και ένα στο Ιόνιο Πέλαγος. Η σχετική πρωτοβουλία θα έχει αναληφθεί σε κάθε περίπτωση πριν από τις 9 Ιουνίου, όταν ξεκινάει το συνέδριο του ΟΗΕ Our Ocean, που φέτος διεξάγεται στη Νίκαια της Γαλλίας και θα ολοκληρωθεί στις 13 του ίδιου μήνα. Εν ολίγοις, η ανακοίνωση των θαλασσίων πάρκων θα γίνει πριν από τις διάφορες ελληνοτουρκικές συναντήσεις και φαίνεται ότι οι όποιες αντιδράσεις της Αγκυρας δεν ανησυχούν την Αθήνα. Αλλωστε, και στην Αθήνα προετοιμάζονται για πιθανές ανακοινώσεις σ’ αυτό το πλαίσιο. Σημειώνεται, επιπλέον, ότι παράλληλα η Αθήνα αναζητεί και μια φόρμουλα επίλυσης της εκκρεμότητας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector) δίχως, όπως φαίνεται, κάποια χειροπιαστή πρόοδο. Αν και στην κυβέρνηση είναι απολύτως σαφές ότι πιθανό «πάγωμα» του GSI μπορεί να γίνει αντιληπτό ως υποχώρηση στις σκληρές τουρκικές γραμμές, η –μέχρι στιγμής– βούληση είναι το έργο να προχωρήσει κανονικά, ανεξάρτητα από πιθανές σκληρές αντιδράσεις.

Στην Αθήνα η συνέχιση των ελληνοτουρκικών επαφών, έστω και δίχως κάποια εξέλιξη στα σημαντικά ζητήματα, θεωρείται προτιμότερη από την προηγούμενη φάση διαρκούς και κλιμακούμενης έντασης. Στην Αγκυρα είναι απολύτως σαφές ότι η κεντρική θέση της Τουρκίας σε μια σειρά μετώπων, τα οποία ξεκινούν από την Ουκρανία και φθάνουν έως τη Συρία και τη Μέση Ανατολή, οδηγεί εκ των πραγμάτων σε υποβάθμιση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων σε πολύ χαμηλότερη προτεραιότητα. Εν ολίγοις, η κατάσταση «παγώματος» των διαφορών είναι βολική και για την τουρκική εξωτερική πολιτική, η οποία επιχειρεί αυτή την περίοδο να εδραιωθεί σε μια υψηλότερη –όχι περιφερειακή– διεθνή κατηγορία.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα