Ελληνοτουρκικά: Στο τραπέζι συνάντηση κορυφής

Κοινοποίηση

Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στο περιθώριο της άτυπης υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, η οποία διεξάγεται στην Αττάλεια με βασικό θέμα την προσαρμογή των κρατών-μελών στην ανάγκη για περαιτέρω αύξηση των αμυντικών δαπανών. Ο κ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε ήδη χθες με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, με τον οποίο και συζήτησαν για τα θέματα των δαπανών. Η Ελλάδα είναι υπέρμαχος της αύξησης των δαπανών στο 3,5%, ωστόσο το 5% το οποίο προωθούν οι ΗΠΑ αποτελεί μια συζήτηση που τώρα αρχίζει.


Οι κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν είχαν συμφωνήσει από καιρό για την επόμενη συνάντησή τους στην Αττάλεια, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί, περίπου δύο εβδομάδες μετά το τετ α τετ που είχαν στην Κωνσταντινούπολη. Στην κορυφή του μενού βρίσκεται, βεβαίως, η συζήτηση για την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών και τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ), η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία. Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν μία ακόμα ευκαιρία να συναντηθούν διμερώς (τέλη Ιουνίου στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη), γίνεται μια προσπάθεια ώστε το επόμενο ΑΣΣ που θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα να έχει διεξαχθεί έως τότε. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές είχαν φτάσει κοντά σε συμφωνία για τη διεξαγωγή του ΑΣΣ σε πρότερη φάση, κάτι που κατέστη αδύνατο λόγω και των εσωτερικών πολιτικών προτεραιοτήτων των δύο κυβερνήσεων.

Διμερείς σχέσεις

Η διεθνής συγκυρία στην πράξη ευνοεί αυτή την περίοδο την ανάδειξη της περιφερειακής ατζέντας της Τουρκίας και γι’ αυτό οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι ποικίλες διασταυρώσεις τους σε ζητήματα που δεν είναι αμιγώς διμερή (όπως, για παράδειγμα, η συμμετοχή της Αγκυρας στα προγράμματα εξοπλισμού της Ευρώπης) δημιουργούν κάποιες τριβές, δίχως ωστόσο η κατάσταση να βγαίνει εκτός ελέγχου. Κάτι τέτοιο έγινε προφανές κατά την πρόσφατη ανακοίνωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) από την Αθήνα αλλά και με αφορμή κάποιες παρ’ ολίγον παρεξηγήσεις στο πεδίο των ασκήσεων στο Αιγαίο, μέσω της ανταλλαγής NAVTEX και ΝΟΤΑΜ περί ορίων ευθύνης κάθε πλευράς. Σύντομα αναμένεται και η χωροθέτηση των θαλασσίων πάρκων στο Αιγαίο, που –με βάση όλα όσα έχουν γίνει γνωστά– δεν αναμένεται να διαταράξει περαιτέρω την ατμόσφαιρα.

Ελληνοτουρκικά: Στο τραπέζι συνάντηση κορυφής-1
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης (δεξιά) συνομιλεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μετίν Γκιουράκ στο περιθώριο της συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων, στις Βρυξέλλες. Η χθεσινή συνάντηση «κλείδωσε» κατά την τελευταία συζήτηση επί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 28 Απριλίου. [Χ/ΓΕΕΘΑ]

Στα πιο σοβαρά ζητήματα, πάντως, εξελίξεις δεν υπάρχουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Κύπρου (Great Sea Interconnector), το οποίο έχει «παγώσει» μέχρι νεωτέρας. Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση αναζητεί φόρμουλα για την επιστροφή του πλοίου που θα πραγματοποιήσει τις έρευνες βυθού στα ανατολικά της Κάσου. Η τουρκική στάση στο συγκεκριμένο θέμα παραμένει μη εποικοδομητική και αρνητική, παρά τις επανειλημμένες απόπειρες να βρεθεί κάποια μέση οδός. Αν και η ισραηλινή στήριξη, όπως αυτή εκφράστηκε και από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είναι ιδιαίτερα σημαντική, το διπλωματικό πόκερ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Μέση Ανατολή αναλώνει την προσοχή και της Ιερουσαλήμ στην παρούσα φάση.


Την ίδια στιγμή, πάντως, συνεχίζονται οι ελληνοτουρκικές επαφές σε διάφορα επίπεδα με σκοπό τη διατήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας σε κρίσιμα πεδία. Τελευταία ήταν η χθεσινή, προγραμματισμένη συνάντηση των δύο αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας στο περιθώριο της συνεδρίασης της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης είχε σύντομο τετ α τετ με τον ομόλογό του της Τουρκίας Μετίν Γκιουράκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση αυτή «κλείδωσε» κατά την πρόσφατη, τελευταία συζήτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 28 Απριλίου υπό τον πρέσβη Χάρη Λαλάκο και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεμέτ Κεμάλ Μποζάι. Μια γρήγορη κοινωνική συναναστροφή είχαν χθες στο περιθώριο της 134ης υπουργικής συνάντησης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος με τον ομόλογό του κ. Μποζάι.

Πηγή

Περιεχόμενα [hide]

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα