Η προεκλογική εκστρατεία στην Πολωνία, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην εξωτερική πολιτική, αναδεικνύοντας μια σύγκρουση φιλοσοφιών σχετικά με τη σχέση της χώρας με την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Ήταν μια εκστρατεία ταυτότητας», δήλωσε η Μάρτσιν Ζαμπορόφσκι, ερευνήτρια στο think tank Globsec σχετικά με τις εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 18 Μαΐου.
«Υπήρχε το ζήτημα της Ουκρανίας, η στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι στη μετανάστευση, απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.
Η θέση του Πολωνού προέδρου μερικές φορές θεωρείται τελετουργική, αλλά συνοδεύεται από πραγματική εξουσία.
Και αυτό έχει συχνά εμποδίσει τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του οποίου η κεντρώα Συμμαχία των Πολιτών (KO) έχει συγκρουστεί σε πολλά μέτωπα με τον συντηρητικό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα από την άνοδό του στην εξουσία το 2023.
Η KO του Τουσκ υποστηρίζει τον φιλοευρωπαϊό δήμαρχο της Βαρσοβίας Ραφάλ Τρζασκόφσκι για την προεδρία.
Ο Ντούντα, ο οποίος δεν μπορεί να ξαναθέσει υποψηφιότητα, έχει συμμαχήσει με τον κύριο αντίπαλο του Τρζασκόφσκι για το προεδρικό μέγαρο Μπελβέντερ, τον εθνικιστή ιστορικό Καρόλ Ναβρότσκι, ο οποίος υποστηρίζεται από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).
Οι υποψήφιοι
Δεκατρείς υποψήφιοι όλων των πολιτικών αποχρώσεων διεκδικούν την προεδρία της κεντρικής ευρωπαϊκής χώρας των 38 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ο Τρζασκόφσκι είναι ο φαβορί, με 33% των ψήφων στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, έναντι 26% του Ναβρότσκι.
Καθώς κανένας από τους δύο δεν φαίνεται να μπορεί να κερδίσει περισσότερο από το 50%, είναι πιθανό να συναντηθούν ξανά σε δεύτερο γύρο στις 1 Ιουνίου.
Ο ρόλος του «βασιλιά» θα μπορούσε να ανατεθεί στον Σλαβομίρ Μέντζεν, τον υποψήφιο του ακροδεξιού κόμματος Συνομοσπονδία, ο οποίος βρίσκεται στην τρίτη θέση με 11%.
Οι τρεις υποψήφιοι της κατακερματισμένης αριστεράς δεν συγκεντρώνουν συνολικά περισσότερο από 11%.
Μια «παράλυτη» κυβέρνηση;
Η κυβερνητική συμμαχία ελπίζει ότι η νίκη του 53χρονου Τρζασκόφσκι θα της επιτρέψει να εκπληρώσει τις μέχρι τώρα ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις της.
Η κυβέρνηση Τουσκ δεν μπόρεσε να χαλαρώσει τους αυστηρούς νόμους της Πολωνίας για την άμβλωση και να εισαγάγει άλλες αλλαγές λόγω του δικαιώματος βέτο του αρχηγού του κράτους.
Αυτή η δύσκολη συνύπαρξη θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αν ο 42χρονος Ναβρότσκι γίνει πρόεδρος.
Η απελευθέρωση της εξουσίας της κυβέρνησης Τουσκ είναι το «κύριο ζήτημα» των εκλογών, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Ζαμπορόφσκι.
Ο πρόεδρος της Πολωνίας έχει περιορισμένες εξουσίες, αλλά είναι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, καθοδηγεί την εξωτερική πολιτική και μπορεί να εισάγει και να ασκήσει βέτο σε νομοθετήματα.
Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις — ή εκείνες που υλοποιήθηκαν μόνο εν μέρει ή αργότερα από το αναμενόμενο — έχουν απογοητεύσει ορισμένους ψηφοφόρους.
«Με τον Ναουρότσκι ως πρόεδρο, η κυβέρνηση θα παραλύσει, και αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην πτώση της κυβερνητικής συμμαχίας», δήλωσε η πολιτικός επιστήμονας Άννα Ματέρσκα-Σοσνόφσκα του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας.
Η νίκη του θα μπορούσε να σημαίνει «την επιστροφή των λαϊκιστών με ανανεωμένη δύναμη σε δύο χρόνια» στις επόμενες γενικές εκλογές, πρόσθεσε.
«Θα κερδίσετε»
Τα διακυβεύματα είναι μεγάλα για την Ευρώπη.
Υπό την ηγεσία του Τουσκ, η Πολωνία έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία στην ήπειρο και έχει ενισχύσει τη θέση της ως βασική φωνή στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ ενάντια στην ρωσική επιθετικότητα.
Η Ματέρσκα-Σοσνόφσκα δήλωσε ότι οι εκλογές είναι θεμελιώδεις για «τις προσπάθειες να σταματήσει η αντιδημοκρατική, λαϊκιστική τάση που διατρέχει την Ευρώπη».
Η ψηφοφορία είναι επίσης κρίσιμη για την ασφάλεια, δήλωσε ο Βοϊτσεχ Πρζιμπύλσκι, επικεφαλής του ιδρύματος Res Publica.
Ανάλογα με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία, η Πολωνία κινδυνεύει να γίνει η μόνη μεγάλη χώρα «με στρατηγική σημασία για την ασφάλεια (στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ) ικανή να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο Πρζιμπύλσκι.
Είπε ότι η πολιτική του Ναβρότσκι «συνδέεται σαφώς με τη νοοτροπία και την προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ», τη χώρα του οποίου ο υποψήφιος προβάλλει ως μοναδικό εγγυητή της ασφάλειας.
Ο Ναβρότσκι θαυμάζει τον Τραμπ, τον οποίο συνάντησε στο Λευκό Οίκο αυτό το μήνα. Ο Πολωνός ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ του είπε: «Θα κερδίσεις».
Ορισμένοι βουλευτές της κυβερνητικής συμμαχίας έχουν κατηγορήσει τον Τραμπ για παρέμβαση στις εκλογές.
Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ο Ναουρότσκι έλαβε την υποστήριξη του ακροδεξιού υποψηφίου για την προεδρία της Ρουμανίας, Τζορτζ Σιμιον, ο οποίος θα διεκδικήσει την προεδρία στον δεύτερο γύρο των εκλογών την Κυριακή.
Οι δύο οπαδοί του Τραμπ δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν.