Ενέργεια, Σούδα και Κίνα στην ατζέντα της Γκίλφοϊλ

Κοινοποίηση

Φόρτωση Text-to-Speech…


const els = document.createElement(‘script’);
els.src=”https://elevenlabs.io/player/audioNativeHelper.js”;
els.type=”text/javascript”;
document.getElementById(‘elevenlabs-audionative-widget’).appendChild(els);

Αριστα προετοιμασμένη και με πολύ σαφείς και ευθείες απαντήσεις σχετικά με την ελληνοαμερικανική σχέση, την Τουρκία και την τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, εμφανίστηκε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας η υποψήφια ως νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ. Ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες και πολλαπλά επαναλαμβανόμενες επισημάνσεις που έκανε χθες η κ. Γκίλφοϊλ και είναι ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είναι η σχέση Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, αλλά και η αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά ως στρατηγική υποδομή που έχει αγοραστεί από την Κίνα. Επί τούτου, μάλιστα, η κ. Γκίλφοϊλ εξήρε την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη δημιουργία εθνικού μηχανισμού για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων για λόγους ασφάλειας και δημόσιας τάξης, συγκρίνοντάς τον, μάλιστα, με τον αντίστοιχο αμερικανικό μηχανισμό (CFIUS).

«Πυλώνας σταθερότητας»

Η κ. Γκίλφοϊλ μίλησε για την επί σειράν ετών επένδυση της Ελλάδας στην άμυνα σε ποσοστό άνω του 3% επί του ΑΕΠ και περιέγραψε τη χώρα ως «πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή». Οσον αφορά τους αμερικανικούς εξοπλισμούς που έχει αγοράσει ή θα αποκτήσει στο άμεσο μέλλον η Ελλάδα, αναφέρθηκε στα F-35, τα ελικόπτερα Black Hawk και Apache, αλλά και στον σχεδιασμό για τη συνεργασία στον τομέα της ναυπήγησης φρεγατών τύπου Constellation. Και τόνισε ότι θα προσπαθήσει ώστε τα εθνικά συμφέροντα στην Ελλάδα να παραμείνουν ισχυρά σε σύγκλιση, φυσικά, και με τα αμερικανικά. Δεν απέφυγε να αναφερθεί ούτε στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ειδικά τη στρατηγική σημασία της βάσης της Σούδας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ έκανε ειδική μνεία και στις επιχειρήσεις εκκένωσης Αμερικανών πολιτών από τη Μέση Ανατολή μέσω της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η υποψήφια νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αθήνα ανέφερε πως η Ουάσιγκτον στηρίζει την ηλεκτρική διασύνδεση στην Ανατολική Μεσόγειο με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Η κ. Γκίλφοϊλ αναφέρθηκε και στην ενέργεια και, συγκεκριμένα, στους πλωτούς σταθμούς επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και τις εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα. Δήλωσε τη στήριξη των ΗΠΑ στον κάθετο διάδρομο, από την Ελλάδα προς την Ουκρανία, αλλά και στην ηλεκτρική διασύνδεση στην Ανατολική Μεσόγειο με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Ενέργεια, Σούδα και Κίνα στην ατζέντα της Γκίλφοϊλ-1
Στους αμερικανικούς εξοπλισμούς που έχει αγοράσει ή θα αποκτήσει στο άμεσο μέλλον η Ελλάδα, όπως τα F-35, αναφέρθηκε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας (φωτογραφία αρχείου). [EPA/JIM LO SCALZO]

Περιέγραψε το σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ) ως «στρατηγική σχέση» που ουσιαστικά δημιουργήθηκε επί των ημερών του κ. Τραμπ. Οι δημοκρατικοί γερουσιαστές Κρις Βαν Χόλεν και Κόρι Μπούκερ ανέδειξαν τις προκλήσεις των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με την κ. Γκίλφοϊλ να σχολιάζει ότι πρόκειται για «σημαντικό ζήτημα», αλλά και να υπογραμμίζει ότι ο κ. Τραμπ είναι «ο καλύτερος διαπραγματευτής» για την εξεύρεση τρόπων ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην περιοχή. Επίσης φάνηκε να κατανοεί τις ενστάσεις Αθήνας, Λευκωσίας και Ιερουσαλήμ για το ενδεχόμενο η Αγκυρα να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35. Ανέφερε, ενδεικτικά, ότι «οι σύμμαχοι πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες του ΝΑΤΟ» και υπενθύμισε επί τούτου ότι η Τουρκία έκανε την επιλογή να προχωρήσει τότε με τη Ρωσία, και την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

«Πνεύμα φιλίας»

Η κ. Γκίλφοϊλ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κοινότητα των τριών εκατομμυρίων Ελληνοαμερικανών, αλλά και στην υψηλή σημασία της ορθόδοξης ταυτότητάς τους. Μάλιστα δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με την ελληνική διασπορά για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας ως θεμελιώδους δημοκρατικής αξίας. «Η σχέση των δύο χωρών μας χτίζεται πάνω σε ανθρώπινους δεσμούς. Είμαι αποφασισμένη να εργαστώ με συνέπεια για να ενισχύσω αυτό το πνεύμα φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού», κατέληξε η κ. Γκίλφοϊλ, η υποψηφιότητα της οποίας αναμένεται να κριθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων άμεσα, και εφόσον εγκριθεί να γίνουν και τα επόμενα βήματα για την έλευση στην Αθήνα.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Σύλληψη 25χρονου για οπλοκατοχή και ζωοκλοπή

Συνελήφθη ημεδαπός 25χρονος κατηγορούμενος για παραβάσεις που αφορούν σε όπλα  της Αστυνομικής Διάταξης περί Ζωοκλοπής στα Χανιά και από τους αστυνομικούς κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων,...

Tελευταία Nέα